icon

Musím sa znova hlásiť na úradoch pri obnovení živnosti?

7. jan 2025

Ahojte, je tu prosím účtovníčka?
Rýchla otázka. V roku 2020 som zrušila živnosť. Teraz od 01.01. 2025 som živnosť znova založila. Na základe licencie mi bolo pridelené IČO. Bola som sa nahlásiť v zdravotnej poisťovni. Mám sa hlásiť v sociálnej poisťovni a na daňovom úrade? Podľa toho čo som sa dočítala na internete netreba ale pre istotu si to overujem. Ďakujem

kikusenka1
8. jan 2025

Kedysi nebolo treba ale stačí jeden telefonát k nim a pre istotu sa opýtať

mirkaaaaa23
12. jan 2025

V dnešnej dobe sa už netreba hlásiť na Daňovom úrade a ani na sociálnej poisťovni, voľakedy to tak bolo, že bolo treba, ale teraz nie. Ty hneď ako založíš živnosť už všetky úrady ťa v podstate evidujú a samozrejme keď príde na platenie ako odvodov aj do sociálky po roku, tak neboj, aj sami sa ozvú, bez toho aby si ty niečo robila .. 😁

autor
12. jan 2025

@kikusenka1 volala som, extrémne milá pani ma odkázala na číslo zákona. Zákon som čítala ale neporozumela som mu, nakoľko nemám činnosť založenú cez živnostenský úrad. Mám typ živnosti. A tam ma zákon odkazuje na rôzne iné paragrafy.

autor
12. jan 2025

@mirkaaaaa23 ďakujem, sociálku som neriešila lebo tam aj tie usmernenia sú celkom zrozumiteľné, na daňovom som sa pre istotu hlásila lebo človek nikdy nevie