Má manžel nárok na hmotnú núdzu?
Ahojte.Potrebujem poradiť.Som na opatrovatelskom zo synom.Opatrovateľský mám vo výške 669 eur.Manzel momentálne nezamestnaný kvôli zdravotným problémom.Ke vedený na úrade práce.Rodinne na 3 deti mi chodia naanzelove meno.Byvame v podnájme.Mamzel by chcel požiadať o hmotnú núdzu.Preslo by mu to?Či sa vôbec oplatí kvôli tomu behať.Ďakujem
@mamina7070anzel nieje ZŤP.Ale od októbra sa zvyšuje hmotná núdza aj ochranný príspevok
@maminuska33 Pokiaľ má človek zdr. problémy, ktoré sú opodstatnené tak je na PN. Pokiaľ je v evidencii na ÚP a momentálne PN kvôli zdr. problémom - ak sú dlhodobé a má určenú Dg. má nárok žiadať o inv. dôchodok. Spolu poberáte (opatrovateľské s PnD) ako 5-členná rodina viac ako je určené pre nárok na hm. núdzu.
@maminuska33 opakovane sa pýtaš na hmotnú núdzu, opakovane si sa pýtala aj na iné prídavky. Nie, nemáte nárok. Zato neodpovedala si v minulosti na iné otázky. Manžel je PN už niekoľko mesiacov. Prečo nepracuješ ty, ak manžel nemôže? Už niekoľko mesiacov sa opakovane pýtaš na rôzne dávky. Za tie mesiace si radšej mala riešiť to, že sa zamestnáš.
presne tak čítaj poriadne má opatrovateľský .Pokiaľ viem pri opatrovateľskom sa zamestnať nedá.
@maminuska33 a dobre hovoríš - zvyšuje sa hmotná núdza aj ochranný príspevok - ale jeho výška - a nie príjem, ktorý nesmieš presiahnuť - čiže tu nie je čo riešiť. A ako píše maminka nado mnou toto tu je od teba opakovane - odpoveď sa nezmenila. Riešením je prehodiť opatrovateľský príspevok na manžela a ty do práce. @terina25 @alickapusinka ona má manžela doma už niekoľko mesiacov pre "zdr. problémy" - on nemá nárok na nič čo znamená, že ani predtým nepracoval v opačnom prípade by mal nárok na platenú PN resp. podporu. Už tu viac krát písala a žiadala o rady ako na iné príspevky a písali jej aj maminky, ktoré s tým priamo pracujú - myslím, že to už riešila aj s úradmi a skrátka nárok nemajú.
@terina25 @alickapusinka ale ja viem, že pri opatrovateľskom nemôže pracovať. Ale môže opatrovateľský zrušiť a ísť pracovať a zarobiť viac peňazí, ako má z opatrovateľského. Niekoľko mesiacov sa opakovane vypytuje na dávky. To jej nič neprinesie, lebo na nič proste nárok nemajú. Ale ona má nárok zrušiť opatrovateľský a pracovať. Jej muž evidentne nepracoval ani predtým, pretože by mal nárok na platenú PN, čo nemá.
@melanta a na syna si zabudla?? ci preco ma ten opatrovatelsky podla teba?? aby mohla sediet na riti brat biednych 600 euro a vypytovat sa na modrom koniku na davky?? asi syn potrebuje starostlivost ani nevies preco ma na neho opatrovatelsky ale vzdy do diskusie prides ako velka voda pritom o realite vies velke nic.... prosim ta tak sa odober a chod rozpravat o nadstandardnom prijme ako v kazdej druhej diskusii a nerad tu ist pracovat ked nevies ci si to kvoli synovi moze alebo nemoze dovolit... tiez nevies ake ma studium nie kazdy zarobi 900 euro co i to je podpriemer pri dnesnych cenach... ano vieme pozname tvoju odpoved, mala sa lepsie dovzdelat a nech to rovno urobi teraz vsak chory muz a syn co potrebuje opatrovanie si poradia aj sami kym ona vystuduje a zarobi o 3 stovky viac ako ten opatrovatelsky. To je v poriadku ze narok na nic nema, vieme to vsetci ale co to tu trepes o praci ked nevies nic??
Chlap má nárok na PN, invalidný alebo ísť pracovať. Alebo opatrovateľský na neho a ty do práce. Hmotnú núdzu prevyšuje zbytočne sa pýtať.
