Môžem dostať nájomný byt?

22. dec 2023

Dobrý deň. Akú mám šancu, keď si dávam žiadosť na novopostavenu bytovku, mám v tej dedine trvalý pobyt, no som tehotna? Čiže príjem prakticky ziadny? Bude stačiť iba priateľov príjem pri posudzovaní alebo sa budú zameriavať iba na mňa ako ziadatela?

patka06
22. dec 2023

Záleží na tom aké podmienky má dedina , v ktorej žiadaš a koľko má záujemcov
Predpokladám, že sa bude posudzovať len tvoj príjem - keďže priateľ je oficiálne cudzí človek. Ak by ste boli manželia posudzoval by sa aj jeho príjem.
Ideálne je, informovať s na obecnom úrade, aké máš šance.

lucia602
22. dec 2023

@patka06 budu posudzovat priatelov aj tvoj.Takze mas sancu

patka06
22. dec 2023

@lucia602 tým by som si taká istá nebola, jednoznačne to záleží len na VZN, v ktorom má obec schválené podmienky pridelenia nájomného bytu.

autor
22. dec 2023

Mne povedali ze sa budu snažiť dat byty takým co to fakt potrebujú lebo nechcú aby im tam potom chodili vyplakavat na úrad.
Priateľ zarobí len 800 v čistom takže na podnájom v meste by sme nemali a s rodičmi rátať nemozeme

melanta
22. dec 2023

Ako chceš platiť nájom? Keď píšeš že nemáš žiadny príjem. To, že si tehotná neznamená predsa, že nemôžeš pracovať, potom mať materské a potom mať rodičovský s prídavkami vyše 400 eur. Čiže tvoj príjem spolu s príjmom priateľa vám musí stačiť na nájom. Ak žiadate spolu o byt, tak logicky budete posudzovaní obaja. Ale ty sa zariaď tak, aby si vedela mať bývanie zabezpečené aj keby ostaneš bez neho. Aby si potom nechodila vyplakávať. Je potrebné myslieť aj na zajtra, nie iba dnešok riešiť.

autor
22. dec 2023

@melanta sotva keď som na rizikovom pojdem niekde za pas

maranco
22. dec 2023

Pozri si stránku obce tam budú podmienky na prideľovanie bytov aj kritériá, bodovanie. Potom si pozri zoznam čakateľov aj poradie aj body.

autor
22. dec 2023

@maranco nie je ešte žiadny zoznam čakateľov. Je to nová bytovka. Žiadosti sa dávajú začiatkom januára a do konca mesiaca budú pridelene. Mame body za to ze mame pod 35r, že tam mám trvalý, a aj keď nemáme dieťa, možno pridelia bod za budúce dieťa. Neviem

maranco
22. dec 2023

tak žiadosť daj čím skôr, kedy bude zverejnená možnosť podať
u nás sa ide podľa bodov a pri rovnakom počte bodov sa zoradia podľa dátumu podania žiadosti
+ je tu možnosť mať podané viacero žiadostí aj na taký aj na iný byt a čo bude voľné skôr to ponúknu

samimami777
22. dec 2023

Záleží od konkrétnej zmluvy ale väčšinou posudzujú príjem oboch. A ono je ti jasné že tie nájomné byty aj keď sú lacnejšie tak stále tiež nebudú "za hubičku" že ? Švagriná žije v jednom, má dvojizbák a nájomné má skoro 200€ plus energie, internet atď má dokopy niečo cez 300€+ čo viem a to má len dvojizbák. Tiež musela skladať kauciu vo výške niekoľkých (tuším 3) nájmov plus prvý nájom a sama si ho zariadiť nakoľko tam mala len zariadenú kúpeľňu (vaňa , umývadlo, kotol) . Dokonca aj kuchynskú linku si musela kupovať sama, spotrebiče , nábytok , žalúzie dať namontovať do celého bytu atď. Na to budete mať ? Lebo to pár tisíc € vyjde... Tiež čakaj že kopu ľudí sa tam dostane cez známosti a bude tam obrovský zoznam uchádzačov. Ich cca na 10 bytov vraj pred pár rokmi bolo cez 60 takže šance sú tam pomerne malé. A samozrejme treba aj počítať s tým že ak aj vám byt pridelia nevieš čo za susedov dostaneš. Ona by ti mohla rozprávať čo za ľudí sa tam prestriedalo..

melanta
22. dec 2023

Ak si na rizikovom, tak dostávaš predsa PN.

majamat
22. dec 2023

neviem ake su tam podmienky,a j ked su dost podobne ako inde.

ja s mm sme dostali byt, do ziadosti som uviedla, ez pracujem nedaleko a planujeme dieta, elbo este sme bvtedy dieta nemali. a teda nie ej to sice mm, ale pouzivam to, lebo je to fajn skratka, nei sme manzelia.
a teda ja som bola ziadatel a mm spoluziadatel. posudzovali prijem oboch.
oficialne sme nesmeli prekrocit 3-nasobok zivotneho minima, cize ludia s vysssim prijmom boli nevyhovujuci. nizky prijem v podmienkach asi spominany nebol. uz si nepamatam, aj ked samozrejme je dolezite, aby to clvoek vedel platit.

autor
22. dec 2023

@maranco nemôžeme mať viac ako 1 ziadost