icon

Môžu mi zrušiť práceneschopnosť kvôli chybe adresy?

7. okt 2025

Ahojte. Zaujímalo by ma, čo mi môžu vziať pnku alebo či je toto bežný postup. Som práceneschopná kvôli pracovnému úrazu. Trvalý pobyt mám inde ako adresu, na ktorej sa zdržiavam počas PN. Dnes mi volala pani zo sociálky, že pred týždňom boli u mňa na kontrole, volali mi a nebola som doma ani som nezdvihla telefón. Ide ale o to, že oni boli na kontrole v mieste môjho trvalého pobytu, nie na adrese, ktorú mám nahlásenú, že tu sa zdržiavam počas PN, čo je len niekoľko km za hranicami Slovenska. Vysvetlila som situáciu, na čo mi pani arogantne zahlásila, že dobre, budú to riešiť. Navyše v mieste trvalého bydliska som nemala v schránke žiaden papier. Môžu mi zrušiť PN alebo je to chyba sociálky, že šli na inú adresu?
Mám čakať kontrolu aj mimo SR?

maranco
7. okt 2025

Skontroluj si cez Elektronický účet poistenca či na ePN máš vyplnenú adresu ktorú si nahlásila lekárovi alebo tam zapísal tvoju adresu TP.
https://www.socpoist.sk/prihlasenie-do-elektron...
https://esluzby.socpoist.sk/portal/registracia
https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...

melanta
7. okt 2025

Nemôžu ti odobrať PN ani dať pokutu za porušenie liečebného režimu, keďže ty si povinná počas PN zdržiavať sa na adrese, ktorú máš uvedenú na PN. Je ich problém, že ťa hľadali na inej adrese, akú máš uvedenú na PN. Ak adresa v zahraničí je tvoje normálne bydlisko, tak je to v poriadku, pokiaľ tam nie si v hoteli na wellness pobyte.

wikiwiki
7. okt 2025

Presne tak, ráta sa tá, ktorú si uviedla v papieroch - kde sa budeš počas PN zdržiavať. Nič ti nemôžu. 👍

melanta
7. okt 2025

Otázka je, prečo si nedvihla mobil prípadne nezavolala naspäť na neprijatý hovor. Ale ani to nič nemení na fakte, že ty si vlastne na TP ani nemohla byť, pretože ak máš na PN uvedenú inú adresu, zmeniť ju môžeš až po nahlásení v SP alebo u lekára. Takže ty by si vlastne porušila liečebný režim, ak by si sa na mieste TP nachádzala.

anonym_d208f8
7. okt 2025

@anonym_autor aku adredu mas mimo sr? do zahranicia moc nechodia, vtedy chodia na tp na svk.

melanta
7. okt 2025
@anonym_d208f8

@anonym_autor aku adredu mas mimo sr? do zahranicia moc nechodia, vtedy chodia na tp na svk.

@anonym_d208f8 čo je logicky blbosť. Pretože ak by človek v takomto prípade bol na adrese TP, tak by porušil liečebný režim, keďže je povinný zdržiavať sa na adrese, ktorú má uvedenú na PN ako adresu, na ktorej sa zdržiava počas PN. Čo sa týka zahraničia, je jedno, aká je to adresa. V pohraničných oblastiach žije veľa ľudí mimo SR, ale rodinu a prácu majú na Slovensku, len kvôli lacnejším nehnuteľnostiam žijú pár kilometrov za hranicami.

autor
7. okt 2025
@anonym_d208f8

@anonym_d208f8 bývam mimo SR 15min od hraníc, obyčajná dedina, prácu mám tiež na Slovensku. Priateľ kúpil rodinný dom ale trvalý pobyt sme si obaja nechali na Slovensku.

mogaa
7. okt 2025

a aký pobyt je na PN? ak trvalý pobyt, tak máš smolu....ak tam bola zmena pobytu počas PN ty si mala povinnosť to nahlásiť aj na SP na OLPČ, nestačí len lekárovi.....

melanta
7. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_d208f8 bývam mimo SR 15min od hraníc, obyčajná dedina, prácu mám tiež na Slovensku. Priateľ kúpil rodinný dom ale trvalý pobyt sme si obaja nechali na Slovensku.

@anonym_autor a máš na PN vyplnenú adresu, na ktorej sa zdržiavaš? Skontrolovala si si, či ti lekár nedal na PN adresu trvalého pobytu?

anonym_c5f4f9
7. okt 2025

@anonym_autor lekar sa pyta, na ktorej adrese sa budem zdrziavat. Tak isto mas moznost zmenit si adresu vo svojom konte na socialke... ak ta hladali inde ako si nahlasila / prehlasila, tak maju smolu oni... ak si nahlasila TP a nebola tam, tak mas smolu ty

anonym_d208f8
7. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor kittsee?

anonym_d208f8
7. okt 2025
@melanta

@anonym_d208f8 čo je logicky blbosť. Pretože ak by človek v takomto prípade bol na adrese TP, tak by porušil liečebný režim, keďže je povinný zdržiavať sa na adrese, ktorú má uvedenú na PN ako adresu, na ktorej sa zdržiava počas PN. Čo sa týka zahraničia, je jedno, aká je to adresa. V pohraničných oblastiach žije veľa ľudí mimo SR, ale rodinu a prácu majú na Slovensku, len kvôli lacnejším nehnuteľnostiam žijú pár kilometrov za hranicami.

