icon

Majú deti nárok na sirotské, keď im zomrel otec?

5. dec 2025

Ahojte. Mojím deťom zomrel otec. Nežili sme spolu ani neboli zobratý. Mala som len výživné. Majú deti nárok na sirotský? Čo k tomu všetko potrebujem? Rodný list? Čo im kúpiť na pohreb keď bude spopolnený? A neostáva na tom cintoríne ani tam nikoho nemáme pochovaného? Len nejakú živú kyticu? Zoberú to potom pohrebáci s truhľou?

anonym_01f04e
5. dec 2025

@anonym_autor mali deti otca zapísaného v rodnom liste?

billy_jean
5. dec 2025

Potrebujes rodne listy a umrtny list.

anonym_5d4c81
5. dec 2025
@billy_jean

Potrebujes rodne listy a umrtny list.

@billy_jean plus potvrdenie o návšteve školy ak chodia.
Musia mať vlastný bankový účet. Všetko to ti povedia v Sociálnej poisťovni.

billy_jean
5. dec 2025

@anonym_autor Viac info sa docitas tu: https://www.socpoist.sk/kto-som/dochodca/ziadat.... Pripadne zavolaj na linku SP a daju ti vsetky instrukcie.

autor
5. dec 2025
@anonym_01f04e

@anonym_autor mali deti otca zapísaného v rodnom liste?

@anonym_01f04e áno, aj sa stretávali

autor
5. dec 2025
@anonym_5d4c81

@billy_jean plus potvrdenie o návšteve školy ak chodia.
Musia mať vlastný bankový účet. Všetko to ti povedia v Sociálnej poisťovni.

@anonym_5d4c81 ešte aj vlastný bankový účet? Majú len ma to prekvapilo. Ďakujem

anonym_5d4c81
5. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_5d4c81 ešte aj vlastný bankový účet? Majú len ma to prekvapilo. Ďakujem

@anonym_autor áno, chodí to priamo im
Banka vystaví potvrdenie o tom, že účet je ich.

mimimoje
5. dec 2025
@anonym_5d4c81

@anonym_autor áno, chodí to priamo im
Banka vystaví potvrdenie o tom, že účet je ich.

@anonym_5d4c81 toto je super, že musia mať vlastný účet, v minulosti to tak žiaľ nebolo a mojej sesternici všetko zhrabol otec alkoholik a nedal jej ani cent, ona nebývala s ním ale u nás, keď jej maminka zomrela a všetko pustil ten jej otec dole hrdlom. Darmo sa tam chodila moja mama sťažovať, ani rodinné, ani sirotský, nič, haliera nedostala ☹

melanta
5. dec 2025
@mimimoje

@anonym_5d4c81 toto je super, že musia mať vlastný účet, v minulosti to tak žiaľ nebolo a mojej sesternici všetko zhrabol otec alkoholik a nedal jej ani cent, ona nebývala s ním ale u nás, keď jej maminka zomrela a všetko pustil ten jej otec dole hrdlom. Darmo sa tam chodila moja mama sťažovať, ani rodinné, ani sirotský, nič, haliera nedostala ☹

@mimimoje ak chce dnes robiť rodič to, čo spomínaš, tak môže aj dnes. Detský účet nie je žiadna prekážka. Dieťa je síce papierovo majiteľom účtu, ale ak nemá 15 rokov a občiansky, tak s účtom disponuje výlučne zákonný zástupca. Dieťa síce môže mať platobnú kartu a na nej nízky limit, ale rodič môže vybrať každý mesiac celú sumu sirotského a pokým ho niekto neudá že sa o dieťa nestará, nikto nebude kontrolovať, či rodič za sirotský dôchodok dieťaťu nakúpil jedlo, alebo si mamička kúpila chlast či kabelku.

zuzana76
5. dec 2025
@melanta

@mimimoje ak chce dnes robiť rodič to, čo spomínaš, tak môže aj dnes. Detský účet nie je žiadna prekážka. Dieťa je síce papierovo majiteľom účtu, ale ak nemá 15 rokov a občiansky, tak s účtom disponuje výlučne zákonný zástupca. Dieťa síce môže mať platobnú kartu a na nej nízky limit, ale rodič môže vybrať každý mesiac celú sumu sirotského a pokým ho niekto neudá že sa o dieťa nestará, nikto nebude kontrolovať, či rodič za sirotský dôchodok dieťaťu nakúpil jedlo, alebo si mamička kúpila chlast či kabelku.

