Môže muž poberať ošetrovné?
Ahojte, chcela by som sa poradit. Som na RD. 31.12. som si zlomila ruku. dcerka ma 1 a pol roka. na buduci tyzden ma caka este operacia ruky asamozrejme liecba, ktora bude dlhsia. sama sa o deti postaret nedokazem. musi byt so mnou manzel doma. a co teraz? je zivnostnik, moze ziadat o osetrovne, respektíve ma na nieco narok? dakujem
@ingrid16 plati si manzel v socialnej poistovni odvody na nemocenske poistenie, a ak ano tak dobrovolne alebo povinne ..
od toho sa budu odvijat podmienky naroku ... preplaca sa ale iba desat kalendarnych dni ...
suma zavisi aj od vysky odvodov... co plati .. resp. z akeho vymeriavacieho zakladu ...
@maznacik007 plati si povinne.a ja budem potrebovat pomoc urcite na viac ako 10 dni, to budeme akoze bez prijmu? ja pocitam, ze bude ´musiet byt so mnou doma aspon mesiac. ved nebudeme mat ani na najom ☹
@ingrid16 nuz ak si plati z min. vymeriavacieho zakladu ... co asi drviva vacsina zivnostnikov tak to vyjde tak 74 eur na tych 10 dni ....
skuste mozno rodinu oslovit a pod...
pripadne nech potom cerpa OCR na deti ale tak to vas z biedy nevytrhne a preco to idu operovat tak neskoro ... moj mal tiez oper. ruku laket a operovali ho hned po uraze....
ale po par dnoch nejako fungoval ... vedel si poradit ...
môže čerpať OČR 10 dní každý mesiac, ale nesmie byť rovnaká diagnóza (lekár musí diagnózy striedať)
je to na budku, ale tak sa to obchádza
@maznacik007 operovali by ma hned ale novy rok dal chirurgom zabrat, sami opiti ludia, ohnostroje a ja musim cakat. ☹
takze riadna smola, musim cakat a este budeme na mizine. ☹
myslim, ze si plati viac ako min ale nechapem, preco len 10 dni, ved to je o nicom.
@ingrid16 tu si to vyratas podla jeho VZ
http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/vypocet-oset...
čo keby na RD bol dočasu muž a Ty by si bola PN? Treba zistiť či by si niečo dostávala.

@ingrid16 fuuuha v tomto sa nevyznam ale jedno viem ze keby nebol zivnostnik tak by mohol ist na ocerku .ale kedze je zivnostik to je tazko povedat.treba sa infomovat na uradoch zrejme na socialnej.tak urvite ak si plati poistenie nejake .v zakladnom to isto neni.