Má väčšinový majiteľ právo rozhodovať sám?
Ahojte má väčšinový majiteľ právo rozhodovať sám za všetkých? Že nebude brať ohľad na druhých majiteľov pretože on vlastní viac?
@koniarova napríklad rozhodovať o tom čo sa bude stavať alebo kopať na spoločnej záhrade
@koniarova bez toho aby mal záujem o to či ostatní súhlasia alebo nie
Nie
Zo skúseností, nemôžeš si ani prdnúť bez súhlasu všetkých. A stačí, že sa nájde jeden a sa nepohneš. A najčastejšie je to ten, čo má najmenej 😑
ak maju rozmerane a vymedzene co presne komu a kolko patri, tak na vyslovene svojom kusku sa moze aj na hlave skakat. Ale predpokladam ze nic take nemaju. Takze nie, niemoze si robit co chce. Aj keby mal 99%, tak si bez suhlasu zvysku nemoze ani prdnut.
@elanor nie rozmerane na časti to nie je iba on je ako väčšinový majiteľ a tvrdí nám že on musí povoliť čo sa môže a čo nemôže a že on nepotrebuje od nás povolenie na to aby on mohol niečo robiť
tak to sa, ale seredne pletie.
Moja osobná skúsenosť: Je pozemok, kde som spolumajiteľom v podiele 1/8. Začala sa tam riešiť stavba cesty, boli sme traja ktorých neoslovili osobne (teda urobili to formou verejnej vyhlášky o ktorej som netušila, čo sa zvykne robiť pri väčšom počte alebo ak nevedia sa skontaktovať so spolumajiteľmi). Nakoľko sa spojila väčšina 5/8 tak dostali stavebné povolenie. Je to síce z môjho pohľadu nekorektné ale nie mimo zákon. A teraz keď sme to zistili tak od nás chcú peniaze aby sme mohli "bez obmedzenia" využívať cestu na našom pozemku.
No a pozri si občiansky zákonník:
§ 139
(1)
Z právnych úkonov týkajúcich sa spoločnej veci sú oprávnení a povinní všetci spoluvlastníci spoločne a nerozdielne.
(2)
O hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov. Pri rovnosti hlasov, alebo ak sa väčšina alebo dohoda nedosiahne, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek spoluvlastníka súd.
(3)
Ak ide o dôležitú zmenu spoločnej veci, môžu prehlasovaní spoluvlastníci žiadať, aby o zmene rozhodol súd.
Z tohto vyplýva že môže robiť zmeny ale Ty to môžeš napadnúť na súde (nám bolo poradené obrátiť sa na prokuratúru).

. O čo sa konkrétne jedná?