Kúpili sme 2 generačný dom a zatajili nám skutočnosti o stave vody
dobry den, pred rokom sme kupili 2generacny dom na dedine ja s muzom a moji rodicia spolocne...pri prehliadke domu nam pani co tu byvala oznamila ze asi tyzden jej slabsie tecie voda ze asi zanesene baterie to nas od kupy neodradilo...pri prerabke sme zistili ze pod domom je prasknute potrubie a voda zateka pod dom...na zaklade toho sme sa rozhodli potiahnut celu vodu novu a to mu sme pripisovali ten slaby prud vody...po natiahnuti vody sa tlak vody nezlepsil..najskor sme prerabali my s muzom spodne poschodie tu to slo vcelku fajn teraz prerobili rodicia poschodie kde je tlak vody ovela slabsi az natolko ze umyvacka riadnu nie je schopna sa spustit kvoli slabemu tlaku....okrem toho sme museli do pivnice namontovat filtre na piesok lebo vodu mame zo zriedla....kedze je vo vode piesok dali sme urobit celkovy rozbor vo vadarniach a vodu nemame pitu cize fungujeme na balenej...mame v nej vysoke dusicnany a fekalne (kaliformne) bakterie ....moja otazka je ci mame pravo na nejaku financnu nahradu od predavajucej kedze nam zatajila skutocnosti o vode?? alebo je t nasa chyba ze sme sa nepytali?? viem ze sa da zrusit kupno-predajna zmluva ked predajca zataji informace teda aspon som o tom pocula...mame my nejake pravo na nahradu alebo nieco podobne?? cela ta voda nas stala dost vela penazi a stale nie je koniec...budeme musiet si asi zaobstarat cerpadlo kvoli tlaku vody co su dalsie financie a ona o tom vedela ze je v celej dedine problem s tlakom vody a nic nam nepovedala..dakujem za kazdu radu ci skusenost...
@jamika27 no presne toto som aj ja pocula ale by sme nechceli odstupit od zmluvy lebo viem ze predavajuca nebude mat financie na to a nas tu prerabka stala neskutcne peniaze...reto sme zvazovali ziadat len ,,odskodne,, ak to mozem tak nazvat ...skusam najskor tu ci sa nenajde niekto kto do toho vidi a ked nie tak vyhladam pravnika
@michaella94 chapem ze sa pytas na nieco ine, ale nie je moznost sa pripojit na vodu z vodarni? Iba zriedlo je moznost?
@zooeynka bohuzial na obecnu sa nasa cast dediny pripojit nevie...tu je ale dalsi problem..cast dediny kde byvame ma zriedlo a tym padom tu je voda zadarmo....zvysok dediny ma potahanu obecnu vodu do nasej casti tu vodu netahali....dalo by sa ist za starostom a riesit s nim aby sa voda napriklad chlorovala a bola pitna tu je ale jedno velke ALE....predpokladam ze v tom pripade by sa za vodu zacalo platit a to ja si nechcem predstavit ako by ma tu ludia co tu ziju roztrhali v zuboch...su zvyknuty cely zivot mat vodu zadarmo....a my ked sme dostali vysledky z rozboru hovorila som susede nech nepiju tu vodu a ona ze oni vsetci cela dedina vedia ze to nie je pitna ale ze ju piju cely zivot a im nic nie je a podobne omacky...im je to jedno hlavne ze je zadarmo ☹ no mne to nie je jedno mam male deti a dalsie na ceste a co nam pani vo vodarniach hovorila ake su rizika u deti ak by pili taku vodu tak sa mi rozum zastavil ☹ inak toto vsetko je tu preto ze v dedine nie je odpad ale zumpy a trativody....uf som sa rozpisala 😀 no ale to som vlastne chcela tym povedat ze nemame inu moznost len brat vodu zo zriedal obecny vodovod tu nemame.....
@michaella94 je tu skupina právne poradenstvo, skús si ju vyhľadať a dať otázku tam. Ak bude mať čas a chuť a bude vedieť poradiť v tejto konkrétnej oblasti - občas tam poradí právnik s nickom draik.
@michaella94 tak v prvom rade ti chcem povedať, že žiadna voda nie je zadarmo, su to čierne odbery, zatiaľ tolerovateľné štátom. Ani sa nečudujem že máte problémy s tlakom, každé žriedlo ma nejakú svoju kapacitu, ktorá sa mení aj v závislosti od ročného obdobia, ked dlho neprší v žriedle je málo vody, možno v minulosti, ked bolo napojených pár domov, tak to stačilo, ale predpokladám že tých domov je tam z roka na rok viac, ale kapacita žriedla je rovnaka, možno menšia Tým že sa nadmerne čerpá voda zo žriedla, tak zasahujete do celého jeho hydrogeologického cyklu, a môžete narušiť, vlastne ste už narušili prirodzený režim žriedla. Ked sa voda čerpá rýchlejšie ako sa stíha doplnať, tak sa môže kludne zmeniť smer jej prudenia, nedivila by som sa keby vam tam vyschínali studne a pod. A presne pre toto su to čierne odbery, na ktoré podla zákona mate mať povolenia, bohužial prax je iná. Zároven vysoký obsah dusičnanov vo vodách spôsobuje tzv. "modranie detí" hlavne u dojčiať, Takže takú vodu by som určite nedávala malým deťom, a ja by som ju tiež nepila, nebudem piť s prepáčením sračky z polí. Neviem si predstaviť čo je to za dedinu, a čo je v nej za starostu, ale veľmi nezodpovedný prístup. V dnešnej dobe ked sa aj mala zaprdené dediny kanalizuju, napajaju na vodovody, nežila by som v takej diere, prepáč.
