icon

Môžem nastúpiť na OČR po ukončení pracovného pomeru?

kikus391
4. aug 2025

Prosím vás tie čo sa trošku vyznáte v týchto veciach potrebovala by som poradiť 15.8. mi končí PN, následne 17.8. ukončujem pracovný pomer, môžem od 18.8. nastúpiť na OČR z dôvodu zatvorenia MŠ? Ďakujem

barka1
4. aug 2025

@kikus391 OČR je pre pracujucich, nie?

eleanor2510
4. aug 2025

@kikus391 ved budes nezamestnana, teda budes doma, tak naco OCR? To je pre pracujucich, ktori potrebuju vykryt starostlivost o deti, ty budes predsa doma

mamina7070
4. aug 2025

to je urcene pre rodicov pocas trvania pracovneho pomeru takze nie neda sa aby to vzniklo uz po jeho skonceni

patta89
4. aug 2025

Nie

tanyan
4. aug 2025

Tlačivo na OČR kvôli zatvoreniu školy / škôlky musí potvrdiť škola / škôlka a aj zamestnávateľ. Neviem ako je to v tomto prípade s ochrannou lehotou. Skús dať písomnú otázku na stránke sociálnej poisťovne.
https://www.socpoist.sk/kontakty/informacno-por...

jaroe
4. aug 2025
@tanyan

Tlačivo na OČR kvôli zatvoreniu školy / škôlky musí potvrdiť škola / škôlka a aj zamestnávateľ. Neviem ako je to v tomto prípade s ochrannou lehotou. Skús dať písomnú otázku na stránke sociálnej poisťovne.
https://www.socpoist.sk/kontakty/informacno-por...

@tanyan tu podľa mňa nemá byť prečo ochranná lehota. Veď keď nemá zamestnanie, nepotrebuje žiadnu "ospravedlnenku", že musí byť doma s dieťaťom.

tanyan
4. aug 2025

Podobnú logiku tam vidím aj ja, ale najlepšie je overiť si priamo v sociálnej poisťovni aká je ich logika. Teoreticky si napríklad popri starostlivosti nemôže uchádzač o zamestnanie ani hľadať zamestnanie.

patka06
4. aug 2025

Nikde SP neuvádza, že v prípade tejto OČR neplatí ochranná lehota, takže by na ňu mala mať nárok
Súhlasím, že je najlepšie overiť si priamo v SP

mondolina
4. aug 2025
@jaroe

@tanyan tu podľa mňa nemá byť prečo ochranná lehota. Veď keď nemá zamestnanie, nepotrebuje žiadnu "ospravedlnenku", že musí byť doma s dieťaťom.

@jaroe
tam ide asi o peniaze z očr

kikus391
autor
4. aug 2025
@eleanor2510

@kikus391 ved budes nezamestnana, teda budes doma, tak naco OCR? To je pre pracujucich, ktori potrebuju vykryt starostlivost o deti, ty budes predsa doma

@eleanor2510 pretože do nového zamestnania by som mohla nastúpiť hneď po ukončení pôvodného lenže práve ten prvý týždeň nemám kde nechať deti tak som chcela vedieť či je táto možnosť alebo nie keďže ako samoživiteľke je mi každé euro dobré. Nemienim zneužívať štát ani nič podobné ako sa to tu vo väčšine robí, doteraz som bola riadne zamestnaná ale prechod do iného zamestnania mi zrovna tak hlúpo vyšiel

mamina7070
4. aug 2025

@kikus391 a preco nejdes na OCR po skonceni PN a nepotiahnes este pracovny pomer na tie dva tyzdne alebo tyzden tak aby to bolo ok

vladuska20
4. aug 2025
@kikus391

@eleanor2510 pretože do nového zamestnania by som mohla nastúpiť hneď po ukončení pôvodného lenže práve ten prvý týždeň nemám kde nechať deti tak som chcela vedieť či je táto možnosť alebo nie keďže ako samoživiteľke je mi každé euro dobré. Nemienim zneužívať štát ani nič podobné ako sa to tu vo väčšine robí, doteraz som bola riadne zamestnaná ale prechod do iného zamestnania mi zrovna tak hlúpo vyšiel

@kikus391 a aj to vie novy zamestnavatel,ono uz ten zaciatok nevizera ruzovo,ked hned na zaciatok a uz ocr.

eleanor2510
4. aug 2025
@kikus391

@kikus391 no to chapem, ale vlastne hned od prveho dna v novej praci by si isla na OCR? Ak to nie je extremne tolerantny zamestnavatel, tak si ta asi nenecha. Nemozes nastupit od 1. 9.?

kikus391
autor
5. aug 2025
@eleanor2510

@kikus391 no to chapem, ale vlastne hned od prveho dna v novej praci by si isla na OCR? Ak to nie je extremne tolerantny zamestnavatel, tak si ta asi nenecha. Nemozes nastupit od 1. 9.?

@eleanor2510 môžem nastúpiť od 1.9. aj to tak chcem preto sa pýtam či môžem čerpať očr aby som vykryla ako tak finančne tie dva týždne nič viac nič menej. Pretože príde mi nekorektné zamestnať sa a hneď od prvého dňa byť očr a rovnako nemôžem v pôvodnej práci zostať dlhšie lebo vedúca by potom požadovala dlhšiu výpovednú lehotu čo mne nevyhovuje lebo nový zamestnávateľ ma potrebuje najneskôr od 1.9.

kikus391
autor
5. aug 2025
@vladuska20

@kikus391 a aj to vie novy zamestnavatel,ono uz ten zaciatok nevizera ruzovo,ked hned na zaciatok a uz ocr.

@vladuska20 ale veď ja sa nejdem zamestnať a hneď nastúpiť na OČR, neviem kde ste to vyčítala

patka06
5. aug 2025
@kikus391

@vladuska20 ale veď ja sa nejdem zamestnať a hneď nastúpiť na OČR, neviem kde ste to vyčítala

@kikus391 Zavolaj priamo na infolinku SP , dostaneš presné info
Napíš potom, prosím ťa, čo si zistila

kikus391
autor
5. aug 2025

Mám info teda priamo zo Sociálnej poisťovne že áno môžem čerpať ošetrovné z dôvodu zatvorenia MŠ aj keď mi skončí pracovná zmluva, že ochranná lehota sa vzťahuje aj na tento typ ošetrovného