icon

Na čo mám nárok po ukončení živnosti?

7. aug 2025

Ahojte babenky, vy tu zväčša viete fajne poradiť. Plánujem zrušiť živnosť po vyše 7 rokoch 😥, doba je aka je a posledné dva roky mi úplne klesaju tržby....už som takpovediac na hrane a budem musieť zatvoriť, čo ma mrzí, lebo som dala do toho srdce aj dušu...no žiaľ...Pôjdem na úrad a zrušíme živnosť a potom čo? Mám ísť hneď na úrad práce sa tam prihlásiť? Mám vôbec na niečo nárok? Odvádzala som minimálne odvody, tak asi nárok mať nebudem na nič, či? Štát začne za mňa platiť aspoň zdravotné poistenie,či aj to si musím platiť sama? Samozrejme si začnem hneď hľadať prácu, veď možno sa mi zadarí tak, že hneď po skončení živnosti sa zamestnam, ale ak nie ako to je? Diky moc

anonym_c6a20a
7. aug 2025

@anonym_autor ak si si platila poistenie v nezam.mas nárok na podporu.Ak nie, tak budeš evidovaná a budú za teba platiť odvody a ty si hľadať prácu.Mozes využiť rekvalifikačn kurz

patka06
7. aug 2025

Podnikanie môžeš ukončiť eletronicky cez https://www.slovensko.sk/sk/najst-sluzbu?Curren...
Do 10 dní od ukončenia sa zaeviduješ na úrad práce, tiež sa dá elektronicky, budeš mať hradené zdravotné poistenie
V minimálnych odvodoch nie je poistenie v nezamestnanosti, tzn. nárok na podporu mať nebudeš - Pre istotu si over čo si reálne platila
Nárok máš jedine ak by si splnila podmienky dávky v hmotnej núdzi a príspevok na bývanie

autor
7. aug 2025
@patka06

Podnikanie môžeš ukončiť eletronicky cez https://www.slovensko.sk/sk/najst-sluzbu?Curren...
Do 10 dní od ukončenia sa zaeviduješ na úrad práce, tiež sa dá elektronicky, budeš mať hradené zdravotné poistenie
V minimálnych odvodoch nie je poistenie v nezamestnanosti, tzn. nárok na podporu mať nebudeš - Pre istotu si over čo si reálne platila
Nárok máš jedine ak by si splnila podmienky dávky v hmotnej núdzi a príspevok na bývanie

@patka06 ďakujem, to som ani len netušila,že sa to dá elektronicky, aspoň nemusím behať hore dole. Ďakujem vám obom za rady....Tu hmotnú núdzu nebudem zatiaľ vôbec riešiť, som sice samoživiteľka, no snáď sa rýchlo zamestnam. Vezmem na začiatok úplne hocičo. Pekný dnik

patka06
7. aug 2025
@anonym_autor

@patka06 ďakujem, to som ani len netušila,že sa to dá elektronicky, aspoň nemusím behať hore dole. Ďakujem vám obom za rady....Tu hmotnú núdzu nebudem zatiaľ vôbec riešiť, som sice samoživiteľka, no snáď sa rýchlo zamestnam. Vezmem na začiatok úplne hocičo. Pekný dnik

@anonym_autor Ak si samoživiteľka, zrejme by ti vyšla dávka v hmotnej núdzi
Tiež sa dá požiadať elektronicky, nie je to veľa peňazí, ale aj málo je lepšie ako nič.
Na tvojom mieste by som si to prepočítala a žiadosť podala.

autor
7. aug 2025
@patka06

@anonym_autor Ak si samoživiteľka, zrejme by ti vyšla dávka v hmotnej núdzi
Tiež sa dá požiadať elektronicky, nie je to veľa peňazí, ale aj málo je lepšie ako nič.
Na tvojom mieste by som si to prepočítala a žiadosť podala.