PS: ked ti pani vravela že jej posledný týžden slabšie tečie voda evidentne ta klamala, pretože sucho je už veľmi dlho, a voda v žriedle sa predsa doplna zrážkami
@mirka17 presne si vystihla problém..v lete keď sa polievajú záhradky nejaký expert vypína kohútik a v celej našej časti nejde voda vôbec presne preto aby ľudia ,,neplytvali,, na polievanie ....že nás pani klamala e pochopili a preto teraz hľadám možnosti ...lebo fakt to stalo veľa peňazí a vodu stále nemáme poriadnu...mama umýva vlasy u nás dole lebo hore na poschodí s jej tlakom vody nemá šancu spláchnuť šampón...čo sa týka toho že je to na čierno som netušila...čiže berieme vodu na čierno a čo keď sa to príde a niekto sa do toho obuje?? Ostaneme bez vody keďže nemáme obecnú vodu potiahnutu? Čiže ak by som to začala riešiť ,,verejné,, môžem spôsobiť to že časť dediny bude vody ?? Správne som pochopila?? Toto je fakt zúfalá situácia...odijst odtiaľ nemôžeme keďže sme majiteľmi len rok daň by bola neskutočne veľká lebo z bytu sme ju platili tak viem čo to obnáša 😔 ja som už vážne zúfalá z tej vody..a to nepíšem ako kurime keďže aj do radiátorov ide blbý tlak vody
@mirka17 ešte som zabudla
..vodu nepoužívame kupujeme balenú čítala som o dusičnanov veľa keď sme zistili situáciu..viem že si môžme dať čističku vody keď ale chlapík čo to robí videl nás rozbor sa chytil za hlavu že nám treba 5 rôznych filtrov aby voda bola použiteľná a cena 4000€ skoro na slahlo....čo ale neviem teraz zmeniť je sprchovanie v tejto ,,srackovej,, vode s prepáčením....
@michaella94 Vlastnú studňu si nemôžete navŕtať?
@koniarova môžme ale keďže sú v dedine trativody tak aj voda v našej studni bude plná fekalnych baktérií....a to sú ďalšie náklady na vodu ...
My sme si zisťovali možnosti a dali by sa dať tie filtre...v podstate to budeme musieť dať urobiť .peniaze na to sú lebo veď voda je základ hlavne keď sú malé deti ale ide mi o to že kvôli ženskej ktorá klamala my musíme dať všetky peniaze z úspor na vodu hlavne že ona je spokojná lebo si býva v bytiku a domu sa zbavila....a len kvôli nej ja ukratim svoje deti lebo musím našetrené peniaze dať na čističky čerpadlá a všetko kolo toho..mpri kúpe domu sa rátalo s prerábku peniaze na to boli vyčlenené a tiež bola rezerva keďže je to starší dom rátali sme za sa môže naskytnúť nečakaná investícia ale toto je už veľa....
@michaella94 Pred kupou ste nevedeli odkial je voda? Ze zo zriedla, ze vsade su trativody a ze aj studne su znecistene fekaliami?
Neviem ci sa to da povazovat za zamlcanu vec, ked je to v celej casti dediny a je to "vseobecne zname".
@fokuska pred kúpou sme vedeli že je žriedlo...realitacka aj majiteľka tvrdili že odpad nie je ale sú žumpy čo pre nás nebol problém ale že tie žumpy nikto nenecháva čistiť a majú ich prevratné nám nikto nepovedal....tým pádom sme netušili že vo vode budú aj tieto baktérie...majiteľka tvrdila že voda v dedine je dobrá že dokonca ako dojčenská voda...rozbor trval strašne dlho čiže neviem si predstaviť dať ho robiť ešte pred kúpou domunanteda nemali sme dôvod neveriť realitke ktorá to vybavovala....a čo sa tlaku týka tak ako som písala tvrdila že posledný týždeň jej voda slabo tečie .mala staré batérie tak sme to pripisovali tomu..netušili sme aký je systém vody keď je žriedlo a akedze nám ona aj realitka tvrdili že s vodou väčšie problémy nie sú tak sme.im.hlupp verili..preto netuším či sme chybu urpbiliy a mali si viac zisťovať napríklad na úrade alebo ako je....vraj sa pravidelne musí kontrolovať voda v dedine .že tu aj chodí ten úrad a starosta veľmi dobre vie že voda v našej časti je zlá ale neriesi to....a myslím že to nerieši kvôli ľuďom lebo im to vyhovuje že je zadarmo a keby starosta dal vodu spoplatniť to by sa obyvateľom nepáčilo a on by prišiel o miesto štatistiky...to si ale ja len myslím inak neviem prečo aj keď vie o vode ju nerieši toto mi vychádza ako jediné vysvetlenie
@michaella94 Z pravneho hladiska neviem, ale cisto osobne si myslim, ze ste urobilu chybu. Neviem na zaklade coho ste realitecke a majitelke verili a nemali dovod preverovat si to. Ja som mozno velmi skepticka ale overujem si vzdy vsetko a duplom ak sa nejedna o verejny vodovod.
