icon

Napadnutie dedičstva

9. júl 2023

ahojte, prave mi mama pisala ze jej pisiel list od notara, ze sa ma dostavit na prejednanie dedicskeho konania po jej zosnulom otcovi. Vobec netusi o co ide, jej otec je mrtvi 35 rokov. Majetok je vysporiadany, ona je vlastnickou domu aj zahrady uz tych cca 35rokov.
Ja jej momentalne velmi s tym nemozem pomoc, som v zahranoci. Ona teraz stresuje ze jej chce sestra zobrat dom a zahradu, teda napadnut to dedicstvo.

Ona je uz starsi clovek a velmi sa nevyzna v tom. Ma zaplatit aj trovy.
Asi to bude nieco ine

Keby to bolo nejake napadnutie dedicstva riesil by to pravnik a neplatila by trovy, ci?

viestta
9. júl 2023

Kludne sa mohlo stat, ze sa objavil majetok, ktory sa do dedicskeho konania nedostal, napriklad pozemky. A trovy konania sa platia notarovi pri kazdom prejednavani dedicstva

patka06
9. júl 2023

Skôr si myslím, že sa našiel nejaký nevysporiadaný majetok /pole, les ...atď/, možno nejaký podiel v družstve a otvorilo sa dedičské konanie

januska12323
9. júl 2023

Nech sa nebojí, čo dostala jej nikto nezoberie. Skôr sa našlo niečo ďalšie a to bude dediť podľa zákona.

autor
9. júl 2023

ona doopatrovala rodicov a aj vyplatila surodenca. Teraz deti tej sestry si zmysleli ze chcu stavat dom v dedine aj sa pytali ci je to vysporiadane, no proste sa zacali zaujimat. My sme si ten dom poprerabali, starali sa o zahradu, je to vlastne jej jediny majetok, domov. Tak stresuje no ze jej daju nieco podpisat. Ona ma cez 70 rokov uz tak dobre nevidi a nepocuje. Ale asi to bude ako pisete.

autor
9. júl 2023

dievcata, myslite, keby som tej notarke zajtra zavolale ze by mi mohla povedat o co konkretnejsie ide? ci ja som tretia osoba?

lucia147852
9. júl 2023

Keby ide o nejaké napadnutie slo by to cez sud a po 35 rokoch by to už bolo premlčané. Ako píšu baby, pravdepodobne daco vyskočilo, čo nie je vysporiadané.

autor
9. júl 2023

@lucia147852 to by muselo ist cez sud? to by nestacilo iba u natarky nejaky papier jeden podpisat?

autor
9. júl 2023

dakujem dievcata jej preposlem diskusiu, bude rada :D

lucia147852
9. júl 2023

Jasne, že to musí ísť cez sud. Len sud môže určiť, že dedicske konanie bolo neplatné. Ale aj tam je lehota len 3 roky. Potom aj v prípade napadnutia stačí odporcovi namietať premlčanie.

autor
9. júl 2023

@lucia147852 ďakujeme 😉

salamistka
9. júl 2023

Notár sa bude baviť len s účastníkom konania....a na to slúži pojednávanie, aby sa tam účastníci spoločne dohodli o dedičstve, po telefóne informácie od notára nedostanete.

liljana
9. júl 2023

Ved nech pocka, co jej povedia a bez teba nech nic nepodpisuje.

kirakira
22. júl 2023

skvor si niekdo vysporiadava pozemok pod domom alebo zahradu a figuruje tam neprededeny podiel