Možnosti pre stavbu väčšieho domu v záhradkárskej oblasti
Dobrý deň, vlastním záhradu cca 600m2 v intraviláne v záhradkárskej oblasti. V Pezinku na Krížnej pre tých kto to tam poznáte. Máme tam elektrinu, vodovodnú prípojku (na ktorú sa zial nevieme pripojiť lebo by nás muselo byt aspoň 30 mi povedali vodári a susedia nemajú záujem), studňu. Radi by sme si tam postavili bývanie ale povedali mi na územnom že je možné tam postaviť iba prízemnú chatku bez pivnice, bez poschodia o výmere max. 40m2 na pozemok. Nekradneme takže si nemôžeme dovoliť kúpiť barák a táto záhrada má u mňa aj veľkú sentimentálnu hodnotu na to aby som sa jej vzdala. Myslite si že existuje spôsob ako tam postaviť aspoň 80m2 budovu prosím? Zial kvôli tomu že k záhrade nevedie asfaltová cesta a nie je osvetlená tak nie je možné ani trvalé bydlisko. To by ma ale tak netrápilo ako to že mi neschvália ani strechu nad hlavou.
Vopred ďakujem za akúkoľvek pomocnú ruku.
@belllinka elektrika tam je. Len voda nie. Či?
@bielasovicka myslim poulicne osvetlenie vonku a ani spevnena cesta neni
u nas tiež vidím v záhr. oblasti že tam poniektorí celoročne žijú v chatách... chatky sú väčšie, ale isto nie domy.
@belllinka
Trvalý pobyt si viem nechať u rodičov, pošta a smeti budem vynášať a chodiť si pre to tam, a deti jednoducho odveziem autom ved škola je veľmi ďaleko od tejto oblasti. To by som bola macocha keby ich vyzeniem pešo.
@bielasovicka prípojka vody tam je ale že vraj by ma pripojili až keby sa pripojí so mnou ďalších 30 ľudí inak si mám zriadiť prehlbenu studňu a dovidenia.
@belllinka presne to tam chyba a to by bolo veľmi nákladné si myslím.
@deti95060810 nerozumiem prečo to ľudom tak komplikujú keď človek čo nemá veľa financií si cestu aj tak krvopotne nájde a bude žiť komplikovane len aby prežil.
nemyslim si, ze vam prejde viac 😔 mozno keby ste kupili pozemok nvedla a stavali tzv dvojchatu...inak to vidim na mobilny dom steny tam nezaberaju tolko priestoru a teda vedia vzniknut dve spalne, obyvacka, kuchynka a kupelna...ale je to naozaj male treba si zvazit ci by vam stacilo...ja v takom planujem existovat az na stare kolena ked uz nebudem potrebovat vela miesta
@fairyy predpokladám že na mobilný dom je tiež zapotreby stavebné povolenie či? Rozmýšľali sme aj nad variantou rozdeliť pozemok na dva a jeden prepísať na partnera a postaviť dvojchatu ale obavám sa že by to muselo mať dva vchody atď. A tie by museli mať menej m2 pretože to urobili tak že ak máte pod 400m2 pozemok tak sa dá zastavať max 10% pozemku a ak máte nad 400m2 tak môžete maximálne 40m2 zastavať. Majú to prešpekulovane…
Ano, maju to prespekulovane, betari!!
Aby taki chytraci ako ty si tam nepostavili 3 podlazny domcek a nezarienili tak 3 dalsie zahrady v zahradkarskej oblasti. Vsak tam nie je nic, infrastriktura. Chapes co ten nazov znamena? No tak nemate miliony na dalsi pozemok ako vela dalsich. To neznamena, ze budem plakat, ze mi nedovoli uzemny plan stavat si co chcem a kde chcem na ukor susedov.
Ako by sa ti pacilo keby ti vedla tvojej chaticku vyrastol barak, ktory ti vezme vsetko slnko?
ked nemam na dom, riesila by som byvanie v byte, a toto by som brala ako zahradu - s chatkou, mozno bazenom, zeleninou, ovocim... podla toho, k comu mas vztah.
Autorka, a iste si dobre pochopila pani na úrade? Ved tam sú chaty aj podpivničené aj poschodové vystavané ... nepoznám vychádzam z inzerátu čo som našla https://ringo.topky.sk/detail/5ea56525c95c7/pre...
Aj u nás čo sú chaty, tak majú ludia prerobené na domy https://www.nehnutelnosti.sk/detail/Jum9rsdvN1S... a určite majú zastavanú plochu viac ako 10% ale ide o extravilán.
Podľa mňa to nie je dobrý nápad. Nulová občianska vybavenosť, deti síce odvezieš, ale keď budu väčšie budeš im musieť nonstop robiť taxikára, alebo nebudú nikam chodiť. Žiadne krúžky. Ako budú chodiť zo školy domov, keď budú mať povedzme 15 rokov? Družina nebude. Proste to nie je miesto na trvalé bývanie pre rodinu.
