Musí mať živnostník e-kasu pri bezhotovostných platbách?
Ahojte máme ubytovacie služby ale berieme len bezhotovostne platby musíme mať tiez E-kasu aj QR kódy ? Vystavujeme totiž faktúry hosťom a ich účtovníčky nechcú akceptovať faktúry na rekreačné poukazy prečo ?
@anonym_autor máš otvorenú živnosť na ubytovacie služby? Ak nie tak tvoje faktúry účtovníčky nemôžu akceptovať.
E-kasa nemá nič spoločné s rekreačným poukazom. Ak neprijímaš platby v hotovosti, nemusíš ju mať. Ale pozor na to, že ak niekto bude chcieť platiť v hotovosti, máš povinnosť vyjsť mu v ústrety (nemôžeš odmietnuť). A bez e-kasy hotovosť prijať nemôžeš. Čiže odporúčam aktivovať si virtuálnu e-kasu. Vieš to vyriešiť online cez stránku FS.
Čo sa týka toho, že niekto odmietol prijať tvoju faktúru re potreby rekreačného poukazu, tiež mi napadla vyššie uvedená otázka - či máš ako SZČO alebo s.r.o. v službách aj ubytovacie služby.
Celé roky (20r.) mi platia faktúry bezhotovostne, VRP som si aktivovala pre prípad, že by niekto náhodou chcel zaplatiť v hotovosti. A máš od 1.5.2026 ešte aj povinnosť terminál, alebo QR kód mať k dispozícií. No a má to celkom aj výhody. Lebo ľudia začali byť platobne nespoľahlivý, takže asi budem brať cash, ak niekto chce využívať moje služby.

Myslím že iba pre hotovosť to platí, ak máte všetko na účet, nemalo by to byť povinné.