icon

Mám po skončení opatrovania nárok na podporu?

12. jan 2025

Chcem sa spytat po skončeni opatrovania(opatrovatelsky prispevok) nemám nárok na podporu v nezamestanosti? ani keď marodim mi nič nevyplatia? Ďakujem za objasnenie

selest
12. jan 2025

Nie

alickapusinka
12. jan 2025

Nie. Ak by dotyčna osoba ktoru opatruješ zomrela nemáš nárok iba na sociálnu dávku ak by si platila do SP dobrovoľne tak ak dotyčna osoba zomre tak dostaneš.Ale ináč iba sociálnu dávku.A nie na marodke nedostaneš nič.Viem že niečo je že môžeš plaziť do SP dobrovoľne aj ked opatruješ a osoba zomrie potom dostaneš.

autor
12. jan 2025

@alickapusinka Ďakujem pôjdem sa opytat zajtra

alickapusinka
12. jan 2025

chod

gabrielachochulka
12. jan 2025

zial nemas narok ani na PN, ani narok na podporu

autor
12. jan 2025

@gabrielachochulka ani na davky socialne? alebo prispevok na byvanie? zatial? mam 23 rokov a byvam sama

tairyx
13. jan 2025

Na sociálne dávky by si mala mať nárok, za predpokladu, že žiješ sama v byte/dome, ktorý je v tvojom osobnom vlastníctve (pritom nevlastníš iné nehnuteľnosti), ak nemáš automobil s rokom výroby od 2015 vyššie, alebo ak máš nájomnú zmluvu (bývaš v podnájme)
Sociálna dávka je okolo 80eur, príspevok na bývanie po splnení podmienok tiež okolo 90-100eur, presne neviem, vieš si to pozrieť na stránka minvsr.
Chcem tým povedať, že zo sociálnej dávky si nebudeš vedieť zaplatiť ani nájom.
Si mladá, silná, na tvojom mieste by som radšej hľadala prácu. Ak máš možnosť tam kde žiješ, inak nevyžiješ.

tairyx
13. jan 2025

Prípadne ak ťa nič nezaväzuje ostať v prostredí kde nie je možnosť sa zamestnať tak odísť za prácou inam.

melanta
13. jan 2025

Autorka - väčšinu dávok je možné čerpať na základe toho, že máš príjem a odvádzaš odvody do sociálnej poisťovne. Laicky povedané - ak chceš niečo zo systému, najprv do neho musíš niečo dať. Ty príjem nemáš a neplatíš odvody, čiže si do systému nedala nič. Takže nie je dôvod, aby ti štát platil podporu či PN.
Ak chceš príjem a výhody z toho plynúce, nájdi si prácu popri opatrovaní.

ivuska027
13. jan 2025

Nechcem kecať, ale mne sa zdá, že z opatrovatelskeho sa odvody platia. Choď sa spýtať na úrad práce. Ci len dôchodkové, alebo aj nezamestnanosť.

blaazi
16. jan 2025

@ivuska027 ale to nie je nemocenske, z ktoreho sa vyplaca pn, ani poistenie v nezamestnanosti. Stat plati len zdravotne (osetrenie lekarom, hospitalizacia a pod.) dochodkove.

ivuska027
16. jan 2025

@blaazi veď vravím, že treba to zistiť presne 🙂

mamina7070
16. jan 2025

@ivuska027 presne odpovede dostala tak ju netreba pliest ak sa v tom nevyznas 😉

autorka narok nemas ani na podporu a ani na platenu PN

v prvom rade sa musis zaevidovat na UP ako nezamestnana a az potom mozes riesit davky v hmotnej nudzi
ale z toho nevyzijes ani nahodou, kde byvas okres?

ivuska027
16. jan 2025

@mamina7070 ja by som sa takúto vec pytala priamo na úrade, ako som aj radila. V princípe mi je to jedno. Ak jej niekto radil presne z fachu, čo ma zákon v malíčku, tak super 🙂

autor
16. jan 2025

@mamina7070 Okres Tn, ano ja som zaevidovana na urade prace pride mi este 2x tych 615,50 za opatrovanie. A kedže mam zdravotne problemy od 1.3 nejdem do práce, mám nárok na príspevok na bývanie a hmotnu nudzu okolo 200€ to je…

autor
16. jan 2025

@ivuska027 Ano bola som na urade ďakujem

autor
16. jan 2025

@melanta Ja už neopratujem kedže babka náhle zomrela v nemocnici, ale ďakujem

9lf9
16. jan 2025

si zaevidovana ako nezamestnana? ci si len na urade ako ziadatelka o ppatrovatelsky prispevok? lebo pises, ze poberas OP, potom ze si chora a od 1.3 nejdes do prace a aj to ze si evidovana na urade. Hmotnu nudzu mozes za urcitych podmienok brat aj ked mas do 25r a nebudes posudzovana s rodicmi- treba sa informovat konkretne na tvoju situaciu na urade a povedia ti co a ako. A ak si poberala OP tak narok na platenu PN a ani podporu nemas.

autor
16. jan 2025

@9lf9 Som zaevidovana na Urade prace, ale poberam Op.Ja mam 23 rokov a byvam sama cize mam narok

autor
16. jan 2025

@9lf9 lebo op dostanem za 2/25 cize od 3/25 mozem ist az pracovat.

9lf9
16. jan 2025

Ak byvas preukazatelne sama tak ziadat mozes, ci narok vznikne ti uz posudia na urade. V mesiaci kedy ti pride realne prijem z OP na ucet este ziadat nemozes az nasledujuci mesiac, ale po papiere si ist mozes, aby si vedela co vsetko bude potrebne dolozit.

autor
16. jan 2025

@9lf9 A ako mam preukazať že byvam sama? mamina tu ma trvaly pobyt ale byva na prechodnom, mne pride este spätne za januar februar naraz v jeden mesiac. cize 15.2 posledny krat

9lf9
17. jan 2025

To ti povedia na urade ako to bude v tvojom pripade, kedze TP tam ma aj tvoja matka ci bude treba zdokladovat, ze ona byva na prech.pobyte a napr.tak odvadza smeti, ma tam najomnu zmuvu...netusim povedia ti, to ze byvas sama a nebudu ta posudzovat do 25r s nou musite vediet aj preukazat.

autor
17. jan 2025

@9lf9 Malo by to byt v poriadku, kazali mi na papieri doniest najomnu zmluvu s matkou kedze jej platim za byt