icon

Musia súhlasiť všetci, keď chce odo mňa štát odkúpiť podiel pozemku?

8. dec 2022

Vlastním asi jednu šesťdesiatinu pozemku. Nie je to malý ani lacný pozemok, je to v hodnote 3509€(môj podiel)Prišiel návrh na odkúpenie od štátu. Ale ževraj musia súhlasiť úplne všetci aby to naozaj aj odkúpili (info od pár ľudí). Je to pravda? Svoj súhlas som poslala asi dva týždne dozadu a zatiaľ žiadna odozva.

marisoul17
8. dec 2022

Áno musia súhlasit v rámci predkupného práva, ktoré majú ostatní spoluvlastníci

autor
8. dec 2022

@marisoul17 a je to nejak časovo obmedzené? Môžem čakať trebárs aj desať rokov kým budú súhlasiť?

nelca84
8. dec 2022

ak chces predat svoj podiel, musis ho najskor pisomne ponuknut vsetkym spoluvlastnikom... ak nikto z nich nebude mat zaujem tvoj podiel odkupit, mozes ho predat inej osobe

petamich
8. dec 2022

no mozu aj nesuhlasit a nepredate to nikdy, nie kazdy mozno chce predat teraz alebo neskor, to nijako neovplyvnis 🙂

nelca84
8. dec 2022

@petamich tu nejde o suhlas, oni nemusia suhlasit, ona je povinna im svoj podiel ponuknut a ak nikto nebude chciet odkupit, uz to moze predat komukolvek, ich suhlas uz potrebovat nebude

autor
8. dec 2022

@nelca84 aha, takže ak každému ponúknem písomne svoj podiel a oni ho nekúpia tak to ten štát odo mňa môže kúpiť. Reálne to môžem urobiť?

nelca84
8. dec 2022

ano, presne tak, precitaj si nieco o predkupnom prave

petamich
8. dec 2022

@nelca84 jasne chapem, len som reagovala na otazku autorky, ze kolko moze cakat - no moze sa i stat, ze to nepreda, lebo niekto zo spoluvlastnikov nebude chciet predat napr. statu, autorka ale chce, ponukne v zmysle predkupneho prava, spoluvlastnici nezareaguju, autorka ho teda ponukne statu a pre ten bude 1/60 nezaujimava a nekupi (to sa moze pokojne stat) - kedze je tam ta poznamka, ze musia suhlasit vsetci, aby to naozaj odkupili

nelca84
8. dec 2022

@petamich Tak nevieme, ci stat chce odkupit len cely pozemok, alebo aj casti. A ked uz bude stat spoluvlastnik, uz ma inu poziciu voci ostatnym... otazka je velmi vseobecna, tazko uplne presne poradit.

petamich
8. dec 2022

@nelca84 pravdu mas, zbytocne spekulujem 🙂

barbora01
8. dec 2022

otázka je prečo to chce štát od teba kúpiť. Totižto ak je to pozemok, na ktorom má byť napr. diaľnica, tak štát vykupuje aj jednotlivo podiely a s kým sa nedohodne, tak tomu pozemok vyvlastní a dá mu cenu určenú znaleckým posudkom (ktorá je ale nižšia, ako tá čo ti ponúknu na začiatku). V takomto prípade nemusíš ponúknuť svoj podiel ostatným spoluvlastníkom a štát by ti mal vyplatiť sumu za tvoj podiel. Najlepšie je zavolať tomu, kto ti tú ponuku urobil a povie ti všetky informácie.

autor
8. dec 2022

@barbora01 je to cvičisko pre vojakov a už je tam "odjakživa". Možno to má nejaký súvis s vojnou, lebo mi nejde do hlavy prečo to chcú zrazu kúpiť. Ale asi to nie je prípad ako diaľnica keby trebárs chceli postaviť americkú základňu 🤷😀 Oni ten pozemok využívajú tak či tak. Ale máš pravdu, najlepšie bude tam zavolať. Zajtra tam zavolám a budem múdrejšia lebo takto môžem len polemizovať a čakať