@listy456 si úplne mimo. Ak sa jej opýtaš, čo má syn, aký zdravotný problém, prečo muž nemá platenú PN, akú diagnózu má vlastne muž a či je schopný sa starať o syna, tak ti odpoveď nedá. Prečo? Prečo nepovie viac, len sa znova a znova vypytuje na dávky? Vieš prečo, pretože to je zrejme ten typ rodiny, ktorá hľadá riešenie nie u seba, ale v dávkach. A prečo by ľudia, napríklad aj matky samoživiteľky mali svojimi odvodmi prispievať na takýchto ľudí? Kde píšem, aby sa vzdelávala, čo tu trepeš? A ja sa mám odobrať? Tak v tom prípade ma zaujíma, akú radu jej dáš ty? Keď ani nevieš, aký problém má syn a muž a či ozaj taký, že ona pracovať nemôže a nemôže opatrovateľský poberať muž a či to nie je tak, že je lepšie im obom doma. Poznám rodiny, kde majú problémy. Ale keď sa ich opýtaš, aké problémy majú, tak povedia. Ak niekto neodpovedá na otázky len sa zaujíma o dávky, tak za mňa nie je dôveryhodný.
tak nech ide manzel na opatrovatelsky a ty chod do prace.
@listy456 vsak ked je muz nezamestnatelny tak nech sa on stara o dieta pokym je zena v praci - je to aj jeho syn nie len matkin. A tM padom by mali prijmy dva - opatrovatelsky na syna- pobera otec, a plat z prace, ktoru moze vykonavat zena. Sice to asi nie je jednoduche prehadzovat opatrovatelsky z jedneho na druheho ale asi to by bolo jedno vychodisko
a to muz robil nacierno, ked nema PN ani podporu v nezametnanosti?
Uved, ake ma vlastne zdr. problemy? Su ludia na invalidnom , ktori normalne pracuju. Ja som mala kolegu s polovicnym ID aj pracoval v sklade ako evident tovaru, ale sem tam musel aj s tovarom pomahat, tazke brany otvarat, a to mal problem s platnickami. Ale co mal robit, s polovicnym ID zivit rodinu?
.. ináč pekný peniaz za opatrovanie...
@melanta a fakt..som prešla pár tém a odpovedá,len na to, čo sa jej hodí...
A som dosť prekvapená, že v jednej téme rieši hmotnú núdzu a v druhej sa muž nevie rozhodnúť medzi zlatým prsteňom a mobilom na 28.narodeniny😶. ..hm..v ostatných kadejaké zbytocne predražené hračky zháňa...🤨asi až také zlé to nebude...
Ale chápem,snaha sa cení... žiaľ na hmotnú núdzu nemáš nárok, takže si si ušetrila cestičku 😘
3 deti, krasny DB a plus pridavky... parada 👍
@bublinka1426 danovy bonus je len pri prijme z prac. pomeru alebo szco. Inak len rod. pridavky, 60 e na dieta
@miskakyska je v skupine dieta s DMO, takze opatrovatelsky by som neriesila, take dieta ma velke vydavky, zavisi od stupna postihu. Ale ak muz nemoze pracovat a hmotna nudza im nevychadza, tak len bud nejaka praca z domu, alebo muy na opatrovatelsky a ona pracovat, aspon na skrateny uvazok. Ak muz nema dg. na invalidny, tak aspon na nejaku lahku pracu by sa mohol zamestnat, vratnik, sedava man. praca a pod. Kedze autorka neprezradi podrobnosti, co je muzovi ze nepracuje, nepobera podporu ani PN ani ID, tak tazko tu radit.
@negymama ja sa nehádam, ja som starkú opatrovala za 100e😶to boli ešte koruny..a to bola ležiaca,nevidiaca..
@negymama tak maju odpoved, nech ide normalne matka robit a muz opatrovatelsky.
@listy456
Darmo sa tu navazas do @melanta a skaredo k nej spravas - jedinym sposobom ako prist k peniazom je pre 98 % ludí pracovať, zvysovat si kvalifikáciu a celkovo pracovat na sebe. A je pravda, ze autorka tejto temy tu neraguje, vieme len to, ze jej partner nepracuje teraz zo zravotnych dovodov a nema PN, lebo ani pred zdravotnymi problemami nepracoval.
Peniaze nepadaju z neba, a neraz vyzaduju riesenia a pracu na sebe.

mate privysoky prijem na hmotnu nudzu manzel nema narok na PN alebo ID alebo kompenzacie ako ZTP ?