Má zmysel vyberať listy vlastníctva z katastra?
Ahojte, vyberali ste niekto listy vlastníctva z katastra pre prípad, že by sa taký výpadok (hackerský útok) mohol stať znovu? A bol by ešte horší. Že by sa napríklad stratili všetky údaje o majiteľoch a ich nehnuteľnostiach? Aby ste jednoducho mali nejaký papier o svojom vlastníctve?
@maranco Ono, ty si ho už môžeš vybrať, ale teda iba osobne. A počula som, że tam z tohto dôvodu vznikajú veľké rady. Že ľudia si ich pre istotu vyberajú, aby mali nejakú istotu, keby sa také niečo stalo aj v budúcnosti
@jednoduchomirka Výpis z katastra nehnuteľností a kópiu katastrálnej mapy môžete použiť na požadované účely vrátane kúpy alebo predaja bytu či domu. Dokument má platnosť 3 mesiace odo dňa jeho vydania. Potom je potrebné požiadať o nový aktuálny výpis, prípadne ho získať zadarmo online.
https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/1...
To mi poslúži aj LV stiahnuté z netu, aby som mala prehľad o svojich nehnuteľnostiach. Viac ako 3 mesačný LV je tak iste platný ako ten zdarma z netu... Vieš o nehnuteľnostiach a nie je na právne účely.
ludia zas citali nieco a nechaju sa nablaznit ved ten kto ma napr. hypoteku tak ten sa nemusi bat ved to ma v banke predsa zaistene ci nie?boze moj zase ako ovce bez rozmyslu,
typická pobláznená Slovač ako napríklad ked v novembri vykupovali vajcia alebo po začatí vojny na Ukrajine si všetci dali robiť pasy a teraz si s nimi môžu akurát vytrieť zadok, davová psychóza sa tu vždy šíri rýchlo. Aký to má význam? Však vyberieš dnes a dokáž že o 2 týždne si na niekoho neprepísala nehnuteľnosť. Ale treba používať rozum, možno pozemky napríklad v urbári sú otázne, ale o byty, domy a pozemky k ním by som sa nebála, napríklad prehľad o vlastníkoch majú aj obce a mestá, kedže ľudia platia dane, teda to je rovnaký dôkaz ako ten list vlastníctva. Alebo ak máš hypotéku tak banka má založenú nehnuteľnosť tvoju a bez súhlasu banky s ňou pohnúť nemôžeš, teda majú to tiež v systéme. Okrem toho keby prišiel hackerský útok, tak bol by asi na niečo iné, nie znova na kataster.
@jednoduchomirka v budúcnosti keď príde prírodná katastrofa alebo vojna, ti skôr pomôže ak nebudeš upätá na majetok a v čas opustíš svoj dom/byt, zachrániš si tak aspoň holý život
@jednoduchomirka 🤦♀️ Nevieš si vybrať list vlastníctva z katastra. Vieš si dať akurát tak urobiť za poplatok výpis z listu vlastníctva, ktorého platnosť je obmedzená. Nič iné teraz na katastroch nepotrebujú, než aby sa im tam húfne valili ľudia, ktorí si budú chcieť nechať spraviť výpis, ktorý absolútne nepotrebujú! Ak si chceš sama pre seba vytlačiť doma na tlačiarni, nech sa páči, tu si to vieš nájsť aj sama:
https://cica.vugk.sk/default.aspx
Vzdy som mal ulozene nejake relativne aktualne vypisy z netu (dajme tomu kazdy rok) na kazdu nehnutelnost. Neslo len o takyto vypadok, ale sem tam sa stalo, ze tam nieco pribudlo / odbudlo (tarcha)... a nasledne som to musel reklamovat... takze pre takuto kontrolu som to vzdy drzal.
Samozrejme, mam odlozene kupne zmluvy.
Ak by doslo k nejakemu dokazovaniu, toto vsetko by som predlozil (a ak by niekto argumentoval, musel by predlozit aktualnejsie zmluvy napriklad)...
Super píšete, díky 🙂
Nie nevyberala. Na co? Aj tak ma len obmedzenu platnost. Kks nesirte paniku.
Prosím vás ľudia, nebláznite. Nechoďte teraz všetci na katastre. Potom už o pol deviatej v Bratislave nedáva lístky na LV a ten, čo naozaj ten list vlastníctva potrebuje (pre stavebný alebo iný úrad, banku, kvôli predaju) tam kvôli vám stratí pol dňa.
@zic aj teraz si niečo reklamoval? Keď majú toho veľa a nefungujú katastre úplne? Či spravili na katastry nejakú chybu? Lebo mne hej. Prišla som pre výpisy LV. Mali dať dve plomby od banky a dali len na jeden LV. Proste si to nevšimli. Tak som tam išla znovu. Teta za okienkom na to pozrela, ospravedlnila sa, ťukla do počítača, že je to tam.
@jednoduchomirka tak LV ma snad kazdy doma. a na pravny ucel kazde 3m ho vyberat "pre istotu" je dost chore.
Prosím vás, ako si stiahnem výpis z LV z netu, len na konkrétny byt v paneláku, mne sa podarilo nájsť podľa vlastníka, ale na výpise mám všetkých vlastníkov.
Pred výpadkom sa dalo, len ten jeden byt zvlášť.
@jednoduchomirka teraz, kedze este nefunguje online (aspon mapka.gku.sk... ten "normalny som neskusal), tak to nemam ako skontrolovat (stat rad nebudem)... Tie reklamacie boli v davnejsej minulosti (10+ rokov)... tak len to na margo, ze to nerobim len tak pre srandu kralikov alebo potencialnemu hacknutiu katastra (co by clovek nepredpokladal doteraz)... ale ze je podla mna vzdy dobre mat v zalohe papierovy vypis... ale nikto nic nevyhra utokom na katastre teraz...
mňa by zaujímalo, lebo nikde som nenašla odpoveď nato, že či na katastri vydávajú aj rozhodnutia o vklade., konkrétne ide o podanie koncom novembra 2024 žiadne vyrozumenie, nič neprišlo, išlo o predaj bytu, na online stránke sú údaje z 3.1.2025, a keď si dáme číslo konania - tak mi nájde len dátum podania a plomba.

@jednoduchomirka keď chceš vyberať, tak radšej počkať kým spustia komplet kataster, teraz majú dosť roboty, neviem či už začali nahadzovať januárové veci a nie to ich ešte zdržiavať momentálne nepotrebnými LV