icon

Narodenie dieťaťa v UK, slovenský rodný list a príspevky na Slovensku

mrk11
18. jan 2010

Ahojte, viem, ze sa asi toho popisalo dost, ale nikde som nenasla suhrnne info, takze chcem sa s vami podelit o to, co som zhromazdila a co mam uz overene na uradoch. V praxi som to este nevyskusala.

Ak v UK nepracujete a nezijete viac ako 5 rokov, vase dieta nema narok na britske obcianstvo. Upozornujem, ze netusim, co vsetko naviac potrebuju vybavit mamicky, ktore sa rozhodli na Slovensko vratit. Toto je pre ludi, ktori pracuju v UK, maju narok na matersku v UK, maju trvaly pobyt na Slovensku.

Co vsetko potrebujete vybavit?

1. UK Birth Certificate - Register Office, prikladam linku, najdete si podla toho, kde sa dieta narodilo. Vacsinou si viete vygooglit ich vlastnu webstranku. Odporucam, kazdy moze mat trochu ine pravidla na vybavenie. Podla toho, ako vam to ponahla, da sa to vybavit aj cez internet. Pozor, pre pouzitie je potrebny full birth certificate s udajmi rodicov. Odporucam rovno poziadat o kopie, aspon 2.
http://ukbmd.org.uk/genuki/reg/regoff.html

2. Appostille - Foreign and Commonwealth Office - Milton Keynes
http://www.fco.gov.uk/en/about-us/what-we-do/se...

velmi dobre vsetko vysvetlene, precitajte si. Appostille je vlastne uradne overena pravost rodneho listu.

3. Child benefit - pridavok na dieta
www.child-benefit.org.uk

4. preklad rodneho listu - overeny - najlepsie je poziadat o overenie na velvyslanectve, tu su kontakty na Velvyslanectvo SR.

http://www.slovakembassy.co.uk/

5. Zapis dietata do osobitnej matriky - slovensky rodny list.
Potrebujete: britsky rodny list, appostillu, tlacivo: Zapis o narodeni dietata, obciansky preukaz (alebo iny doklad o tom, ze ste obcanom SR), sobasny list
ako na to:
a) poziadat cez velvyslanectvo - trva 3-4 mesiace
b) vybavi to za vas splnomocnena osoba - splnomocnenie vam overia na velvyslanectve, splnomocnena osoba poda ziadost na matrike v mieste vasho trvaleho bydliska
c) vycestovat na Slovensko, podat si ziadost na matrike v mieste trvaleho bydliska - POZOR, kym nemate slovensky rodny list, nemozete si dat zapisat dieta do pasu, takze ak s nim vycestujete na jednorazovy cestovny doklad, ktory vam vystavi velvyslanectvo, treba ratat s tym, ze zo Slovenska vas s dietatom nepustia spat, kym ho nevybavite (pocitajte, ze sa na Slovensku zdrzite cca 3-4 mesiace).

6. Prispevok pri narodeni dietata:
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata
potrebujete:
prefoteny OP (cize musite mat trvaly pobyt na uzemi SR)
slovensky rodny list - ak ho este nemate vybaveny a bojite sa, aby ste to vsetko v termine stihli, staci uradny preklad britskeho rodneho listu
potvrdenie o tom, ze vam takyto prispevok nevyplatili v UK (zamietnuty Sure start maternity grant - ziadost si stiahnete zo stranok job centra, da sa ziadat o tento grant uz 11 tyzdnov pred narodenim dietata, vacinou sa poskytuje len osobam v hmotnej nudzi)

7. priplatok k prispevku pri narodeni dietata
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata maximalne do tretieho dietata v poradi, ktore sa dozilo 28 dni.
V ziadosti v casti C vam midwife potvrdi, ze ste sa zucastnovali pravidelnych preventivnych prehliadok a o ktore dieta v poradi ide, kludne si k tomu este napiste list, kde bude toto vsetko spisane a potvrdi vam ho midwife, ale potrebujete este preklad tohto potvrdenia. Dieta sa musi dozit 28 dni a na to je zvlast potvrdenie: Potvrdenie osetrujuceho lekara na ucely naroku na priplatok k prispevku - lekar vam optvrdi, kedy sa dieta dozilo 28 dni.

