icon

Možnosti prenájmu rodičovského bytu pod vlastným menom

poilkjmnb
24. jún 2025

riesili ste to niekto? ako ste to vyriesili ?

podla internetu som pozeral ze existuje nejaka dohoda cez mandatnu zmluvu, ciel je aby rodicia dali byt do spravy/najmu mne a ja by som ako najomca dal do podnajmu dalsiemu najomcovi.

rozculena
24. jún 2025

prečo to má ísť cez teba? veď nech to dajú do nájmu rodičia

zuzanka.zuzu
24. jún 2025
@rozculena

@rozculena to je rada 😂 síce sa na ňu nepýta a určite im to nenapadlo, ale máš bodík za prvý komentár 😜 napadlo mi milión dôvodov, ako prvé dane, potom že sa nenachádzajú v rovnakom štáte atď atď

poilkjmnb
autor
24. jún 2025
@rozculena

@rozculena to nie je tvoja vec, myslím, že otázka bola položená jasne, ocakaval som tieto typy co tu zacnu vypisovat scestne nezmysly... a dopisovat otazky mimo temu

poilkjmnb
autor
24. jún 2025
@zuzanka.zuzu

@rozculena to je rada 😂 síce sa na ňu nepýta a určite im to nenapadlo, ale máš bodík za prvý komentár 😜 napadlo mi milión dôvodov, ako prvé dane, potom že sa nenachádzajú v rovnakom štáte atď atď

@zuzanka.zuzu keby som sa prisiel radit ci to ma ist cezomna asi by som otazku formuloval jasne. cakal som ze tu nabehnu typy co tu pridu dopisovat otazky a riesit preco zaco, namiesto toho aby poradili na konktretnu otazku... ako stare baby na dedine co ohovaraju a riesia kazdeho , ach jo...

billy_jean
24. jún 2025

Spíšte mandátnu zmluvu- § 566 a nasl. Občianskeho zákonníka. Mandant poveruje Mandatára, aby v jeho mene a na jeho účet vykonával správu a prenájom nehnuteľnosti - bytu č. x, na adrese y, zapísaného na LV č. ..., k. ú. ... Mandatár je oprávnený: uzatvárať a ukončovať nájomné zmluvy, preberať a odovzdávať byt nájomcom, vyberať nájomné a zabezpečovať úhradu nákladov spojených s bývaním, komunikovať so správcovskou spoločnosťou a inými tretími osobami, riešiť drobné opravy a údržbu, zastupovať Mandanta pri všetkých úkonoch spojených s prenájmom. Mandatár vykonáva činnosť bezodplatne.

poilkjmnb
autor
24. jún 2025
@billy_jean

Spíšte mandátnu zmluvu- § 566 a nasl. Občianskeho zákonníka. Mandant poveruje Mandatára, aby v jeho mene a na jeho účet vykonával správu a prenájom nehnuteľnosti - bytu č. x, na adrese y, zapísaného na LV č. ..., k. ú. ... Mandatár je oprávnený: uzatvárať a ukončovať nájomné zmluvy, preberať a odovzdávať byt nájomcom, vyberať nájomné a zabezpečovať úhradu nákladov spojených s bývaním, komunikovať so správcovskou spoločnosťou a inými tretími osobami, riešiť drobné opravy a údržbu, zastupovať Mandanta pri všetkých úkonoch spojených s prenájmom. Mandatár vykonáva činnosť bezodplatne.

@billy_jean dik daco take planujem, ty si nieco take podobne riesil ? je nutne to mat aj overene notarom ci je to skor dobrovolne ?

draik
24. jún 2025
@poilkjmnb

@billy_jean dik daco take planujem, ty si nieco take podobne riesil ? je nutne to mat aj overene notarom ci je to skor dobrovolne ?

@poilkjmnb
Mandátnou zmluvou ho nebudete dávať do nájmu na svoj účet. Byt Vám môžu napríklad prenajať a Vy následne dáte do podnájmu.
Dôležitý je účel, ktorý tým sledujete. Podľa toho sa nastavujú vzťahy. Vždy však potrebujete mať hodnoverný doklad, s osvedčeným podpisom vlastníka, ak s bytom chcete nakladať ďalej.

billy_jean
24. jún 2025
@poilkjmnb

@poilkjmnb rodičia musia byť v texte nájomnej zmluvy uvedení ako vlastníci a zmluvná strana, ale nemusia nič podpisovať, lebo ty konáš v ich mene. Ich podpis je už na mandátnej zmluve.