Môže rodinný príslušník nahliadnuť do zdravotnej dokumentácie?
Ahojte, vie mi niekto poradiť...ma rodinný príslušník právo nahliadnuť do zdravotnej dokumentácie pokiaľ je jeho napr otec v dss?
@alenah31 a ak chce dcéra vedieť, aké diagnózy má jej otec oficiálne na papieri? Keďže vie, že nie všetko sa tam robí s kostolným poriadkom?
tak sa dcéra opýta otca a pokiaľ sa jej niečo nezdá a otcovi tiež - požiadaš o preverenie prísl. vyšší orgán - pod ktorý DSS spadá. Alebo požiadaš o možnosť nahliadnutia do zdr. dokumentácie prísl. súd.
Nie. No pokiaľ ju otec splnomocní tam samozrejme môže. Nech teda vezme otca, spíšu splnomocnenie, overia podpis u notára a doloží do v DSS - musia jej potom umožniť do dokumentácie nahliadnuť . Moja mamina má splnomocnenie od starkej - na nahliadnutie, konzultácie aj výber liekov na recept. .
@alenah31 ona práve potrebuje zistiť či vie získať to splnomocnenie...či nemá v papieroch že z neho spravili cvoka doslova s prepáčením...keďže poznám vedenie a ich čachre machre..
keby mal v papieroch, že je nesvojprávny - čo určite nemá nakoľko tomu predchádza súd o zbavení spôsobilosti - majú povinnosť osloviť rodinu a vtedy sa určuje opatrovník. Môže tam mať napísané, že je ľahko ovplyvniteľný a vtedy by napr. ak na niekoho napíše majetok - mohol ten koho opomenul takýto dokument napadnúť.
@alenah31 len ak je senior doma, automaticky veľa deti pri návšteve pozrie záznamy od lekára. Nie je to o nesvojpravnosti, len chceš vedieť ako rodič na tom zdravotne je, či mu nevieš pomôcť nejakými vitaminami a tak. Seniora ak sa opýtaš tak tie lekárske názvy neovláda a ani sa riadne lekára neopýta a nevie aký má stav, vie len čiastočne. Len proste v domove nemajú tie zdravotné záznamy na izbe a senior ich nevie ukázať a potom mi to príde zbytočná buzeracia mať na to splnomocnenie.

v prípade smrti osoby v DSS má to právo k nahliadnutiu v poradí manžel/manželka/dieťa. Inak len pokiaľ osoba umiestnená v DSS niekoho splnomocní - a ten má právo nahliadať do nej len v takom rozsahu, aký je uvedený v plnej moci. Alebo pokiaľ si jeho stav vyžadoval, aby mu súd pridelil - čiže má opatrovníka. Predsa to, že je niekto umiestnený v DSS neznamená, že automaticky stráca svoje práva.