8. Rodicovsky prispevok
V UK poberate matersku, ale ta je spolu len 9 mesiacov. Podla platnej legislativy mate narok az na 52 tyzdnov, ale platenych je len prvych 39 tyzdnov (6 tyzdnov 90 percent z vasej mzdy, 33 tyzdnov 123.06 libier)

Narok za kalendarny mesiac zanika uplynutim 6 mesiacov od posledneho dna v mesiaci, za ktory patril

co potrebujete k vybaveniu prispevku:
a) trvaly pobyt na Slovensku - prefoteny OP
b) doklad o tom, dokedy vam bolo vyplacane materske v zahranici
c) doklad od zamestnavatela, ze ste po ukonceni poberania materskeho prispevku este nenastupili do zamestnania
d) potvrdenie od zamestnavatela, ktorym dnom sa vraciate spat do zamestnania
e) toto je nepotvrdena informacia, ale pokial este nemate slovensky rodny list, tak na matrike je potrebne vyziadat doklad, ze ste podali ziadost o slovensky rodny list a ze dieta bude mat trvaly pobyt na Slovensku

Vsetky prispevky vam mozu byt vyplatene na ucet v banke v SR (staci okopirovat doklad s cislom uctu.

9. trvaly pobyt dietata - v mieste trvaleho pobytu matky, potrebujete na to rodny list a obciansky preukaz.

Dufam, ze som nezabudla na nic, pokial som nieco nespravne uviedla, tak ma, prosim, opravte.

didinka2004
10. jún 2013

Shirley Health Centre
Grove Rd
Southampton
SO15 3UA
United Kingdom

I certify that meno dietata, born on datum narodenia in Southampton, United Kingdom, is a second child and live for 28 days.

Date of signing: Stamp:
Signature:

Shirley Health Centre
Grove Rd
Southampton
SO15 3UA
United Kingdom

Potvrdzujem, ze meno dietata, narodena datum narodenia v Southamptone, Spojene Kralovstvo, je druhorodene dieta a dozilo sa viac ako 28 dni.

Datum podpisu: Peciatka:
Podpis:

didinka2004
10. jún 2013

Shirley Health Centre
Grove Rd
Southampton
SO15 3UA
United Kingdom

I confirm that Mrs vase meno, born on datum narodenia, completed regular medical examinations from 4th months of pregnancy.

Date of signing: Stamp:
Signature:

Shirley Health Centre
Grove Rd
Southampton
SO15 3UA
United Kingdom

Potvrdzujem, ze pani vase meno, narodena datum narodenia, pravidelne absolvovala lekarske prehliadky od stvrteho mesiaca tehotenstva.

Datum podpisu: Peciatka:
Podpis:

didinka2004
10. jún 2013

Samozrejme nezabudnite uviest adresu svojho GP a miesto narodenia svojho dietata.

slavomira236
23. jún 2013

@kvietocek7
@kvietocek7 ahoy ja som v londyne a decembri sa ma narodit babo. Memohla bysi mi na mail postal tie preklady co trebapre gp a midwife ked chcem ziadat porodne na sk.ako na sk preukazem ze som nepoberala porodne tu

kvietocek7
23. jún 2013

@slavomira236 ok potom a ozvi 😉

slavomira236
29. jún 2013

ahoj chcela by so sa opytat ci si preklady pre midwife o potvrdeni o prehlidkach mozem napisat aj rukou alebo to musi byt strojovo

slavomira236
29. jún 2013

chcela by som poradit ak nezapisem otca do anglickeho odneho listu mozem ho potom dat zapisat do slovenskeho

prepalicka
10. júl 2013

Dobry vecer,..chcela by som sa spytat, teda ak mi vie niekto poradit ,..chystam sa porodi dieta vo Velkej Britanii ako je to z obcianstvom a pasom co sa tyka dokladov pre dieta,..dakujem,..

