Môže prísť exekúcia po odmietnutí dedičstva?
Ahojte,ja sa chcem poradiť v takejto veci.Dedicske konanie dopadlo tak, že nebohý mal len nepatrný majetok a úver, ktorý my pozostalí nebudeme platiť.Odmietli sme dedičstvo.Je to už potvrdené a s týmto dokladom sme šli do banky.Pani pracovníčka tento doklad prefotila a spisala aj žiadosť o ukončenie uctu vedeného v tej danej banke.Odoslala to vraj na centrálu.No a nam prišiel doklad o ukončení účtu, ale nic o tom úvere ci to teda akceptujú, alebo proste nejaké vyrozumenie...Pani pracovníčka nam uz nebola ochotná tuto vec preveriť a dovolať sa a rozprávať s niekym kompetentnym sa nam nepodarilo.Priamo v pobočke nas odporúčajú,ze len tam máme volať.Jedna sa o poštovú banku pod záštitou 365 banky.Nevyznam sa v tom všetkom a uz začínam mať obavy čo bude.Moze nam prísť exekúcia?Co ak sa ten doklad stratil?Co môžeme ešte urobiť,aby sme sa dostali k nejakému vyjadreniu zo strany banky?
Odmietli ste dedičstvo tak už nemáte čo platiť.
Ja som to myslela tak,ze ci sa ten doklad ktorý poslaka pani pracovníčka z banky náhodou nestratil..alebo ho možno vôbec neposlala ... jednoducho ma znepokojuje,ze sme nedostali žiadne vyjadrenie ohľadom toho uveru
Ale to uz nie je tvoja vec. Vzdala si sa toho a teraz si to poriesi banka. Ak by sa aj stratil, tak je to vec, ktora sa da napravit. To si nepredstavuj tak, ze ti zaklope exekutor lebo sa stratil papier.
Ale to uz nie je tvoja vec. Vzdala si sa toho a teraz si to poriesi banka. Ak by sa aj stratil, tak je to vec, ktora sa da napravit. To si nepredstavuj tak, ze ti zaklope exekutor lebo sa stratil papier.
@beata_k ja tu asi vyzeram ako hlupana,ale bohužiaľ sa v tom nevyznám.Dakujem teda za komentár.🙂Lebo v dnesnom sveteje všeličo možné a mnohokrát citam rôzne strašné scenáre,ako ľuďom zablokovali účty a neostalo im nič...a vela iného...tak mám strach...my žijeme z výplaty do výplaty, sme skromní ľudia.Ja aj súrodenci.Tak teda ešte raz ďakujem.
Tak stratit sa moze, vsetko sa moze stat aj ked nie je bezne. Kazdopadne to len tak nefunguje, ze ti hned vsetko zablokuju. Najprv ta vyzvu, ze mas exekuciu az nasledne ked to odignorujes sa pristupuje k blkovaniu penazi. Chvilu som na takom oddeleni v banke pravovala a uz si presne nepamatam postup. No urcite to nie je len tak zo dna na den.
ak máš pochybnosti tak napíš do banky list - pošli doporučene, alebo mail ak máš elektr. podpis kde žiadaš aby sa vyjadrili k danej veci písomne..
budeš mať aj doklad že si sa o to zaujímala...
no by ste sa divili koľko systémy nerobia problémy.....ja by som vyžadovala stanovisko .....
Tiež by som ich žiadala písomne o vyjadrenie
V dnešnej dobe a pri niektorých ľuďoch, takéto veci ak nie sú niekde "čierne na bielom", ako keby ani neboli. A treba myslieť dopredu,čo ak by...(aspoň pre pokojný spánok).
Máš listinu od notára z dedičského konania, kde je uvedené že si sa vzdala dedičstva.
Mala by si mať potvrdený príjem dokladu v banke, napr. na tej listine, že si urobili kópiu a prevzali. Trvala by som na tom, aby potvrdili prijatie , ako bežnú poštu, doklad. Keď nechce pracovníčka pri pulte, išla by som za riaditeľom pobočky. Ak teda nemáš žiadny doklad o prijatí.
Máš listinu od notára z dedičského konania, kde je uvedené že si sa vzdala dedičstva.
Mala by si mať potvrdený príjem dokladu v banke, napr. na tej listine, že si urobili kópiu a prevzali. Trvala by som na tom, aby potvrdili prijatie , ako bežnú poštu, doklad. Keď nechce pracovníčka pri pulte, išla by som za riaditeľom pobočky. Ak teda nemáš žiadny doklad o prijatí.
@cacianka presne tak.....
Banka Vám nemá prečo dávať vyjadrenie, keďže v danej veci nie ste pre ňu zmluvnou stranou. Keďže nie ste dedičom, nevstupujete do práv a povinností poručiteľa - dlžníka, banka by Vám ani nemala poskytovať v tejto veci informácie.
@cacianka toto pôjdeme urobiť.dakujem.No pracovníčka nie je veru ochotná uz s nami diskutovať.
Banka Vám nemá prečo dávať vyjadrenie, keďže v danej veci nie ste pre ňu zmluvnou stranou. Keďže nie ste dedičom, nevstupujete do práv a povinností poručiteľa - dlžníka, banka by Vám ani nemala poskytovať v tejto veci informácie.
@draik nehnevajte sa,ale ja vam nerozumiem.Zdedili sme po nebohom dlh, ktorý sme odmietli.Mame notárom potvrdené,ze to nebudeme musieť platiť.Tento doklad sa odovzdal do banky.Ale my sme odtiaľ nedostali ani len potvrdenie,ze to obdržali.
"Odmietli sme dedičstvo"
Tým pádom nie ste dedičom a banka nemá prečo s Vami komunikovať vo veci dlhu poručiteľa (zosnulého). Vôbec nebolo potrebné, z Vašej strany, jej niečo doručovať.
