Má živnostníčka bez práce nárok na finančnú pomoc?
Dobrý deň,
od februára ako mi zavreli masážni salón som bez práce, podporoval ma manžel. NO pred dvoma mesiacmi sme sa rozviedli a musela som ist do prenájmu čo v bratislave nieje lacné. Mala by som právo na nejaku finančnú pomoc.
Ďakujem Katka
@katka18121410 úrad prace ?
prevádzky boli zatvorené len pár týždňov, potom ste mohli znova pracovať, ale zrušiť živnosť a niekde sa zamestnať
@katka18121410
Trochu nerozumiem, lebo ak si mala klientelu, tak si ich hned po skonceni zatvorenia prevadzok pred letom mohla obvolat (viaceri to tak urobili - videla som to u kolegyn, ked im volali, ze uz zas pracuju) a chodit k nim priamo domov. Tvoj charakter prace to umoznuje. Resp oni k tebe domov (neviem nakolko burlivy bol rozvod a ci ste si robili prieky, alebo ste sa rozisli v zmieri).
Kazdopadne pozri stranky uradu prace. Boli nejake vyplacania kompenzacii. Aj za najmy, ktore nevedeli najomnici uhradzat z dovodu, ze nemali pocas zatvorenia prevadzok prijmy, alebo pokles prijmov. Bolo treba o to poziadat.
Len ci pod to spadas (splnas podmienky), alebo ci to este stihnes teraz vcas, to neviem. Riesilo sa pocas leta teraz do jesene.
A teda jedine este nezamestnana na up si poziadat o podporu, ak si si platila odvody.
Alebo dalej zhanat klientelu a pracovat u seba doma v tom prenajme.
@katka18121410 a z coho teraz zijes? Ved z niecoho ten najom musis platit.
@katka18121410 no pokiaľ si nerobila od februára masáže, zrejme nemáš ani klientelu, lebo od mája is mohla normálne robiť masáže.... živnosť pozastaviť a niekde sa zamestnať.....inak príspevky pre živnostníkov také tie ak si mala nižšie tržby ako v rovnakom mesiaci rok predtým - stále platili - teda ak si splňala podmienky....ak si nespĺňala podmienky , tak ukončiť živnosť -podpora(opäť musíš splňať podmienky, alebo sociálna dávka ak budeš evidovaná na UP....od svojho ex môžeš žiadať príspevok na manželku(výživné) - súdnou cestou ale tam musíš preukázať že nemáš možnosť sa zamestnať(akákoľvek práca)+ trvá to dlho
Masaze, restiky, .. - praca s ludmi su covidove najviac rizikove prace. Spytat sa na urade prace, ci nie su nejake programy na podporu zivnostnikov, co kvoli covidu prisli o zakazky. Ked to zacalo na jar, tak bolo treba pozriet nieco nahradne a po prejdeni pandemie sa vratit k vlastnemu biznisu.
Treba ratat s tym, ze Covid tu bude minimalne 2 roky, tak ako ostatne podobne pandemie v minulosti (ruska chripka 1895, spanielska chripka 1918, azijska 1958 a 1968,...).
Idealne je mat vzdy nasetrene na to, ze v zivote cloveka nastane viacero dlhsich vypadkov (materstvo, vyhorenie. ekonomicka kriza, nezamestnanost po 50tke,...). Vtedy vyuzit cas na oddych od prace, zit docasne z rezerv ...
"Zial" posledny ekonomicky rast bol velmi dlhy, (trval skoro 12 rokov), ludia zabudli na rezervy a zvykli si zit na dlh, nabrat hypoteky, uzivat si. Covid je iba spustac krizy, ... pokles (a nasledny rast) by spustilo aj nieco ine.

@katka18121410
Od júna doteraz ste mohli pracovať.
Aku finančnú pomoc, nerozumiem.