Môže byť darovacia zmluva napadnutá?
Dobrý deň, pred časom mi mama darovala nehnuteľnost, s právom doživotného užívania, kedze jediná zo súrodencov sa o ňu dlhodobo ( vyše 15 rokov ) starám, a každý mesiac jej finančne prispievm (okolo 200 e) k jej nízkemu dôchodku, takisto jej robim veľké nákupy, platím veter.starostlivost o psa, atď. Samozrejme, že je kôli tomu v rodine " zlá krv", ako to už býva. Chcem sa opýtať, či v prípade maminho úmrtia môže byť táto darovacia zmluva napadnuta, alebo spochybnena. Za odpovede vopred ďakujem.
@anonym_autor Ako je možné napadnúť neplatnosť akejkoľvek zmluvy, pokiaľ sú na to vážne právne dôvody (napr. nesvojprávnosť darcu, darovanie pod nátlakom a pod.). Ale v tvojom prípade to asi nebude uplatniteľné. Ako napísala predo mnou biba_18, mama môže nakladať s majetkom ako len chce. Ak ti ho darovala za života, tak je tvoj a súrodenci v rámci dedičského konania nemajú na nehnuteľnosť dosah.
ked ti uz darovala este pocas jej zivota je to v poriadku, aj moja mama tak dostala byt ma ho aj po smrti dedka, darovany bol este pocas jeho zivota
Moze, ale je to na “dlhe lakte”. Mohla ti ju predat za 1 -10€ kupno- predajna zmluva je tazsie napadnutelna. Samozrejme vsetko pred notarom, kataster atd musi by v poriadku
Moze, ale je to na “dlhe lakte”. Mohla ti ju predat za 1 -10€ kupno- predajna zmluva je tazsie napadnutelna. Samozrejme vsetko pred notarom, kataster atd musi by v poriadku
@anonym_73b2a8 to by mohol byť tiež problém. Odporovatelny právny úkon...
Na napadnutie darovacej zmluvy sú možné len dôvody uvedené v zákone. Ak také nie sú, nemajú čo napadnúť.
Môžu, ale nie je to také jednoduché, ale môže sa urobiť to, že pri dedičskom konaní sa ten byt tebe započíta ako dedičstvo a zo zvyšného majetku už možno nič nedostaneš.
Ak bola darovacia zmluva urobená dobrým právnikom a mama pri podpise chápala, čo robí - bola spôsobilá na právne úkony a nejednala pod tlakom, v tiesni, je platná. Vlastníkom si už teraz ty a nehnuteľnosť sa nebude dediť. Súrodenci môžu nanajvýš žiadať, aby sa pri dedičskom konaní zohľadnilo, že si dar už dostala, ale to neznamená, že by ti byt alebo dom vzali. Úspešne spochybniť zmluvu by vedeli len vtedy, keby dokázali, že mama nebola pri podpise schopná rozhodovať sama za seba alebo bola prinútená, čo sa dokazuje veľmi ťažko.
Neviem presne ako sa to robi, ale je mozne ze sa ti ten dar zapocita do dedicstva a o to menej by si potom zdedila. Ale nie je to zrejme take jednoduche a ktovie ci by im to vobec napadlo, ale viem ze sa to za urcitych okolnosti da, zisti si ak ta to zaujima.
Neviem presne ako sa to robi, ale je mozne ze sa ti ten dar zapocita do dedicstva a o to menej by si potom zdedila. Ale nie je to zrejme take jednoduche a ktovie ci by im to vobec napadlo, ale viem ze sa to za urcitych okolnosti da, zisti si ak ta to zaujima.
@modrahruska je to započítanie daru, pri ktorom sa hodnota daru poskytnutého poručiteľom jednému z dedičov počas jeho života pripočíta k dedičstvu a zohľadní sa pri výpočte podielov a nárokov ostatných dedičov. 🙂 Deje sa to bežne.
My to takto mame s bratom. Ocino nam daroval svoj byt (darovacia zmluva) a mal pravo dozivotneho uzivania. Tato skutocnost ale bola uvedena aj na katastri, riadne dolozene darovacou zmluvou. Ocino 3.7. zomrel a byt aktualne predavame. Tym som chcela povedat, ze ak je tam oficialna darovacia zmluva, malo by to byt aj na katastri a neda sa to nijak napadnut. Sme traja surodenci, darovacia zmluva bola na polovice mne a bratovi. Prebehlo aj dedicke konanie, byt sa vobec neriesil. Skratka majitelia sme my s bratom.
