icon

Napadnuteľnosť zmluvy bez notárskeho overenia

21. júl 2025

Dobrý deň chcela by som sa opýtať, pred nejakým časom som požičala peniaze známemu s tým že sme si vytvorili zmluvu, je podpisana obomi stranami, su tam osobne udaje oboch stran, termin splatenia, len nebola nijako overená, moja otazka znie, nie ze by som peniaze nutne potrebovala, len potrebujem info ci je to nejako pravne napadnutelne alebo vymahatelne v pripade nesplatenia, alebo bez overenia nie. Na zmluve je uvedená suma, ktora bola ale navyšena o 2 nasobok ale druha polovica sumy uz nie je uvedena na zmluve.
Zmluva bola klasicky vytvorena podla vzoru o sukromnej pozicke. Prikladam fotografiu uvedenych podmienok. Ďakujem za odpoveď.

Napadnuteľnosť zmluvy bez notárskeho overenia
melanta
21. júl 2025

Kto a prečo by mal zmluvu napadnúť? Ak ti ide o to, či budeš môcť ty súdne vymáhať od dotyčného peniaze, ak ti ich nevráti, bez ohľadu na to, či podpisy boli alebo neboli overené, šanca na tvoj úspech je minimálna. A ešte menšia s peniazmi, ktoré si požičala mimo zmluvy. Súdiť sa budeš dlho a nevysúdiš nič, možno tak že ti to bude splácať 20 rokov po 10 eur.

hefo
21. júl 2025

Problém môže byť najmä s tým "Na zmluve je uvedená suma, ktora bola ale navyšena o 2 nasobok ale druha polovica sumy uz nie je uvedena na zmluve", ak na to zvýšenie nie je písomný doklad ani nezávislý svedok. Ale vo všeobecnosti zmluvy platia aj keď sú uzavreté ústne (s výnimkou nejakých prípadov špecifikovaných v zákonoch), len býva problém dokázať, že boli naozaj uzavreté. V prípade písomnej zmluvy by musel povinný namietať čo ja viem sfalšovanie podpisu, na čo má malú šancu.

S predrečníčkou nesúhlasím v tom, že je slabá možnosť súdne vymáhať vrátenie peňazí (tých, čo sú jasne podchytené v zmluve). Problém to môže byť vtedy, ak je dotyčný už aj v iných dlhoch a exekúciách, teda to nemá z čoho (či už reálne alebo fingovane) vrátiť...

lienka.7
21. júl 2025

@anonym_autor mas dôkaz, kolko peňazí si mu poskytla? Prevod alebo podpísaný príjmový lístok?

melanta
21. júl 2025
@hefo

Problém môže byť najmä s tým "Na zmluve je uvedená suma, ktora bola ale navyšena o 2 nasobok ale druha polovica sumy uz nie je uvedena na zmluve", ak na to zvýšenie nie je písomný doklad ani nezávislý svedok. Ale vo všeobecnosti zmluvy platia aj keď sú uzavreté ústne (s výnimkou nejakých prípadov špecifikovaných v zákonoch), len býva problém dokázať, že boli naozaj uzavreté. V prípade písomnej zmluvy by musel povinný namietať čo ja viem sfalšovanie podpisu, na čo má malú šancu.

S predrečníčkou nesúhlasím v tom, že je slabá možnosť súdne vymáhať vrátenie peňazí (tých, čo sú jasne podchytené v zmluve). Problém to môže byť vtedy, ak je dotyčný už aj v iných dlhoch a exekúciách, teda to nemá z čoho (či už reálne alebo fingovane) vrátiť...

@hefo slabá možnosť je na 100%. Pretože čo urobí súd? Najprv môže autorka riešiť na súde platobný rozkaz, ten ak neuhradí, tak exekúcia. Exekúciu môže splácať po 10 eur celé roky. Ak sa teda nebavíme o desiatkach tisícoch, kde by exekútor siahol aj na nehnuteľnosť, ak ju dotyčný má. A ak by došlo k súdnemu konaniu, občiansko správny spor bežne trvá dlho a opäť dôjde iba k tomu, že jej to bude splácať celé roky po drobných.

melanta
21. júl 2025

Autorka, označím právnika, ten ti dá relevantný pohľad na možnosti. @draik
V skupine Právne poradenstvo je týchto diskusií viac, môžeš si ich vyhľadať.

autor
21. júl 2025
@melanta

Kto a prečo by mal zmluvu napadnúť? Ak ti ide o to, či budeš môcť ty súdne vymáhať od dotyčného peniaze, ak ti ich nevráti, bez ohľadu na to, či podpisy boli alebo neboli overené, šanca na tvoj úspech je minimálna. A ešte menšia s peniazmi, ktoré si požičala mimo zmluvy. Súdiť sa budeš dlho a nevysúdiš nič, možno tak že ti to bude splácať 20 rokov po 10 eur.

@lienka.7 áno bankový prevod v aplikácii je aj o tej druhej časti čo nie je na zmluve,
@melanta ano pytam sa z dovodu ak nebudu dodrzane podmienky ci sa to da riesit nejako sudne,
Na zmluve ide o sumu 850€ a finalna suma je 2000€. Cize nebavime sa o desať tisícoch. Ide o menšiu sumu. Ďakujem každému za pomoc a objasnenie . Mam informaciu že dana osoba ma medzičasom 2 exekucie a nema situaciu ich placat nakolko nema prijem lebo je dlhodobo pn asi rok.

autor
21. júl 2025
@anonym_autor

@lienka.7 áno bankový prevod v aplikácii je aj o tej druhej časti čo nie je na zmluve,
@melanta ano pytam sa z dovodu ak nebudu dodrzane podmienky ci sa to da riesit nejako sudne,
Na zmluve ide o sumu 850€ a finalna suma je 2000€. Cize nebavime sa o desať tisícoch. Ide o menšiu sumu. Ďakujem každému za pomoc a objasnenie . Mam informaciu že dana osoba ma medzičasom 2 exekucie a nema situaciu ich placat nakolko nema prijem lebo je dlhodobo pn asi rok.