@melanta presne toto som isla napisat, ze to dieta tym uctom aj tak nedisponuje, kym nema 18 rokov

mimimoje
5. dec 2025
@melanta

@melanta aha, ok. Sesternica mala vtedy 16 rokov, tak do 18 nedostávala nič, až potom si mohla vybaviť aby aspoň sirotský a rodinné dostávala (študovala)

anonym_5d4c81
5. dec 2025
@zuzana76

@melanta presne toto som isla napisat, ze to dieta tym uctom aj tak nedisponuje, kym nema 18 rokov

@zuzana76 ale disponuje, moze robit s tymi peniazmi to, co uzna za vhodne. bavime sa o detoch, co maju viac ako 15 a maju obciansky teda upresnujem. ako je to pri mladsich, to presne neviem.

pink_lady
5. dec 2025

Umrtny list mali uz v SP, trebalo mi len dolozit modru knizku a rodny list. Vybavovala som presne pred rokom. U maloletych chodi na ucet zakonneho zastupcu, je to vodstate nahrada vyzivneho. Rezervuj si termin na SP vo vasom meste, uvidis koho ti priradia - a tej pani potom napis mail, ze ci by ti mohla zhrnut co vsetko potrebujes.,..

anonym_04db80
5. dec 2025
@anonym_5d4c81

@zuzana76 ale disponuje, moze robit s tymi peniazmi to, co uzna za vhodne. bavime sa o detoch, co maju viac ako 15 a maju obciansky teda upresnujem. ako je to pri mladsich, to presne neviem.

@anonym_5d4c81 moj syn ma 15+ (uz v case smrti) a povedali mi, ze do 18 rokov moze chodit na ucet zakonenmu zastupcovi.

anonym_5d4c81
5. dec 2025

zaujimave, mne povedali, ze musia mat vlastny ucet, bola to podmienka

anonym_04db80
5. dec 2025
@anonym_5d4c81

zaujimave, mne povedali, ze musia mat vlastny ucet, bola to podmienka

pani na SP do ziadosti ktoru so mnou spisovala a posielala do BA pisala, ze sirotske bude chodit na ucet zakonneho zastupcu - matky. Ono je to prakticky jedno, preotze je to sice majetok dietata - a ty to mas ako nahradu vyzivneho, ale v podstate mozes byt vyzvana sudom, aby si dolozila ako disponujes s jeho majetkom (kde uvedies, co z toho dietatu kupujes).
My sme nemali pri dedicskom ani urceneho opatrovnika, v podstate vsekto slo na ucet mne a zo vsetkeho vediem kvazi uctovnictvo (napr co platim hypoteku, bytove v zdedenom byte atd, pravnik mi napr povedal, ze mozem kupit napr mu bicykel, pocitac z toho, ale blocky si mam odkladat).

Jedine v SP pre par stoviek som musela zriadit ucet na meno dietata...

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
autor
5. dec 2025
@viktoriakrajnakova
Odpoveď bola zmazaná

@viktoriakrajnakova to sa musim objednat vopred? Ved v NR su od 8.00 do 21.00 či tak nejak. To nestačí prísť a čakať?

anonym_80316c
5. dec 2025
@anonym_autor

@viktoriakrajnakova to sa musim objednat vopred? Ved v NR su od 8.00 do 21.00 či tak nejak. To nestačí prísť a čakať?

@anonym_autor Nie nestačí prísť a čakať treba sa objednať. Ja som toto riešila tento rok cez leto. Treba na SP rodný list dieťaťa, úmrtný list, treba papiere o ukončenia ZŠ a strednej školy že navštevoval, prácu treba nahlásiť kde všade pracoval.
Ja som to mala horšie všetky papiere zháňať a musela som aj doplatiť peniaze aby vznikol nárok na sirotské. A trvalo to 6 mesiacov pokiaľ to schválili, no doplatili odo dňa úmrtia. A musela som otvoriť dcere účet v banke.

autor
5. dec 2025
@anonym_80316c

@anonym_autor Nie nestačí prísť a čakať treba sa objednať. Ja som toto riešila tento rok cez leto. Treba na SP rodný list dieťaťa, úmrtný list, treba papiere o ukončenia ZŠ a strednej školy že navštevoval, prácu treba nahlásiť kde všade pracoval.
Ja som to mala horšie všetky papiere zháňať a musela som aj doplatiť peniaze aby vznikol nárok na sirotské. A trvalo to 6 mesiacov pokiaľ to schválili, no doplatili odo dňa úmrtia. A musela som otvoriť dcere účet v banke.

@anonym_80316c ja nemám žiadne papiere kde študoval ani pracoval. On poveral už dôchodok.

anonym_80316c
5. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_80316c ja nemám žiadne papiere kde študoval ani pracoval. On poveral už dôchodok.

@anonym_autor Aký dôchodok poberal invalidný či koľko mal on rokov?

autor
5. dec 2025
@anonym_80316c

@anonym_autor Aký dôchodok poberal invalidný či koľko mal on rokov?

@anonym_80316c normálny 65 rokov. Deti majú 22 a 18 ale studuju vysoke skoly