Mám nárok na dávku v nezamestnanosti, keď dám výpoveď v práci?
Sú tam nejaké kritériá kedy človek môže prísť o dávku? Mam odrobenych 2 roky. Ďakujem
@melanta v hrubom zarábam 1400 plus mam polovičný invalidny dochodok v sume 200 eur. Aká suma mi asi vyjde?
@cookie29 prečo?
@chobotnica777 pretoze davka v nezamestnanosti by mala byt pre nedobrovolne nezamestnanych. Pokial das vypoved, tak si nezamestnany preto, lebo chces, cize dobrovolne... a nevidim dovod, preco by to mala spolocnost platit. Vo vacsine krajin co poznam, v pripade vypovede podporu nedostanes, respektive az po uplynuti nejakej lehoty, napriklad 4 mesiace....
@chobotnica777 stačí zadať do google, podpora v nezamestnanosti kalkulačka", vyhodí ti niekoľko stránok, kde si vypočítaš sumu. Určite ti to nebudem počítať ja. Ale je to 55% z denného vymeriavacieho základu.
@melanta v rakusku majú sto x lepšie a co sa týka platov ani nehovorím. Sme na chvoste.
@chobotnica777 mas pekne peniaze, pekny plat, asi ti to mysli...staci 1minut google a mas odpoved na tv otazku...🙂
a neporovnavaj AT so SR, v AT platis omnoho vyssiu poistku na auto napriklad. obed s hortom cca 300 euro..atd atd. neda sa porovnat ich system s nasim 🙂 ked oni maju neporovnatelne drahsie aj sluzby ....
a na SR to inac nebude, ono ked uz zaklady su zle postavene a kazdymi novymi sa vela veci stale meni, bude len horsie a horsie...
@chobotnica777 nikto v Európe nemá taký sociálny systém ako Slovensko, nikto a ani AT. A málokde je zamestnanec zákonníkom práce chránený tak, ako u nás. A v AT už vôbec, nie. V At ťa môžu vyhodiť zo dňa na deň za množstvo vecí, za ktoré na Slovensku nie je šanca človeka vyhodiť. Ale každému, komu sa nemápči systém na Slovensku radím - choď žiť inde. Nemáš povinnosť ostávať na Slovensku. Ak sa ti slovenský systém nepáči a rakúsky áno, nech sa páči.
To tu poniektore nemyslia vazne s tym porovnavanim statov v EU, v takom rakusku ked mas narok na podporu tak ju poberas aj roky ak si nenajdes alebo ti nenajdu pracu. Poznam jednu pani co takto z podpory zila roky, v rakusku je silny sociatny system. Ja som niekedy zaskocena ako mozu ludia hovorit take nezmysli, asi cely zivot prezivaju zakukleni na SR, nemaju prehlad a neuvedomuju si ako ich stat okrada a este su pohorseni ked niekomu padne na par mesiacov nejake to euro. Vsak keby staty neboli rozkradnute a ludia ozobraceni, tak ludia ziju uplne na inej urovni. Vo svete je totiz prirodzeny dostatok. "Pre stromy nevidia ludia les" a budu sa tu pohorsovat nad nejakou podporou v nezamestnanosti 😀
Len taka zaujimavost, minule som si kupila par veci v nemecku co mam rada a kazda jedna bola o par euro lacnejsia nez to iste u nas v Lidli 🤔
@chobotnica777 porovnavas len plat, nie zvysok... naklady, poplatky, dane...
@tilonka Co sa Rakuska tyka:
Doba poberania dávky v nezamestnanosti
Minimálna doba je 20 týždňov.
* 30 týždňov – 3 roky legálneho zamestnania s povinným poistením v nezamestnanosti pred podaním žiadosti
* 39 týždňov – 6 rokov legálneho zamestnania s povinným poistením v nezamestnanosti v období posledných 10 rokov u nezamestnaných po 40. roku života
Dávky v nezamestnanosti sa poberajú zasadne po dobu 20 týždňov. Pri splnení určitých podmienok je možné túto dobu predlžiť.
V pripade vypovede nedostanes podporu prvy mesiac.
@maranco zlatko teraz som sa zasmiala... to je take typicky slovenske, ze ked nieco nie je OK tak sa hodim na PN alebo dam vypoved. V pripade problemov v praci, sa to riesi. Kazda krajina ma svoje moznosti. A vzdy sa da hladat praca inde... a to pisem ako clovek, ktory si niecim podobnym presiel
no taka davka v nezamestnanosti na nejakych 6 m ak clovek normalne pracoval je ok, potom aj tak dostane velke h … k dokonalym zapadnym statom staci sa pozriet sa kam to dopracovali Nemci s ich Bürgergeld a Arsch-hoch-prämie (to snad nikdy neodsuhlasia) tak ako tam kadekto vyuziva socialny System je nonsens. Sprostejsie napady ako maju oni a ako sa tam vyciciava stat uz fakt nikto nema. V DE napr vacsinou nedavas vypoved kvoli Sperre ale dohodou, ak je zamestnavatel ako tak normalny - takze vzdy sa najde sposob ako to obist … to, ze niekto da vypoved neznamena, ze sa nezamestna v priebehu 1-2 mesiacov - stahovanie, datumy zmluvy atd … netreba hadzat vsetkych do 1 vreca
@cookie29 moja znama bola v rakusku na podpore roky, kebyze nesla potom rovno do dochodku tak tam este bude, plus kedze jej vychadzala mensia ciastka, tak jej to dorovnavali nejakou socialnou podporou. Takze urcite tam bola viac ako 20 mesiacov, chodila aj na rozne "povinne" kurzy v ramci uradu.
@cookie29 ano mala. Dalsie dve co poznam dostali socialne byty, jedna po vypovedi podporu a este v ramcu uradu kurz nemciny. Teraz nejdem riesit kde sa zije lepsie, ale socialny system je tam urcite bohatsi. Zrejme to tam tak je aj co sa tyka pridavkov na deti. Ja to v podstate neriesim, vsade sa najde plus aj minus. Skor mi je divne, ze ludia celkovo su na SR kvalitne ozobraceni ale budu riesit niekoho polrocnu podporu.
@cookie29 inac poznam jednu 30tku maminu co ma 3 deti, a pobera davku par rokov. ale viem ze ona ma aj odpracovane. ale vravela ze dostava okolo 1000 euro 🙂 tiez som neverila...ale robila tu par rokov. co mi bolo este divnejsie ze na AMS sa vobec nemusi hlasit.
to mi totalne nejde do hlavy teda ...
@melanta přesně a pokym sa budu využívat vsetky nezmyselne dávky a každý bude hledat na co vsetko má nárok,aby o nějaku korunu nepřišel,tak ,ani lepsie nebude.

Ak spĺňaš podmienku 730 dní poistenia, nárok máš, nezáleží na tom, že výpoveď si dala ty.