icon

Môže mi exekútor stiahnuť peniaze z invalidného dôchodku?

tutabd
28. apr 2021

Dobrý den neviete dakto može mi exekútor stiahnuť z invalidného dvochodku ked berem 126€ peniaze alebo stoho čo mi maju vrátiť spetne ma nárok abo nie dakujem za info

Strana
z3
alenah31
28. apr 2021

@tutabd exekutor moze siahnut na vsetky davky vyplacane SP - cize aj na ID. Nemoze siahnut len na davky vyplacane UPSVaR ....ten vyplaca tzv. socialne davky a prispevky, to je napr. davka v hmotnej nudzi ci rodicovsky prispevok.

tutabd
autor
28. apr 2021

@alenah31 ale ja sa pitam či mi može zobrat ked budem poberát 126,10€ a maju mi vrati aj spetne za rok či ma nárok mi zobrat a neráta sa že musi nechať životne minimu

bloger
28. apr 2021

@tutabd životné minimum ti musí nechať neviem v akej výške momentálne je ale to ti zobrať nesmie

tutabd
autor
28. apr 2021

@bloger no to sa pitam tak že nemože mi zobrat ked berem 126€ a tie čo mi maju vyplatiť spetne ma nárok mi ich zobrat

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
bloger
28. apr 2021

@tutabd to ti neviem povedať ale po novom je životné minimum 214 eur a 83 centov toľko ti musí ostať

tutabd
autor
28. apr 2021

@bloger taže tie spetne mi može vziať mam dostat okolo 874

bloger
28. apr 2021

@tutabd tak potom asi áno

tutabd
autor
28. apr 2021

Moja babka ma ties a nesťahuju jej nič a dali jej aj spetne všetki taže neviem ako to je

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
cocolino234
Odpoveď bola odstránená
alenah31
28. apr 2021

@tutabd nie - musí byť zachované životné minimum. Ale zo sumy spätne vyplateného ID - áno - a nezráža to exekútor, ale priamo SP, ktorá tak urobí na základe exekučného príkazu. Tiež pozor na to kam Vám budú peniaze z ID vyplácané - exekútor zablokuje akýkoľvek účet založený na meno povinného aj finančné prostriedky naň zaslané. Buď treba nechať vyplácať ID poštou alebo na účet niekomu komu dôverujete.

tutabd
autor
28. apr 2021

@alenah31 ja mam všetko poštovovou poukážkou taže spetne tiež poukážkou

tutabd
autor
28. apr 2021

@alenah31 ale nemala by Socialna poisťovňa dat mi vediet a spetne mi zobere všetko či nato sa tiež sťahuje životne minimu

alenah31
28. apr 2021

@tutabd ale ex. zrážku vykonajú ešte v SP pred odoslaním ID. Ak poštovou poukážkou tak fajn - zvyšok vyplatenia ID už exekútor nijako neovplyvní.

tutabd
autor
28. apr 2021

@alenah31 spetne mi stiahnu v socialnej priamo ale všetki tam sa nevstahuje že mi nechajú životne minimu

alenah31
28. apr 2021

@tutabd SP nie je povinná informovať povinného o vykonávaných zrážkach - povinnosť informovať o vykonávaní zrážok a vystavení ex. príkazu má exekútor. Vy o to viete, takže Vás o exekúcii informoval. To akým spôsobom sa exekúcia vykonáva a čo všetko môže exekútor pre rýchlejšie vymoženie dlhu a svojej ex. odmeny urobiť nájdete v zákone.

tutabd
autor
28. apr 2021

@alenah31 aha dakujem a taže mi zobere všetki spetne nenechá mi znich ani životne minimu

alenah31
28. apr 2021

@tutabd nie - oni Vám nevezmú všetky tie peniaze čo mám majú spätne vyplatiť - exekúcia sa vykonáva buď z 1/3 alebo 2/3 príjmu.

alenah31
28. apr 2021

@tutabd idem Vám to vypočítať aspoň približne

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
alenah31
28. apr 2021

@tutabd ak Vám majú vyplatiť 874€ tak pri 1/3 neprednostnej pohľadávke to robí cca 444€ čo Vám vezmú, pri 2/3 prednostnej pohľadávke to robí cca 552€ čo Vám vezmú z tej sumy.

tutabd
autor
28. apr 2021

@alenah31 10maja dostanem dvochodok a spetne mi ešte neprišli ale maju mi prist ten tyžden abo na dalši a dnes mi prísiel papier od exekutora

alenah31
28. apr 2021

@cocolino234 nie nemôžu mu všetko ostatné vziať - exekučné zrážky sa vykonávajú na základe určitých pravidiel a tiež záleží či je exekúcia prednostná či neprednostná - jaj ja ex. zrážky vykonávam aj keď zo mzdy. A tiež mu to nemusia vyplatiť dokopy - spätný doplatok ID môže byť poslaný zvlášť - zvyčajne obratom po priznaní ide príkaz k splatnosti, nečaká sa kým bude štandardný výplatný termín.

tutabd
autor
28. apr 2021

@alenah31 Priznaný som mal minuli tyžden piatok a pisali že do 10dni obdrzim ten preplatok na dvochdku a potom 10maj klasicky normálni ID

tutabd
autor
28. apr 2021

@alenah31 to mi pride zvlášť tén doplatok a ked oni už dali prikaz na vyplatenie hned ako mi priznali ID a dnes mi prišlo až od exekútora papier ale ja už som vedel že mi pridu peniaze spet aj budem poberať ID nemusel to stihnúť exekútor zastavit

alenah31
28. apr 2021

@tutabd buď Vám pošlú 322€ - ak je to prednostná pohľadávka z 2/3 alebo 430€ ak je to neprednostná pohľadávka z 1/3. O to aká pohľadávka to je nájdete v oznámení o začatí exekúcie, ktorú musíte mať doma.

alenah31
28. apr 2021

@tutabd Exekútor posiela oznámenie Vám aj SP rovnako - ak ID spätne priznali to nepošlú príkazom hneď v ten deň - čiže zrážku vykonať stihnú. Len pozor na to, aby dlh nenarástol moc - ak nebudete splácať (neviem o aký dlh ide) môže to prerásť v trestné oznámenie, súd až väzenie. Skúsila by som poriešiť osobný bankrot.

tutabd
autor
28. apr 2021

@alenah31 to je okolo 1900€ a je to dopravní podnik

alenah31
28. apr 2021

@tutabd tak to tr. konaniu nepodlieha - riešte osobný bankrot - ak nič nevlastníte rozhodne sa na to dajte.

Strana
z3