A to, ze na dedine ludia nedavaju tahat zumpy ale pustaju ich do pola alebo potoka je asi take "verejne tajomstvo".
Mne by blikali vsetky kontrolky keby som pocula, ze tato cast dediny nema verejny vodovod, voda je zo zriedla a su tu len zumpy... tlak vody by bolo to posledne co by ma trapilo :(
@fokuska asi máš pravdu....myslím že je to aj naša chyba že sme si to neoverili viac....no na druhej strane určite má podiel viny aj predávajúca....a preto netuším ako to je z právneho hľadiska ..
To je jasne zamlčanie. Úplne vás oklamala.
@michaella94 Co mate v preberacom protokole? Je tam nieco spomenute, ze dom je napojeny na vodu zo zriedla alebo nieco take?
@michaella94 bez precitania zmluvy je tazke davat pravny nazor (nezalezi na tom co vam povedala realitacka a predavajuca na obhliadke)...
Ale z toho co si napisala si myslim, ze nemate sancu uspiet so ziadostou o financnu nahradu ☹️ . Odporucam nepustat sa do sporu s byvalou majitelkou lebo len zbytocne miniete peniaze, ktore sa vam zidu na vyriesenie problemu. Pred kupou ste museli vediet, ze voda je zo zriedla. Ked je sucho tak je vody v zriedle malo, to je vseobecne znamy fakt cize by sa to podla mna nepovazovalo za zatajenu skutocnost. Ak ste netušili, že to tak funguje je to vasa chyba...
Ostava vam vlastna studna, filtre, silne cerpadlo a tlacit na starostu aby ste sa raz mohli napojit na vodovod...
@michaella94 už len to je zamlčanie, že jej týždeň tečie slabo voda. Podľa mňa je tam veľa vecí napadnuteľných. Ak nechcete odstúpiť ,treba podať návrh na mimosúdne vyrovnanie. Ak nepochodíte, tak podať žalobu na súd. Navrhnite si napr. odškodnenenie tých 4000 na filtre. Ďalšou vecou je aj to, že realitky by mali za tože berú poplatky majú dať všetko právne do poriadku, takže veľmi by ma zaujímalo čo všetko obsahuje Vaša kúpna zmluva, aké informácie atď. Určite by som to prešla aj s realitkou ... A mimochodom, ja by som oficiálne so starostom riešila aj napojenie na vodu, bez ohľadu na to, že by dedina frflala na ,,spoplatnenie,,.
@michaella94 ešte taký dotaz, neviem ako vysoko ste poližený, ale možno sa poradiť aj s odborníkmi na studne, či by nepomohol hlbší vrt príp. iné.... Vlastná studňa + filtre by bolo lepšie riešenie kôli tomu tlaku napr. .... (si myslím)
Inak skús ísť na modrú strechu, tam by ti vedeli lepšie poradiť
@michaella94 Inak pozeram, ze si to riesila uz v marci. Ak uz by ste chceli nieco riesit, tak si myslim, ze ste to mali urobit hned ked ste prisli na nejaku "zavadu" alebo ze nieco vam bolo "zamlcane".
@michaella94 mas pravo odstupit, ak vam zatajila urcite informacie. Zmluvu vam robila realitka? Bolo tam riesenie napajanie nehnutelnosti vodou? Co mne osobne pride divne, ak v obci nie je pitna voda, malo by fungovat zasobovanie pitnou cisternami. Skus napisat pod nadriadeny organ spravy zivotneho prostredia. Cisticka nie je lacna zalezitost, skus pozriet, ci sa neda ziskat dotacia.
@michaella94 ahoj, ak je v zmluve napisane, ze dom je napojeny na pitnu vodu, treba zobrat zmluvu aj protokol o rozbore vody a ist za pravnikom, on vam povie ake mate moznosti v suvislosti s kupou domu. Tlak vody je uz druhorady oroblem. A starostu pisomne poziafajte o vybudovanie vodovodu s pitnou vodou z vodarni a mat vlastnu studnu v zamorenom prostredi je nezmysel. Vsetko dobre.

@michaella94 do dvoch rokov môžeš odstúpiť od kúpy domu pri skrytých vadách. Toto všetko by do toh malo spadať, lepšie sa ale obrátiť na odborníkov ...