icon

Ako napadnúť darovaciu zmluvu a ochrániť majetok?

14. dec 2023

Dobrý deň, vyzná sa tu niekto prosím? Jeden pán nevedome prepísal svoj byt na cudziu osobu. Nema tu zmluvu, nevie, čo podpisoval. Vraj podpísal niečo také, že dotyčná osoba bude jeho opatrovatelom a spísali to u notára. Môže to znamenať , ze je jeho porucnikom? Môže za neho podpisovať dokumenty? Byt je už vo vlastníctve tejto osoby a momentálne ho bez vedomia starca predáva.
Dá sa s tým niečo, či je to už celé stratené?

deti95060810
14. dec 2023

urýchlene osloviť právnika - aj tu na MK

any3108
14. dec 2023

Kópiu zmluvy môže predávajúcemu vydať príslušný kataster nehnuteľností, resp. Aj notár, u ktorého daný úkon spísali. Podľa toho, čo je v zmluve uvedené je potrebné podniknúť ďalšie kroky.

kitycat
14. dec 2023

A tento starec nemal ziadnu rodinu, ze toto isiel k notarovi podpisovat?

draik
14. dec 2023

Ak nemá žiadnu duševnú poruchu, chorobu a pod., tak neexistuje, že previedol vlastníctvo nevedome. Pretože nepochybne v dokumente, ktorý podpísal, bude uvedené, že si text prečítal, porozumel mu atď. Navyše darovanie je bezpodmienečné.
Netvrdím, že je to úplne stratené, pretože najskôr treba spraviť analýzu na základe info a dokumentov, ale rozhodne to nemusí byť jednoduché a ani lacné.

autor
14. dec 2023

@kitycat rodina o tom nevedela, rodine hovoril, že si bol na úrade (u notára )vybaviť opatrovateľka (zrejme opatrovníka, či niečo podobné) Rodina mu žije poväčšine stovky km ďaleko.

autor
14. dec 2023

@draik sudom zbavený svojpravnisti nebol , duševnú chorobu nemá. Zrejme stratené celé hmm...

alickapusinka
14. dec 2023

Jedna sa o rodinného príslušníka lebo píšeš o jednom pánovi to je ako by to bola cudzia osoba. A ta osoba ten prepísaný byt predáva toho starca. Ak je to cudzí človek tak čo sa o to zaujímaš. Ak je to človek z rodiny a je svojprávny ma IQ vek tak nie že to prepísal nevedome predtým sa o to bolo treba zaujímať nie teraz už ak je neskoro.

noami12
14. dec 2023

Ak chceš môžeš mi napísať správu.

zuzanaete
14. dec 2023

@alickapusinka To vedome/nevedome je pri starych ludoch velmi otazne. Su lahko zmanipulovatepni.

alickapusinka
15. dec 2023

@zuzanaete ale podľa mňa s as tým už nedá robiť nič ak je svojprávny. A je to človek z tvojej rodiny alebo úplne cudzí človek. Snád má rodinu ten starý pán. Ak nie tak asi preto dal opatrovateľke lebo vie že nikoho nemá a ONA sa o neho postará. Prečo ťa to hnevá. Je to cudzí človek chcela si sa o neho postarať a chcela si byt jeho za opateru či ako sa to dá pochopiť. Lebo ak by mi to nebol príbuzný ktorý naletel ale cudzia osoba je mi to jedno za predpokladu že byt by si nechcela. A je to cudzí tak by ťa to nezaujímalo.

zuzanaete
15. dec 2023

@alickapusinka Nie som autorka. Netyka sa ma to. Len som vyjadrila, ze stari ludia mozu byt velmi lahko oklamatelni. Sice podla zakona podpisali dobrovolne, ale v mnohych pripadoch je otazne, ci si boli vedomi vsetkych ukonov vyplyvajucich zo zmluvy.

tiezjedna
15. dec 2023

@alickapusinka darovacia zmluva sa dá napadnúť, napríklad pre nevďak. Ale je to na dlhé lakte... A určite je to na právnika.
@zuzanaete máš pravdu. Preto na nich tak cielia šmejdi a podobné individuá.

simca06022011
15. dec 2023

najst pravnika a hned riesit, najskor najst tu zmluvu tam kde to podpisoval, ak ju ten notar ma. Alebo kontaktovat tu osobu co ho ma teda opatrovat. A potom by som isla, policia, sud,.. vsetko ako odporuci pravnik, mozno aj viacerych budete musiet obehnut, kym najedte akcneho, lebo uz sa mi stalo, ze "to sa neda" u jedneho sa vyriesilo u druheho.

autor
15. dec 2023

Nech to dám na pravú mieru. Nikomu nejde o jeho byt, mne už vonkoncom nie. Jeho deti sú v zahraničí, tiež nie sú odkázaný naň. Skôr sa tešili, keď im povedal, že bol na úrade si vybaviť opatrovatela a ze mu sľúbil, že po ňom byt zdedí, až ho doopatruje. Všetko by bolo v úplnom poriadku, keby to takto bolo.
Ale on nebol na úrade, ale u notára a podpísal zrejme niečo úplne iné.
Miesto doopatrovania dotyčná osoba byt predáva a tým pádom mu hrozí, že ostane bez domova. On tomu stále neverí, tvrdí, že nikomu byť neprepisal a nikto ho určite nikam nevystahuje, ale žiaľ, opak je pravdou.
Jeho rodina sa to dozvedela úplnou náhodou, keď jeden ma známeho, ktorý má známeho....a takto prišla ponuka na tento konkrétny byt k nim a začali pátrať, čo to má znamenať... žiaľ realita je taká, že ten jeho byt sa naozaj predáva a majiteľom je osoba3, čo mala byť opatrovatelom.... ten nekomunikuje s rodinou.

maranco
15. dec 2023

* On tomu stále neverí, tvrdí, že nikomu byť neprepisal a nikto ho určite nikam nevystahuje *
Treba mu vytlačiť list vlastníctva z https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/kataster a vytlačiť aj inzerát na ten byt

Tí známeho známy by mohli prejaviť záujem a dohodnúť obhliadku bytu, aspoň by zistili či na obhliadku starčeka "odpracú", alebo ako vysvetlí že sú tam veci niekoho a byt javí známky že je obývaný.

martul
15. dec 2023

Nedávno bola o takomto prípade reportáž. Pán takto prepísal dom na jeden pár, všimol si to sused na katastri. Dali trestné oznámenie a už sú kvietkovia v basi.

maranco
15. dec 2023

Na stránke https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/... sa dá cez jeho občiansky skontrolovať či už nemá zrušený trvalý pobyt, alebo na akej adrese ho má uvedený.

noami12
16. dec 2023

Lenže ak sa nemýlim keď je zmluva podpisovana u notára, tak sa tam ta zmluva ten obsah číta a ešte kor u starších ľudí. Aspoň u nás to tak chodí.

sickynickyobsadene
16. dec 2023

Véd toto je na trestné oznámenie,nie?