icon

Má živnostníčka bez práce nárok na finančnú pomoc?

katka18121410
24. okt 2020

Dobrý deň,
od februára ako mi zavreli masážni salón som bez práce, podporoval ma manžel. NO pred dvoma mesiacmi sme sa rozviedli a musela som ist do prenájmu čo v bratislave nieje lacné. Mala by som právo na nejaku finančnú pomoc.

Ďakujem Katka

mondolina
24. okt 2020

@katka18121410
Od júna doteraz ste mohli pracovať.
Aku finančnú pomoc, nerozumiem.

stela01
24. okt 2020

@katka18121410 úrad prace ?

lucka_ke
24. okt 2020

prevádzky boli zatvorené len pár týždňov, potom ste mohli znova pracovať, ale zrušiť živnosť a niekde sa zamestnať

moonlight1210
24. okt 2020

@katka18121410
Trochu nerozumiem, lebo ak si mala klientelu, tak si ich hned po skonceni zatvorenia prevadzok pred letom mohla obvolat (viaceri to tak urobili - videla som to u kolegyn, ked im volali, ze uz zas pracuju) a chodit k nim priamo domov. Tvoj charakter prace to umoznuje. Resp oni k tebe domov (neviem nakolko burlivy bol rozvod a ci ste si robili prieky, alebo ste sa rozisli v zmieri).

Kazdopadne pozri stranky uradu prace. Boli nejake vyplacania kompenzacii. Aj za najmy, ktore nevedeli najomnici uhradzat z dovodu, ze nemali pocas zatvorenia prevadzok prijmy, alebo pokles prijmov. Bolo treba o to poziadat.
Len ci pod to spadas (splnas podmienky), alebo ci to este stihnes teraz vcas, to neviem. Riesilo sa pocas leta teraz do jesene.

A teda jedine este nezamestnana na up si poziadat o podporu, ak si si platila odvody.

Alebo dalej zhanat klientelu a pracovat u seba doma v tom prenajme.

0silvia0
24. okt 2020

@katka18121410 a z coho teraz zijes? Ved z niecoho ten najom musis platit.

natinka86
Autor odpoveď zmazal
mogaa
24. okt 2020

@katka18121410 no pokiaľ si nerobila od februára masáže, zrejme nemáš ani klientelu, lebo od mája is mohla normálne robiť masáže.... živnosť pozastaviť a niekde sa zamestnať.....inak príspevky pre živnostníkov také tie ak si mala nižšie tržby ako v rovnakom mesiaci rok predtým - stále platili - teda ak si splňala podmienky....ak si nespĺňala podmienky , tak ukončiť živnosť -podpora(opäť musíš splňať podmienky, alebo sociálna dávka ak budeš evidovaná na UP....od svojho ex môžeš žiadať príspevok na manželku(výživné) - súdnou cestou ale tam musíš preukázať že nemáš možnosť sa zamestnať(akákoľvek práca)+ trvá to dlho

iiika
Odpoveď bola odstránená
majkeel
25. okt 2020

Masaze, restiky, .. - praca s ludmi su covidove najviac rizikove prace. Spytat sa na urade prace, ci nie su nejake programy na podporu zivnostnikov, co kvoli covidu prisli o zakazky. Ked to zacalo na jar, tak bolo treba pozriet nieco nahradne a po prejdeni pandemie sa vratit k vlastnemu biznisu.
Treba ratat s tym, ze Covid tu bude minimalne 2 roky, tak ako ostatne podobne pandemie v minulosti (ruska chripka 1895, spanielska chripka 1918, azijska 1958 a 1968,...).
Idealne je mat vzdy nasetrene na to, ze v zivote cloveka nastane viacero dlhsich vypadkov (materstvo, vyhorenie. ekonomicka kriza, nezamestnanost po 50tke,...). Vtedy vyuzit cas na oddych od prace, zit docasne z rezerv ...
"Zial" posledny ekonomicky rast bol velmi dlhy, (trval skoro 12 rokov), ludia zabudli na rezervy a zvykli si zit na dlh, nabrat hypoteky, uzivat si. Covid je iba spustac krizy, ... pokles (a nasledny rast) by spustilo aj nieco ine.

lucas1981
Odpoveď bola odstránená