@patka06 vieš čo, máš pravdu 👍, ak mám na to nárok, tak by som to mohla aspoň na chvíľu využiť. Popytam sa na to. Veď je pravda, že som poctivo odvádzala štátu celých 7 rokov odvody a v podstate som za to absolútne nič nedostala naspäť. Tak možno skúsim....no pre mňa je prioritou najmä zamestnanie, aj keď teraz je to u nás ťažké, ale všetko sa dá zvládnuť. Ešte raz ďakujem 😘

mogaa
7. aug 2025

Dôležité je či si platila odvody aj do SP, nielen zdravotné poistenie a pri odvodoch do SP či si si platila aj poistenie na dávku v nezamestnanosti....

mamina7070
7. aug 2025
@anonym_autor

@patka06 vieš čo, máš pravdu 👍, ak mám na to nárok, tak by som to mohla aspoň na chvíľu využiť. Popytam sa na to. Veď je pravda, že som poctivo odvádzala štátu celých 7 rokov odvody a v podstate som za to absolútne nič nedostala naspäť. Tak možno skúsim....no pre mňa je prioritou najmä zamestnanie, aj keď teraz je to u nás ťažké, ale všetko sa dá zvládnuť. Ešte raz ďakujem 😘

@anonym_autor hmotnu nudzu by som neriesila ale sustredila sa na nove zamestnanie
co ti pomoze par desiatok eur mesacne

autor
8. aug 2025
@mamina7070

@anonym_autor hmotnu nudzu by som neriesila ale sustredila sa na nove zamestnanie
co ti pomoze par desiatok eur mesacne

@mamina7070 asi si nečítala, čo som písala 🤔...už v prvom príspevku píšem o práci

mamina7070
8. aug 2025
@anonym_autor

@mamina7070 asi si nečítala, čo som písala 🤔...už v prvom príspevku píšem o práci

@anonym_autor ja som reagovala priamo na prispevok kde poses zeby si to vyuzila ja som tiblen napisala ze z hmotnej nudze neprezijes a posudzovanie nieco trva plus sa preveruju majetkove pomery auto prijmy pol roka dozadu

patka06
8. aug 2025
@mamina7070

@anonym_autor ja som reagovala priamo na prispevok kde poses zeby si to vyuzila ja som tiblen napisala ze z hmotnej nudze neprezijes a posudzovanie nieco trva plus sa preveruju majetkove pomery auto prijmy pol roka dozadu

@mamina7070 nie je zase tak dramatické
Nepreveruje sa príjem spätne, len aktuálny za mesiac. v ktorom bola podaná žiadosť a potom počas poberania dávky /ak nejaký bude mať/
Vlastníctvo nehnuteľnosti sa dokladá LV, neovplyvňuje dávku
Auto ak je mladšie ako 10 rokov pridáva sa potvrdenie z DI, staršie ako 10 rokov sa nedokladuje vôbec
Jasné, že z tejto sumy neprežije, ale prilepšenie to určite je.
Matka samoživiteľka bez príjmu pokojne môže dostať 100 - 200 Eur, možno aj viac / závisí od počtu detí a súdom určeného výživného/

mamina7070
8. aug 2025
@patka06

@mamina7070 nie je zase tak dramatické
Nepreveruje sa príjem spätne, len aktuálny za mesiac. v ktorom bola podaná žiadosť a potom počas poberania dávky /ak nejaký bude mať/
Vlastníctvo nehnuteľnosti sa dokladá LV, neovplyvňuje dávku
Auto ak je mladšie ako 10 rokov pridáva sa potvrdenie z DI, staršie ako 10 rokov sa nedokladuje vôbec
Jasné, že z tejto sumy neprežije, ale prilepšenie to určite je.
Matka samoživiteľka bez príjmu pokojne môže dostať 100 - 200 Eur, možno aj viac / závisí od počtu detí a súdom určeného výživného/

