icon

Môžem prijať hotovosť za faktúru?

13. feb 2025

Chcem sa opýtať skúsenej.účtovnícky, či môžem zobrať od klienta peniaze v hotovosti. Starý účet som zrušila a nový ešte nemám. Faktúra je na sumu 1700 eur

Môžem prijať hotovosť za faktúru?
michaela412
13. feb 2025

ak máš virtuálnu pokladnicu, alebo elektronickú pokladnicu môžeš

mk1111111111
13. feb 2025

Ak je to len sluzba bez materialu, zda sa mi, ze VRP netreba, ale prever este na FS

melanta
13. feb 2025

@mk1111111111 sú vymedzené služby, pri ktorých aj keď ide iba o službu, nie tovar, musí mať ekasu alebo VRP. Jej predmet podnikania tam spadá.

Takže autorka, ako napísala @michaela412 môžeš prijať cash, ak máš ekasu alebo VRP. Inak nie. Ako si stiahneš a nastavíš VRP, sa dočítaš na stránke finančnej správy.
https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/d...

mk1111111111
13. feb 2025

@melanta dakujem za info.

autor
13. feb 2025

@melanta ďakujem, ale nemám, zatiaľ som ani nepotrebovala. Mám živnosť iba rok. Všetko prichádza a odchádza z účtu. Jeden klient platbu naťahuje už od 11/24, a zrazu dnes povie že donesie cash. Mala som v pláne otvoriť nový účet, kvôli tej trasakčnej dani inde,len teraz sme všetci dosť chorí, viem že sa veľa dá vybaviť elektronicky, ale nemám na to teraz energiu.

autor
13. feb 2025

@melanta mala by som to preštudovať, prosím môžeš mi to sem niekedy pripnúť? Vopred ďakujem

melanta
13. feb 2025

Tak buď si napriek chorobe ten účet pôjdeš otvoriť alebo si zriadiš VRP. Je úplne irelevannté, či máš živnosť mesiac alebo 10 rokov. Nemôžeš prijať hotovosť bez VRP.

melanta
13. feb 2025

Pripnúť čo? Pripla som ti link na registráciu VRP. Všetky ostatné údaje nájdeš na stránke Finančnej správy, prípadne ti ich zodpovedia na Finančnej správe ak tam zavoláš, alebo ti takéto informácie poradí aj každá dobrá účtovníčka.

autor
13. feb 2025

@melanta myslela som toto, sorry dnes som dosť tupá...

sú vymedzené služby, pri ktorých aj keď ide iba o službu, nie tovar, musí mať ekasu alebo VRP. Jej predmet podnikania tam spadá.

melanta
13. feb 2025

Asi v strede tej dlhej stránky je zoznam služieb a medzi nimi aj inžinierske činnosti a súvisiace technické poradenstvo. Ako som napísala, sú to všetko informácie, ktoré si vieš dohľadať na stránke FS SR.
https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/d...

autor
13. feb 2025

@melanta ďakujem si milá, nie som Ing , faktúra je na testovanie/kontrolu konkrétneho zariadenia

michaela412
13. feb 2025

veď ti napísala, že v tvojom prípade spadáš pod to, že máš mať VRP, alebo ekasu a dala ti link ako tú VRP si založíš

autor
13. feb 2025

@michaela412 ďakujem už som to na základe toho linku našla

melanta
13. feb 2025

To nevadí, že nie si inžinier. A je úplne jedno, na čo je vystavená faktúra, čo konkrétne si pre daného klienta urobila. Ide o tvoj predmet podnikania.

petrusa87
14. feb 2025

Teraz rozmyslam, neda sa obist kasa tak, ze mu date sek a ten vyplati na vas ucet?fakturu mu vystavite

melanta
14. feb 2025

@petrusa87 ak by odo mňa chcel niekto, aby som išla so šekom na poštu, tak si najmem niekoho iného. Sme v roku 2025, nemať účet ak podnikám je trápne. A poslať klienta zaplatiť šek na poštu ešte viac.

lengysk
17. feb 2025

Potrebná pokladňa, najlacnejšie riešenie VRP od FS. Pri vytváraní dokladu pokladni, zvolis Úhrada faktúry.