icon

Materská a dávka v nezamestnanosti

2veronka2
3. okt 2021

Dobrý deň,v tomto som úplný jeleň keďže sústavne pracujem 10 rokov a nebola som ešte na úrade práce a podobne,chcem sa opýtať snažíme sa o bábätko,už 9 mesiacov ale nedarí sa,preto sme rozmýšľali že by som odišla z práce aby som sa nejak upokojila a myslela aj na iné veci,teda moja otázka znie ak budem poberat socikalu t ý ch 6 mesiacov a podari sa otehotnieť budem dostávali normálnu materskú?? Alebo nižšiu keďžeudem vedená ako nezamestnaná ? Dúfam že je to nejak zrozumiteľne a ze mi niekto bude vedieť poradiť. Ďakujem a prajem pekný deň

lucka_ke
3. okt 2021

žiadnu 🙂
ale nie, potrebuješ mať 270 dní nemocenského poistenia za posledné dva roky + aktívne nemocenské poistenie čiže byť zamestnaná, alebo si platiť dobrovoľné nemocenské poistenie, čiže počas evidencie na ÚP by si si musela sama platiť NP, aby ti vznikol nárok na materské

nafka0483
3. okt 2021

@2veronka2
Nie, ak otehotnies pocas evidencie na urade prace, tak narok n amatersku mat nebudes. Nieze "normalnu" alebo "nizsiu" - materska sa pocita podla VZ (cize cca podla platu), cize nie je normalna ani nizsia. Bud matersku mas (vypocitanu podla platu) alebo ju proste nemas.
Mala by si narok len na rodicovsky prispevok a ten sa deli na nizsi (cca 270eur) a vyssi (cca 370eur). Na ten vyssi mas narok vtedy, ak mas narok predtym na matersku. Teba by sa teda tykajl ten nizsi.

Ale - kedze teraz este pracujes, tak ako pise @lucka_ke splnala by si podmienku aspon 270 dni NP za posledne dva roky pred porodom (v zavislosti od toho kedy otehotnies) a tu druhu podmienku (aktivne NP alebo ochranna lehota) by si si vedela zabezpecit dobrovolnym poistenim. Aj pripadne chyajuce dni, keby otehotnenie trvalo dlhsie.

Ak tomu nerozumies, ale chces to riesit vypovedou z prace, tak hlavne sa ozvi zas hned ked otehotnies, aby sme ti vedeli poradit ako to riesit s DNP, aby si to mala co najvyhodnejsie a nepresvihla nejake casove lehoty.