@patka06 matka s 1-4 detmi dostane 164€ mesacne ale od toho musi odratat vyzivne (musi ho mat priznane sudom)

prispevok na byvanie zavisi od zmluvy k byvaniu atd

patka06
8. aug 2025
@mamina7070

@patka06 matka s 1-4 detmi dostane 164€ mesacne ale od toho musi odratat vyzivne (musi ho mat priznane sudom)

prispevok na byvanie zavisi od zmluvy k byvaniu atd

@mamina7070 každopádne sa oplatí žiadosť podať
Prinajhoršom ju zamietnu

9lf9
8. aug 2025
@patka06

@mamina7070 každopádne sa oplatí žiadosť podať
Prinajhoršom ju zamietnu

@patka06 netreba alenzabudat, ze si ju bude musiet kazdy mesiac odrobot 32hod.aktivacnej cinnosti

patka06
8. aug 2025
@9lf9

@patka06 netreba alenzabudat, ze si ju bude musiet kazdy mesiac odrobot 32hod.aktivacnej cinnosti

@9lf9 áíno, ale až po niekoľkých mesiacoch /myslím, že 5 mesiacov a na 6. už odpracováva/ poberania dávky, dovtedy už môže byť znova zamestnaná

9lf9
8. aug 2025
@patka06

@9lf9 áíno, ale až po niekoľkých mesiacoch /myslím, že 5 mesiacov a na 6. už odpracováva/ poberania dávky, dovtedy už môže byť znova zamestnaná

@patka06 nie, hned po priznani davky ju zaktivuju na odrabanie

patka06
8. aug 2025
@9lf9

@patka06 nie, hned po priznani davky ju zaktivuju na odrabanie

@9lf9 asi ako kde, u nás je to tak ako som písala, odpracováva sa až od 6.mesiaca poberania dávky

9lf9
8. aug 2025
@patka06

@9lf9 asi ako kde, u nás je to tak ako som písala, odpracováva sa až od 6.mesiaca poberania dávky

@patka06 zakon je vsade rovnaky

patka06
8. aug 2025
@9lf9

@patka06 zakon je vsade rovnaky

@9lf9 prosím ťa, kde presne to v zákone nájdem
Hľadala som, nič také tam nevidím.

9lf9
9. aug 2025
@patka06

@9lf9 prosím ťa, kde presne to v zákone nájdem
Hľadala som, nič také tam nevidím.

@patka06 zakon DvHN 417/2013 v §9 a §10, su tak pisane aj vynimky

patka06
12. aug 2025
@9lf9

@patka06 zakon DvHN 417/2013 v §9 a §10, su tak pisane aj vynimky

@9lf9 Prešla som si ten zákon, nenašla som nikde pravidlá, kedy sa aktivuje - možno zle čítam
Opýtala som sa priamo na UPSVaR - momentálne aktivujú po 5 mesiacoch - odpracováva sa 32 hodín mesačne. Od septembra by to malo byť po 3 mesiacoch zatiaľ nevedia povedať, či to naozaj tak bude.
Skôr aktivovať nemôžu
Každý poberateľ dostane poučenie, kde sú napísané 3 mesiace

9lf9
12. aug 2025
@patka06

@9lf9 Prešla som si ten zákon, nenašla som nikde pravidlá, kedy sa aktivuje - možno zle čítam
Opýtala som sa priamo na UPSVaR - momentálne aktivujú po 5 mesiacoch - odpracováva sa 32 hodín mesačne. Od septembra by to malo byť po 3 mesiacoch zatiaľ nevedia povedať, či to naozaj tak bude.
Skôr aktivovať nemôžu
Každý poberateľ dostane poučenie, kde sú napísané 3 mesiace

@patka06 ano mesiace su tam neni uvedene, takze indo ze sa odraba az po 6mes je nepravdive . Ked sa ziadost poda na spracovanie je 30 dni , vystavi sa rozhodnutie, zasle postou, od prevzatia nadobudne pravoplatnost po 15kal.dni ak sa nik neodvola potom sa moze vyzvat na aktivaciu, tak to tie 3mes su. Ale to,ze na niektorom urade to trva 5mes.neznamena ze je to tak vsade, tak aby nebola pani prekvapena a ratala aj s touto moznostou. Hlavne jej drzim palce, aby taketo nemusela vobec riesit a aby sa jej podarila cim skor dobra praca.