Majú to prešpekulované keď chcú, aby v záhradkárskej oblasti boli na malých pozemkoch chatky a nie dvojpodlažné domy. Čo susedia okolo, ktorí chcú mať na záhradke I slnko? Elektrika tam nie je, voda treba vykopať studňu, kanalizácia tiež nie, vývoz žumpy po nespevnenej ceste, taktiež stavebný materiál voziť po nespevnenej ceste.. susedia budú radi, cesta zničená.. odvoz odpadu, povinné zo zákona, večer tma, ani cesta neosvetlená. Čo práca, aby si deti denne rozvážala, zvážala.. no aspoň oni majú rozum, jediné čo vidíš, je postaviť dom, ale treba myslieť I ako tam dokážete fungovať. Nemáte peniaze na bývanie, tak najprv našetrite na menší byt a neskôr na väčšie bývanie.
na chatu vám dajú hlavne hypo tak vo výške max 50 %, máte zvyšok našetrený? strechu nad hlavou treba stavať inde ako v záhradkárskej oblasti
Raz, keď ti upi povolí 40m2 prízemnú stavbu, tak tam väčší dom nepostavíš. Môžeš to riešiť tak, že požiadaš o zmenu upi a to ti bude trvať roky a stáť veľa peňazí a nervov. Za to ostatní záhradkári ti možno poďakujú. Alebo tam dáš mobilný dom, ktorý ale nemôžeš napojiť na siete ani ho dať na betónovú platňu či inak spojiť so zemou.
A ešte jedna vec. Prečo sa hneď v úvode navážaš do ľudí, čo tie domy majú? Prečo by mali kradnúť?
Teraz sa budu od aprila menit pravidla aj pre mobilne domy. Skus pozriet, ci nie k horsiemu.
Ak ma mesto, ze v zahrafkarskej oblasti mozu byt len do 40m2, tak Ti jednoducho nepovolia stavat.
@kitycat ja som nikde nenapisala že tam idem stavať hovadsky dom. Ale hľadám možnosť bývania. Okolité chatičky nie sú chatičky ale tiež sa pokúšali o domy a ľudia keby môžu tak si tam postavia svojpomocne skromne domy. Tot vše ja nie som developer a ani nemám na ucte 400 000€ na stavby
@tilly každý kto to chce brať ako navážanie to tak až vezme. Urobila som si zo seba skôr srandu že nemám na to ale zjavne kto si chce kopnúť si v tejto skupine kopne keďže vidim tieto komentáre ktoré mi vlastne nič neporadia ale každý si nájde za čo ma sprdne v tom čo som napísala
Takže ja som neporadila? Veď som ti dala relevantnú radu k tomu, čo môžeš robiť. Viac možností nemáš 🙊.
@zalka nemusi jej pani na úrade nič vysvetľovať. Ona by si mala vypýtať upi, jednoduchá žiadosť, z toho vyčíta všetko. To je jediná relevantná informácia pre ňu. Nie to, čo povie pani. Tým nech sa riadi. Ak je tam max zastavanost 0,1 a max jedno NP, tak si nepomôže. Jedine, že postaví čiernu stavbu.
autorka viem, ze do nejakych m2 netreba stavebne povolenie na mobilny dom...ale je to malicke, nepredstavuj si to ako velkorysy dom ... najvacsie co som ja pozerala (neviem ci existuju vacsie) su do 40m2 ...co aj splna co vam povedali...vedia vsak na tom malom priestore spravit to co som pisala, pretoze tym, ze to nema take mury ako klasicka stavba tak maju o cosi malo viac miesta... len ci tak chcete zit je uz na vas...
@tilly ja len vychádzam z toho co vidím u nás, je pravda ze tam ešte za komancov boli schválené podpivničene chatky sťaby 3 poschodia... Pivnica/kuchyňa + izba + podkrovie max 20m2... A prístavby sa tak robia ako som dala.
Autorka píšeš keby rozdelís pozemok na 300 a 300m2tak vieš teoreticky postaviť 60m2 prízemný bungalov. A čo sa týka dvoch vchodov... Jeden vchod a druhe výstup na terasu z obývačky...
@fairyy rozumiem ďakujem za pomoc, beriem to asi ako jedinú možnosť momentálne.
@zalka to znie tiež ako dobré riešenie ďakujem. Ale stále sa akoby pohrávam s myšlienkou že keby sa tam jednoducho tých 30 majiteľov záhradiek zloží na tú príjazdovú cestu a infraštruktúru tak by naše pozemky schválili aj na väčšie stavby. To ma informovali na stavebnom a aj na územnom. Len je to určite krvavý boj.
máte prehľad o cene príjazdovej cesty a infraštruktúry? lebo to nie je za tisíc eur. neviem prečo by sa susedia mali skladať na cestu, ktorú zrejme nepotrebujú.
U nás je cesta spevnená nie asfaltová, elektrika je, voda z vlastných studní a žumpy majú ľudia a bývajú tam celoročne... Smetiarske auto chodí....trvale pobyty tam nemajú, to mesto nedovolilo. Ale záhrady chaty v tej lokalite majú oveľa vyššiu cenu oproti iným lokalitam skrz toho, ze je tam elektrika.
Dokonca cestu chceli záhradkári mestu darovať...ci darovali to už netuším...
Ináč ak postavíš 60m2 a posunie sa to ďalej, tak vieš pristavať nadstavat na už existujúcu stavbu, lebo to co píšeš je na mnoho rokov a ty bývať asi chceš skôr.
@janka_266 nemusíte sa báť cenu viem. Čo sa týka susedov podľa mňa by cestu prijali ale nikomu sa s tým nechce babrať. Veď tam chodia autami a v blate, diery sú tam a tráva mi škrabká podvozok v lete. Každý je v dnešnej dobe pasívny a čaká kým zaňho niekto druhý nevybaví takéto veci a zatiaľ fungujú aj bez toho.

A ako teda mienis riesit trvaly pobyt, postu, odvoz smeti, deti zo skoly do skoly potme bez osvetlenia?