Musí mať živnostník povinnú pečiatku na faktúru?
Ahojte manžel začal pracovať na živnosť nedávno pre jednu firmu ako upratovacie služby ,musí mať pečiatku pýtam sa kvôli faktúre ? Lebo čo čítam zo zákona to mať nemusí ale že niektorí ľudia to vyžadujú tak prosím poradiť
Nie, nemusí
nie, stačí podpis
@lucka_ke na faktúre myslíš?
na všetkých dokumentoch vrátane faktúr
@3petka ziadna fa kvoli peciatke nema vacsiu doveryhodnost. Akoze chces povedat, ze faktura od Slovak Telecomu je menej doveryhodna ako faktura od Jozka Nezbednika len preto, ze Jozko tam capil peciatku a podpis?
@autor - nie, peciatku mat vobec nemusi. Nikde ju nemaju pravo ziadat. Pokial by si robil faktury rucne, napr. na nejake kupene tlacivo, tak mu zjednodusi vypisovanie vlastnych udajov. Ja som si dala vyrobit peciatky s adresami institucii, kam casto posielam postu - nemusim tolko pisat.
Nie je to potrebné.
@katarinaba Tu nejde o veľké firmy ale o firmu Jožka Mrkvičky. A samozrejme, že v dnešnej dobe viac dôveruješ firme, ktorá funguje roky rokúce ako niekomu kto teraz založil firmu.
Samozrejme ani to ti nezabezpečí dôveryhodnosť.
@3petka ale no. Faktura od Jozka s peciatkou je rovnako doveryhodna ako bez peciatky. Aby si pochopila podstatu. Peciatku si das vyrobit, kupis si peciatku, ktoru si aj sama zostavis. Aku vypovednu hodnotu ma? Nulovu.
@katarinaba Je to úplne jedno lebo zbytočne chytáš za slovíčka a neviem o čom je vlastne naša komunikácia keď obe naše odpovede vedú len k jednej a tej istej informácii a to že pečiatka nie je potrebná.
@3petka ide tu o toto: citujem: "Ide tu o to že FA s pečiatkou a podpisom má väčšiu dôveryhodnosť."
pekny den 🙂
Do faktúry sa píše IČO a DIČ danej form ktorá faktúru posiela a tiež sa podpisuje. Viac ti netreba. Ak niekto chce info o firme nájde si podľa spomínaného IČO a DIČ všetko čo potrebuje
@katarinaba áno
@autorka - drz sa zakona, nie rad od zien na MK
Nie, ale stojí to pár eur a je to profesionálnejšie. ale ak by som bola szčo tiež by som si nerobila….
Pečiatka podnikateľa je prežitok, ktorý nemá žiadnu oporu v zákone. To znamená, že pečiatku od podnikateľa nik nemôže vyžadovať.
Niečo iné sú pečiatky úradov, revizných technikov, architektov atď... ale bežný podnikateľ, čo podniká so šmatkou a metlou, žiadnu pečiatku mať nemusí a keď ju niekto vyžaduje, ta naj še strči.
@thirstymonk ok ďakujem ;)
Za maličko, sám som mal teraz tento problém, našťastie pečiatku už som mal vyrobenú. Tak som ju capol
Peciatka neni zakonom povinna, takze tak

Nemusí, môže.