Máme začať prístavbu bez stavebného povolenia?
Ahojte, riešime sp a projekt ku garazi. Co sa stane ak začneme stavať kým ešte nebude SP? Stavali ste tak niekto nejakú prístavbu? Nebol problém potom vybaviť/dokončiť všetky papiere co k tomu treba? Ďakujem za normálne odpovede 😅
@tina1549 práveže nám nestačí ohlaska, mame 43m2 ale ideme to dávať na dom, tak treba sp aj s projektom
aha to bude originál prístavba a nie samostatne stojaca garáž, chápem áno tak to teda treba stavebné povolenie.
k tomu začatiu stavby pred SP "Čiernu stavbu postavenú po 31. marci 2025 stavebný inšpektorát nariadi odstrániť z dôvodu, že zákon neumožňuje jej dodatočnú legalizáciu." egalizovať dodatočne sa dajú len stavby postavené do 31.3.2025
@tina1549 ale to iba ak prídu na kontrolu nie ? 😀
áno ale stačí, že vás nahlási jeden sused a prídu
@tina1549 a chodia aj tak sem tsm kuk ci neviete ? Sami od seba ...nie ze niekto nahlási
áno, sú aj také poctivé panie na úrade, že sa idú reálne pozrieť. Viem, že sa o to už stalo. Hlavne menšie obce
samozrejme ze ak to vidia tak zacnu konanie nemusi nikto ohlasit aj ked je to extremne nefer voci susedom
zastavia vam stavbu pokuta atd atd
Nerobila by som to.Kazdy sused vie, že to musí byť ohlasene
ja by som ludi na stavebnom fakt neprevokovala. sused staval a mal sp, ale prenho to bol zdrap papiera, postavil cely dom posunuty o metre vedla a nakoniec mu to dali nakompletku zburat a postavit tak ako ma. skusil a stalo ho to viac ako 200,000 eur ( nie maly dom, postavit a zburat) len tak oknom vyhodil.
nielenze si teda koledujes o mastnu pokutu, ale aj o to, ze ti to proste nevybavia a nariadia zburanie.
ale veď skúste a dajte nám ostatným potom vedieť ako to dopadlo :D
neriskovala by som, ani na dedine, kde sa so starostom kazdy pozna a su kamosi ..... aj u nas na malej dedine uz padali pokuty, a teraz je to prisnejsie ....
Ved SP je vybavene do 30 dni. V com je problem?
Každe mesto alebo obec ma nariadenia čo musiš splniť.Na čierno by som neriskovala kedže nevieš aký dobrých ľudi máš okolo seba.Potom poriadna pokuta.Ja som si robila prevadzku na vlastnom pozemku mobilny dom a mesto si nadiktovalo projekt a papiere ak tam treba zapojiť elektriku tak tiež projekt.
Stačí len ohlasovacia povinnosť, ak zoberú na vedomie stávajú.
Nie nemas stavat bez povolenia.

teraz sa menil stavebný zákon takže si nie som istá, ale po starom to bolo tak, že keby sa príde pozrieť na miesto niekto z úradu tak vám to môžu zmeniť na dodatočné stavebné povolenie a to je 3x vyšší poplatok. Po novom je to tuším oveľa prísnejšie a je možné žeby ste to museli zbúrať
a taktiež do 50m2 stačí ohláška, neviem aké veľké to budete mať