Plus dotyčná osoba nemá nehnuteľnosť ani žiaden iný majetok

anonym_96bd7e
21. júl 2025
@melanta

@melanta To je nezmysel, ze sanca je minimalna. U nas v rodine nebola spisana vobec ziadna zmluva, nasli sme len kadejake zdrapy papierikov s datumami a sumami a niekde bol podpis preberajuceho, niekde ani to. Dotycny nevratil ani euro, pozicku poprel a tvaril sa, ze tym to konci. Stacil pravnik a jeden navrh na vydanie platobneho rozkazu podany na sud, ktory obratom platobny rozkaz aj vydal a do 2 tyzdnov sme mali peniaze na ucte. Voci platobnemu rozkazu sa dotycny nemohol ani odvolat, musel by preukazatelne dokazat, ze peniaze vratil, co nemohol, kedze nevratil, cize mu neostavalo nic ine, iba ich vratit.

anonym_96bd7e
21. júl 2025
@anonym_autor

Plus dotyčná osoba nemá nehnuteľnosť ani žiaden iný majetok

@anonym_autor No ked ma exekucie a nema prijem, tak tie peniaze uz asi neuvidis, ale teda bud rada, ze sa jedna len o takuto sumu. U nas to bolo vyse 40 000e.

melanta
21. júl 2025
@anonym_96bd7e

@melanta To je nezmysel, ze sanca je minimalna. U nas v rodine nebola spisana vobec ziadna zmluva, nasli sme len kadejake zdrapy papierikov s datumami a sumami a niekde bol podpis preberajuceho, niekde ani to. Dotycny nevratil ani euro, pozicku poprel a tvaril sa, ze tym to konci. Stacil pravnik a jeden navrh na vydanie platobneho rozkazu podany na sud, ktory obratom platobny rozkaz aj vydal a do 2 tyzdnov sme mali peniaze na ucte. Voci platobnemu rozkazu sa dotycny nemohol ani odvolat, musel by preukazatelne dokazat, ze peniaze vratil, co nemohol, kedze nevratil, cize mu neostavalo nic ine, iba ich vratit.

@anonym_96bd7e ale v tvojom prípade dotyčný peniaze na základe platobného rozkazu uhradil. Ale dlžník z tohto prípadu ak má dlhy a exekúcie a neplatí ani tie, asi bude ignorovať aj ďalší platobný rozkaz a po ňom ďalšiu exekúciu. Nie, neexistuje nič také, že ak niekto dostane platobný rozkaz, tak mu neostáva nič iné, iba zaplatiť. To je veľmi naivný názor. Proste ho nezaplatí a súd potom vydá príkaz na exekúciu. A tú nemusí zaplatiť tiež, zvlášť ak nemá žiadny majetok, o ktorý by sa bál.

anonym_96bd7e
21. júl 2025
@melanta

@anonym_96bd7e ale v tvojom prípade dotyčný peniaze na základe platobného rozkazu uhradil. Ale dlžník z tohto prípadu ak má dlhy a exekúcie a neplatí ani tie, asi bude ignorovať aj ďalší platobný rozkaz a po ňom ďalšiu exekúciu. Nie, neexistuje nič také, že ak niekto dostane platobný rozkaz, tak mu neostáva nič iné, iba zaplatiť. To je veľmi naivný názor. Proste ho nezaplatí a súd potom vydá príkaz na exekúciu. A tú nemusí zaplatiť tiež, zvlášť ak nemá žiadny majetok, o ktorý by sa bál.

@melanta To ze ma dotycny exekucie a nema prijem pisala az neskor.. Ty si hned este bez tychto informacii pisala, ze nema sancu 😉

anonym_96bd7e
21. júl 2025
@melanta

@melanta To nie je ziadny naivny nazor 😀 Hovorila som o sebe a "nasom dlznikovi,", ktory peniaze mal a odvolat sa nemohol (podmienky odvolania boli uvedene v platobnom rozkaze a on ich nesplnal 😀). Takze vedel, ze sa splateniu dlhu nevyhne a iba by si skomplikoval situaciu a navysil naklady..

draik
21. júl 2025

Podpis úradne osvedčený byť nemusí.
Vzhľadom na Vaše doplňujúce informácie len uvádzam, že Vaše právo vymáhať dlžnú sumu sa premlčuje. Rovnako tak už nie je možné donekonečna viesť exekúciu, ak dlžník nemá majetok. Je teda na Vás, či sa do toho pustíte, čo v prípade neúspechu vymoženia bude znamenať dodatočné náklady.

autor
24. júl 2025

Ďakujem za všetky odpovede velmi ste mi pomohli 😇🙏

fkata
24. júl 2025

Nejdem čítať celú diskusiu, ale zmluva nemusí byť overená notárom. V zmluve však musí byť zakomponované, že tie peniaze sa aj odovzdali, resp. musíš Ty dokázať, že si peniaze požičala. Zmluva sama o sebe nestačí.