Mali sme ten pripad v rodine. Surodenec sa vyhrazal, ze napadne darovaciu zmluvu. Nenapadol. Sance su male, sudne trovy vysoke. Nemaj obavy, velmi rychlo si to rozmyslia. Blbe je len to, ze ss rozvratia surodenecke vztahy.
Za euro nech ti ju predá radšej
Kazda zmluva moze byt napadnuta.
oni nemusia namietať neplatnosť zmluvy, ale môžu žiadať započítanie hodnoty daru do dedičstva. lenže v takom prípade sa výška hodnoty daru počíta v čase darovania - teda koľko mal hodnotu dar vtedy - nie koľko by mal hodnotu dnes... a plus aj to že ty si mamu ako jediná sama podporovala - a vieš to doložiť alebo máš svedkov - aj toto by sa z dedičstva odpočítavalo ...
darovaciu zmluvu vedia napadnut, ja ešte kym žije , nech prepiš rovno na teba nehnutelnost inak kludne môžu na sude uspiet
žial je to od tvojich surodencov chrapunstvo, neverila by som im ked už teraz je problém, normálne nech to napiše na teba dá sa to, kataster nepusti ked bude dedičské konanie
oni nemusia namietať neplatnosť zmluvy, ale môžu žiadať započítanie hodnoty daru do dedičstva. lenže v takom prípade sa výška hodnoty daru počíta v čase darovania - teda koľko mal hodnotu dar vtedy - nie koľko by mal hodnotu dnes... a plus aj to že ty si mamu ako jediná sama podporovala - a vieš to doložiť alebo máš svedkov - aj toto by sa z dedičstva odpočítavalo ...
@biba_18 môžu začat tvrdit že prispievali keš, ona tiež by musela platit z učtu aby vedela dokazovat
Ja som sa tiež toho bála ale darovaný dom mám už skoro 10 rokov, mama ešte žije. Skôr by som sa bála keby bola pred smrťou čerstvo podpísaná a tie dôvody na napadnutie musia byť naozaj vážne ako napríklad tyranie, vážne zanedbavanie. Aj keď sa s tebou alebo so mnou budú súdiť tak nemajú skoro nijakú šancu
@sara07 darovacia zmluva znamená že je nehnuteľnosť už prepísaná na autorku v čase života mamy ... čo sa týka príspevkov - buď má dôkazy že platila z účtu alebo má svedka, ktorý ak bude prebiehať súd to bude musieť dosvedčiť ...
väčšina ľudí sa reálne nesúdi, iba sa tým vyhrážajú... v prípade posudzovania darov nehnuteľností musia byť vypracované posudky a to niečo stojí - teda ten čo to dá na súd má náklady ešte skôr ako to na súd vôbec pôjde a aj to s nejasným výsledkom ...
preto ak pri dedičskom konaní dochádza k započítaniu - tak len preto že sa dediči dohodli ...
@sara07 darovacia zmluva znamená že je nehnuteľnosť už prepísaná na autorku v čase života mamy ... čo sa týka príspevkov - buď má dôkazy že platila z účtu alebo má svedka, ktorý ak bude prebiehať súd to bude musieť dosvedčiť ...
väčšina ľudí sa reálne nesúdi, iba sa tým vyhrážajú... v prípade posudzovania darov nehnuteľností musia byť vypracované posudky a to niečo stojí - teda ten čo to dá na súd má náklady ešte skôr ako to na súd vôbec pôjde a aj to s nejasným výsledkom ...
preto ak pri dedičskom konaní dochádza k započítaniu - tak len preto že sa dediči dohodli ...