Teraz zase píšete, že ste zdedili dlh.
Tak sa rozhodnite, ako to vlastne je.
"Odmietli sme dedičstvo"
Tým pádom nie ste dedičom a banka nemá prečo s Vami komunikovať vo veci dlhu poručiteľa (zosnulého). Vôbec nebolo potrebné, z Vašej strany, jej niečo doručovať.
@draik zdedili sme, ale my sme odmietli dedičstvo.
"Odmietli sme dedičstvo"
@draik - prosím, mohli by ste mi tiež poradiť? Riešim podobnú situáciu ako autorka. Otec mi zomrel pred mesiacom a pred týždňom sme mali to prvé sedenie u notárky. Otec nemal nijaký majetok, ale mal v nejakej vymáhačskej spoločnosti dlh. Notárka povedala, že keďže nie je žiadny majetok, netreba odmietať dedičstvo ani nič podobné, keďže sa dlhy dedia len do výšky majetku. Že dedičské konanie by malo byť automaticky zastavené. Je to tak v poriadku? Naozaj nie je potrebné nejaké oficiálne odmietnutie dedičstva/dlhov?
Ak ste odmieti dedičstvo, nemohli ste nič zdediť, ani majetok, ani dlhy.
@draik - prosím, mohli by ste mi tiež poradiť? Riešim podobnú situáciu ako autorka. Otec mi zomrel pred mesiacom a pred týždňom sme mali to prvé sedenie u notárky. Otec nemal nijaký majetok, ale mal v nejakej vymáhačskej spoločnosti dlh. Notárka povedala, že keďže nie je žiadny majetok, netreba odmietať dedičstvo ani nič podobné, keďže sa dlhy dedia len do výšky majetku. Že dedičské konanie by malo byť automaticky zastavené. Je to tak v poriadku? Naozaj nie je potrebné nejaké oficiálne odmietnutie dedičstva/dlhov?
@lucila83
Je to ok, konanie bude zastavené.
Toto iste sme mali po starkom, mal len pozicku v 365 banke a nic viac, resp este ucet kde bolo par euro este .....automaticky notar pozastavil dedicstvo kedze boli len dlhy a nepatrne dedicstvo...zobrali sme do banky oznamenie od notara nech mame dusu na mieste ale tiez nam nedali ziadne potvrdenie....do dnes nikto klopat neprisiel ani nic...starka sa bala ze ved to ako niekto musi zaplatit ten dlh nechapala to ....tak som jej povedala vsak nemaju od koho pytat peniaze a ked chcu tak dlznik je na cintorine .....cize nemusis sa bat nikto nepride do banky uz nelez, bud kludna
Keď ste dedičstvo odmietli, tak ste nezdedili. Len ste mohli. Takže si upresni pojmy. Do banky to mal poslať notár, ale ak ste pre pokoj duše išli aj vy, tak si mala zobrať 2 rovnopisy/ kópie o výsledku dedičského konania a na to jedno pýtať potvrdenie o prevzatí. Teraz sa už netráp a kašli na to. Notárka aj ty máte záver a výslednú listinu, takže máš rozhodnutie že ste odmietli.
@lucila83 je to správne, keďže otec nemal majetok iba dlh, netreba otvárať dedičské konanie, nemusíte sa báť,dlhy sa po zosnulých nededia
@lucila83 je to správne, keďže otec nemal majetok iba dlh, netreba otvárať dedičské konanie, nemusíte sa báť,dlhy sa po zosnulých nededia
@leila82 ale dlh neznamená ze nemal majetok...ved to mohol byť úver na byt....a po splateni zostane byt tomu kto to splati...ak to postupne budú splácať za neho....vlastnícke právo bude prevedené na nich.....čiže by bolo ôk....ak by vedeli....ze co to bol za úver.....
@pieksamaki
@leila82 - ďakujem za reakcie. Otec nemal žiadny majetok, žiadny byť, auto...nič. Ten dlh mal v nejakej spoločnosti, ktorá to prebrala od banky, kde mal kedysi dávno účet. V tej banke si vzal pôžičku, všetky peniaze postupne šli na alkohol, potom to prestal splácať, keď ho vyhodili z práce. Následne už šiel do dôchodku, takže banku úplne vynechal.
@leila82 ale dlh neznamená ze nemal majetok...ved to mohol byť úver na byt....a po splateni zostane byt tomu kto to splati...ak to postupne budú splácať za neho....vlastnícke právo bude prevedené na nich.....čiže by bolo ôk....ak by vedeli....ze co to bol za úver.....
@pieksamaki reagujem na otázku lucia83, píše,že otec nemal žiadny majetok,ak sú dlhy aj majetok čiže aktíva aj pasíva, tak sa dedič rozhodne nemoze prijať aktíva čiže majetok a odmietnuť pasíva čiže dlhy
Jednoznacne s bankou komunikuj len písomne. Tak ako vravis, papier sa môže stratiť, tak aj telefonické vyjadrenie ti je nanič.
Písomné ich vyzvi, aby ťa informovali či dostali potvrdenie o odmietnutí dedičstva a nech ťa písomne informujú o stave riešenia dedičstva, ktoré ste omietli. Vyjadrenie banky si potom odloz.
Napíš mail alebo doporučený list pošli. Povinnosťou každej inštitúcie je ti odpovedať do 30 dní.
Mala si urobiť kópiu a na tej potvrdiť prevzatie dokladu.Vsetko čo dávaš niekomu v origináli, treba si urobiť kópiu,kde potvrdia prevzatie s dátumom,podpisom a pečiatkou a ja by som pýtala aj meno kto to prevzal

Ak ste odmietli dedičstvo, aká exekúcia?