icon

Kto si nechal rodné priezvisko po sobáši?

6. máj 2025

Kto si po sobáši nechal rodné priezvisko?

kikahub
6. máj 2025

aj keby nie, tak budes prva 🙂 ak to tak chces, tak by som nevahala, je to tvoje rozhodnutie.

magic08
6. máj 2025

poznam taky par.

aalt
6. máj 2025

Som si spomenul. Poznal som babu, co mala "slachticke" priezvisko a vraj aj mohli teoreticky pouzivat slachticky titul, proste "modra krv" 😀 Oni ten slachticky titul nepouzivali, aspon o tom neviem. Boli uplne "normalna" rodina. No a jej manzel si po svadbe dal jej priezvisko aby sa tym mohol chvalit, neviem ci aj chcel pouzivat slachticky titul, ale prizenenim ze nesmel. Bol to cisty pako, nastastie to coskoro pochopila aj ona a rychlo sa aj rozviedli. Ake priezvisko si nechal po rozvode neviem.
Poznam dva pary, kde si manzelka nechala dievcenske priezvisko a jeden kde si dala aj aj.

elzena2
6. máj 2025
@aalt

Som si spomenul. Poznal som babu, co mala "slachticke" priezvisko a vraj aj mohli teoreticky pouzivat slachticky titul, proste "modra krv" 😀 Oni ten slachticky titul nepouzivali, aspon o tom neviem. Boli uplne "normalna" rodina. No a jej manzel si po svadbe dal jej priezvisko aby sa tym mohol chvalit, neviem ci aj chcel pouzivat slachticky titul, ale prizenenim ze nesmel. Bol to cisty pako, nastastie to coskoro pochopila aj ona a rychlo sa aj rozviedli. Ake priezvisko si nechal po rozvode neviem.
Poznam dva pary, kde si manzelka nechala dievcenske priezvisko a jeden kde si dala aj aj.

Ja sa cudujem, preco niektore zeny prevezmu partnerove priezvisko, keď znie fakt zle alebo je trojnasobne nepraktickejsie ako ich za slobodna. Či som Konikova alebo Lipova je asi zajedno, ale niektore priezviska ani za svet (Drbohlav napr.... )Ja som sice chcela, aby sme mali ako rodina jedno, ale som rada, že to manzelove lepšie znie, mne sa nepacilo moje.
@aalt keby som bola "von Edelstein", este by som prehovarala muža na moje 😀

3petka
6. máj 2025

Mala som kolegyňu, Nechala si svoje a na deťoch sa dohodli že budú mať po nej, lebo muž mal také priezvisko akože nie moc hanlivé ale deti by sa im určite posmievali.

deedol
6. máj 2025

Ja. Aj syn ma po mne. Je netradicne, takze by inak v sr vymrelo a okrem toho pod nim uz skoro 20r pracujem (szco).

taisu
6. máj 2025

ja, syn ma manzelovo priezvisko

erikpu
6. máj 2025

Moja sesternica si nechala svoje. Manžel o tom nechcel najprv počuť, ale tak čo, musel sa zmieriť 🙂 Bolo to jej rozhodnutie, asi s tým jeho priezviskom nebola úplne stotožnená.

minenkaa
6. máj 2025

Ja mám svoje ,s akým som prišla na svet ,tak s takým aj pôjdem z tohto svete

tenerifka
6. máj 2025

Napriklad v Spanielsku si vsetky zeny po vydaji zachovaju obidve rodne priezviska, kazde maju po jednom rodicovi. Poradie je na dohode rodicov, prve moze byt po matke aj po otcovi, a pre dalsie generacie sa zachovava to prve

kaktusik007
6. máj 2025

ja som si po prvej svadbe nechala svoje priezvisko za slobodna.

autor
6. máj 2025

Keď ten môj nevie prekusnúť že si chcem nechať aj rodné priezvisko 🙄

kaktusik007
6. máj 2025

akoze budes mat aj svoje a aj jeho? a to mu vadi? ty vole...

rakywanda
6. máj 2025

Ja, skoro pred 20 rokmi. Muž s tým nemal najmenší problém.

miriamzba
6. máj 2025

Ja som si nechala svoje. Nebudem si menit identitu kvôli chlapovi, ani od neho to neziadam.

lubka_001
11. máj 2025

Ja som si nechala svoje a vtedy ešte môj muž si zmenil svoje na moje a keď sme sa rozviedli tak si buď môže nechať svoje alebo moje . A dá sa nechať priezvisko za slobodna ak nechcete prijať mužove len sa musíte dohodnúť kto koho aké bude mať či obaja rovnaké alebo iné alebo vy môžte mať aj svoje aj jeho priezvisko.