Musí 18 ročné dieťa živiť svojich súrodencov z brigády?
Mám šikovného skoro 18-roč.syna, ktorý sa chce osamostatniť odo mňa - matky a svojich súrodencov.Ja mu v tom nebránim. CHce ísť študovať na vysokú školu v inom meste a popritom brigádovať, pokiaľ mu to nevyjde, plánuje odísť za prácou do zahraničia na dohodu. Na UPSVaR nám povedali že pokiaľ pôjde do zahraničia, hoc aj len brigádovať alebo študovať, resp. ked bude študovať na Slovensku v inom meste, musí 2x ročne posielať UPSVARU, resp. mne potvrdenie o príjmea pokiaľ
môj a jeho príjem prekročí určitú mzdovú hranicu, zoberú mi náhradné výživné na jeho súrodencov. POdotýkam, že už od jeho šestnástky pravidelne nosíme synov príjem na sociálku. Ako ho "osamostatniť" aby nemusel živiť svojich maloletých súrodencov? Má s tým niekto skúsenosti?
zjavne ho berú ako spoločne posudzovanú osobu, preto aj dokladuješ jeho príjem... neviem, nedá sa prepísať jeho trvalý pobyt napr. k starým rodičom?
podla mojho nazoru treba mu len zrusit trvaly pobyt + povazuje sa za nezaopatrene dieta ... este aj v tom moze byt hacik ........ na stranke som nasla toto : Spoločne posudzované osoby
Fyzické osoby, ktoré sa spoločne posudzujú na účely poskytnutia pomoci v hmotnej núdzi sú:
-manžel a manželka,
-rodičia a nezaopatrené deti žijúce s nimi v domácnosti,
-rodičia a ich deti do 25 rokov veku, ktoré nemajú príjem alebo majú príjem najviac vo výške minimálnej mzdy, žijúce s rodičmi v domácnosti, okrem detí, ktorým v čase evidencie uchádzačov o zamestnanie vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti a detí, ktorým sa vypláca invalidný dôchodok.
Fyzické osoby sa neposudzujú spoločne , ak nežijú v domácnosti z dôvodu, že je fyzickej osobe alebo fyzickým osobám poskytovaná odborná pomoc v krízovej životnej situácii a bývanie v krízovom stredisku (podľa ustanovenia § 62 ods. 1 písm. a) zákona č. 305/2005 Z.z. ) alebo z dôvodu, že je fyzickej osobe poskytovaná starostlivosť v resocializačnom stredisku pobytovou formou (podľa § 63 zákona č. 305/2005 Z. z. v znení zákona č.466/2008 Z. z.).

ahoj, podobnu skusenost nemam, ale riesenie je asi len v zmene trvaleho bydliska. Ked uz nebudete oficialne tvorit "spolocnu domacnost", tak synove prijmy by uz nikoho ineho trapit nemali.