@biba_18 mám dobru kamošku čo mali v rodine takyto sud
opatrovala dokonca oboch rodičov, jej mal ostat dom , jej sestre kupili dom dokonca s lepšou polohou ked sa vydavala a že teda su vyrovnané , ona svoj predala , darovacia zmluva bola ale to tak všetko, rodičia to brali že ako dostali rovnako ....aky problém
sudili sa , ten sud bola proste totálna fraška , odvolanie bolo v jej prospech ale konečny sud proste prehrala a nakoniec aj tak vyplacala ,aj trovy sudne chuda platila , proste na plač,
takže tot realita na slovensku
a taky argument že opatrovala važne chorych len krátko, pritom predtym ako čokovek bolo treba tahala ona, druha maximalne na naštevu prišla aj detmi najest sa a špajzku pozriet ..asi tak
opatrovala dokonca oboch rodičov, jej mal ostat dom , jej sestre kupili dom dokonca s lepšou polohou ked sa vydavala a že teda su vyrovnané , ona svoj predala , darovacia zmluva bola ale to tak všetko, rodičia to brali že ako dostali rovnako ....aky problém
sudili sa , ten sud bola proste totálna fraška , odvolanie bolo v jej prospech ale konečny sud proste prehrala a nakoniec aj tak vyplacala ,aj trovy sudne chuda platila , proste na plač,
a taky argument že opatrovala važne chorych len krátko, pritom predtym ako čokovek bolo treba tahala ona, druha maximalne na naštevu prišla aj detmi najest sa a špajzku pozriet ..asi tak
@sara07 AJ MOJA BABKA darovala byt svpjmu synacikovi, lebo sa akoze onu starali a zmanipulovali ju. a pritom aj moja mama sa starala. nechapem jednu matku co preferuje viac jedno dieta. zial. nechapem
Môže,zazila som v rodine aj ked dotyčná osoba mala formu demencie ale keďže je právnicka tá ktorá to riešila tak to by bolo na dlhé lakte dokazovanie že nebola spôsobila a bla bla,nieje to také jednoduché to by musel byť jednoznačný posudok v rukách
A keďže darovanie bolo dávnejšie tak to uz nieje ako dokázať ani riešiť čo v tej dobe bolo/nebolo
@sara07 kto sa súdil - sestra ktorej rodičia kúpili dom? a čo znamená že jej mal ostať dom? keby jej ho darovali za svojho života, ostal by jej ...
@biba_18 ano , napadla darovaciu zmluvu , bola len darovaci zmluva , bez zapisu do katastra ,ten sa odkladal odkladal však všetko je v poriadku dostala predsa svoj dom
@sara07 jej mal ostať dom ako na dobre slovo?
@sara07 AJ MOJA BABKA darovala byt svpjmu synacikovi, lebo sa akoze onu starali a zmanipulovali ju. a pritom aj moja mama sa starala. nechapem jednu matku co preferuje viac jedno dieta. zial. nechapem
@anonym_59792e tu jedna sestra dostala dom a druha mala zdedit po rodičoch, čiže obe dostali po jednom dome
a tá čo nehla ani prstom ale ako doslova ta sa sudila lebo jej bolo malo, respektivne mohla sa sudit
@sara07 jej mal ostať dom ako na dobre slovo?
@anonym_eb0ece ano, ked dáš obom dceram po jednom dome tak to berieš že dostali rovnako nie, brali to že sestry ,že predsa je to v pohode ... nebol zapis v katastri ,čast domu aj pozemku proste vyplacala
a inak dlho si tie prachy aj tak tá jej sestra neužila ...
@anonym_eb0ece ano, ked dáš obom dceram po jednom dome tak to berieš že dostali rovnako nie, brali to že sestry ,že predsa je to v pohode ... nebol zapis v katastri ,čast domu aj pozemku proste vyplacala
a inak dlho si tie prachy aj tak tá jej sestra neužila ...
@sara07 no len hej pri darovani treba podať na kataster aby bola zmena vlastníka
@sara07 ale teda nebola zmena vlastníka nehnuteľnosti - teda darovanie neprebehlo právne závazne... ak to mama chcela robiť tak že až po jej smrti mala dediť - mala napísať závet - a podpísať u notára - kde by bolo jasne uvedené, že si želá aby dom zdedila jedna dcéra - pretože druhá už dom v takej a takej hodnote dostala...
ak tá tvoja kamoška súd prehrala - tak zjavne nevedela dokázať že ten dom sestre kúpili rodičia ...
Za euro nech ti ju predá radšej
@michaela789 horšiu radu si jej dať nemohla

mohli by ju napadnúť ak by im také niečo prišlo na um, ale museli by argumentovať tým že mama nebola spôsobilá na takéto právne úkony alebo že bola pod tvojim nadmerným vplyvom - a dokázať to…
pretože človek môže svoj majetok darovať komu chce, pokiaľ to robí s plným vedomím…
zmluvu ste podpisovali pred kým?