@melanta niekto ma dva TP. 🙂 viem ....a viem ze to tak funguje 🙂 viem....
mala som nahlasene tu, a kontrolovali aj tak v Ba ...asi tolko k tomu.

melanta
7. okt 2025
@anonym_d208f8

@melanta niekto ma dva TP. 🙂 viem ....a viem ze to tak funguje 🙂 viem....
mala som nahlasene tu, a kontrolovali aj tak v Ba ...asi tolko k tomu.

@anonym_d208f8 môžeš mať 2 trvalé pobyty, ak jeden je na Slovensku a jeden v zahraničí. V rámci Slovenska nemôžeš mať 2 TP, legislatíva to nepovoľuje a systémovo sa to ani nedá. Môžeš mať trvalý a prechodný, ale nie 2 trvalé. To aj logicky nedáva zmysel všakže.

anonym_d208f8
7. okt 2025
@melanta

@anonym_d208f8 môžeš mať 2 trvalé pobyty, ak jeden je na Slovensku a jeden v zahraničí. V rámci Slovenska nemôžeš mať 2 TP, legislatíva to nepovoľuje a systémovo sa to ani nedá. Môžeš mať trvalý a prechodný, ale nie 2 trvalé. To aj logicky nedáva zmysel všakže.

@melanta to viem, ale nikdy do rakuska nesli. nikdy

autor
8. okt 2025
@mogaa

a aký pobyt je na PN? ak trvalý pobyt, tak máš smolu....ak tam bola zmena pobytu počas PN ty si mala povinnosť to nahlásiť aj na SP na OLPČ, nestačí len lekárovi.....

@mogaa od začiatku PN mám nahlásenú adresu mimo SR kde sa aj nachádzam po celý čas

anonym_d208f8
8. okt 2025
@anonym_autor

@mogaa od začiatku PN mám nahlásenú adresu mimo SR kde sa aj nachádzam po celý čas

@anonym_autor daka dlhodoba PN?

mogaa
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale stále ti môže zrušiť PN posudkový lekár a to bez udania dôvodu....

autor
8. okt 2025
@anonym_d208f8

@anonym_autor daka dlhodoba PN?

@anonym_d208f8 pol roka

anonym_d208f8
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_d208f8 pol roka

@anonym_autor tak to je ozaj dlha doba. dnes uz kratia PNky.

autor
8. okt 2025
@mogaa

@anonym_autor ale stále ti môže zrušiť PN posudkový lekár a to bez udania dôvodu....

@mogaa robím tak ako mi povie lekár, všetko mám napísané v lekárskych správach, aj keď to nie je úplne easy lebo vždy je na ambulancii iný lekár a každý mi povie niečo iné. Od začiatku liečby je to tak.

anonym_d208f8
8. okt 2025
@anonym_autor

@mogaa robím tak ako mi povie lekár, všetko mám napísané v lekárskych správach, aj keď to nie je úplne easy lebo vždy je na ambulancii iný lekár a každý mi povie niečo iné. Od začiatku liečby je to tak.

@anonym_autor a to mas tak vazne ked si tak dlho doma? pises o neurologickom probleme? dako to riesis? ci si len doma a beries lieky

mogaa
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to nie je o tom či robíš veci tak ako ti povie lekár....posudkový lekár môže zhodnotiť že už je to dlhá doba na danú diagnózu a môže ti ju zrušiť...alebo jednoducho podľa neho to nie je na PN....za vystavenú PN zodpovedá len lekár ktorý ju vystavil, to že sa tam striedajú lekári nie je podstatné.....

anonym_d208f8
9. okt 2025
@mogaa

@anonym_autor to nie je o tom či robíš veci tak ako ti povie lekár....posudkový lekár môže zhodnotiť že už je to dlhá doba na danú diagnózu a môže ti ju zrušiť...alebo jednoducho podľa neho to nie je na PN....za vystavenú PN zodpovedá len lekár ktorý ju vystavil, to že sa tam striedajú lekári nie je podstatné.....

@mogaa praveze to striedanie lekarov je divne. takto- jedna baba co poznam chodila z ambulancie do ambulancie len aby jej pisali do spravy ze to ma horsie a horsie. rok bola skoro 11 mesiacov a pritom jej ozaj nic nebolo. kazdy t to hra na chrbticu a ked si takto strieda lekarov. nuz..ine je ked v ambulancii sa striedaju doktori, to viem ze v nemocke to tak byva.
ozaj je to sila. a dufam ze konecne si posvietia na fiktivne PN
ano, PN ma byt ked je opodstatnena. chrbtica je zahul.

autor
9. okt 2025
@anonym_d208f8

@mogaa praveze to striedanie lekarov je divne. takto- jedna baba co poznam chodila z ambulancie do ambulancie len aby jej pisali do spravy ze to ma horsie a horsie. rok bola skoro 11 mesiacov a pritom jej ozaj nic nebolo. kazdy t to hra na chrbticu a ked si takto strieda lekarov. nuz..ine je ked v ambulancii sa striedaju doktori, to viem ze v nemocke to tak byva.
ozaj je to sila. a dufam ze konecne si posvietia na fiktivne PN
ano, PN ma byt ked je opodstatnena. chrbtica je zahul.

@anonym_d208f8 ja chodím stále do rovnakej ambulancii v nemocnici a často sa tam striedajú lekári, už sa mi stalo dokonca, že jeden lekár robil na dvoch ambulanciach a behal hore dole lebo ich je málo.