adelocka25
11. júl 2013

Ahojte potrebovala by som pomoc surne som v uk vibavujeme si pridavky na maleho a posielali sme obcianske aj maleho pas uz ho maju cca mesiac a o tri tizdne ideme domov na slovensko na dovolenku nevie mi niekto poradit kedy asik priblizne pridu uz mame kupene aj letenky jo som zufala tak sme sa tesili domov dakujem za rady

scigo
30. júl 2013

Prosim vas. Pre zapise dietata na Slovenskej Ambasade, je potrebny preklad aj apostille alebo staci len preklad rodneho listu. Nachadzam konfiklne informacie. Ak bol niekto nedavno registrovat dieta, tak nech prosim da vediet ci to chceli alebo nie.

marek1239
19. aug 2013

prajem vsetkzm krasny den/noc narodil sa nam v uk vnucik a chceme mu vibavit rodnz list slovensky a aj cestovnz doklad slovensky porate mi ake dokladz potrebujeme z uk na predlozenie na slovensku

peta10141014
21. aug 2013

prosim vas ten rodicovsy prispevok co chcem požiadat doma ......a tu formu čo mi zamietnu to kam ju mam poslat
dakujem

peta10141014
21. aug 2013

V ziadosti v casti C vam midwife potvrdi ....................a kde zožeiem tu ziadost c nerozumie dakujem

peta10141014
21. aug 2013

@didinka2004 takto to staci napisat a požiadat doktora o pečiatku?????? dobre som to pochopila ?a len takyto paier mi na sk budu akceptovat????? dakujem pekne

peta10141014
27. aug 2013

@didinka2004 a takto staci poslat domou ked to mam opeciatkovane aj podpisane doktorom ????a musi to byt preložene alebo po anglicky dakujem pekne

dejka77
5. sep 2013

@peta10141014 Vsetky papiere sa posielaju na UPSVaR v mieste bydliska. Aj ked to treba osobne, alebo to moze za teba urobit splnomocnena osoba.
Potrebujes vyplnit formulare ziadost o prispevok pri narodeni a ziadost o priplatok k prispevku pri narodeni, tam je cast C pre midwife. To vsetko sa da stiahnut z netu, zo stranky upsvar.
Mam prelozene formulare ak by si chcela.

dejka77
5. sep 2013

@prepalicka Obcianstvo bude mat slovenske. Poziadat o anglicke sa da len v pripade, ze aspon jeden z rodicov ho ma. Pas sa da vybavit na zaklade slov.rod. listu. Ja som si ho vybavovala na sr, resp. splnomocnena osoba. Ak by si to vybavovala tu tak rataj min.3 mesiace. Na pas sa caka 4-8 tyzdnov.

adoracion
6. sep 2013

ahojte, neviete ci treba prilozit potvrdenie o zamietnuti maternity sure start k ziadosti o porodne kedze ide o moje druhe dieta a tu v UK sa to nevyplaca na druhe dieta iba na prvorodene ale predpokladam ze UPSVaR to aj tak chce? dakujem za odpoved xcela by som usetrit za uradny preklad 😉

katie555
6. sep 2013

@adoracion ja som to neprekladala vobec, viem ze niektore urady akceptuju aj cestne vyhlasenie ze si to tu nedostala...skus zavolat k vam na svk na urad a povedia ci ktroe chcu ...zbytocne prekladat

katie555
6. sep 2013

@dejka77 obcianstvo moze mat aj britske (aj pri oboch rodicov slovakoch) ked sa dieta na rodi v UK, a aspon jeden z rodicov vie preukazat ze je tu 5 rokov a platil dane (p60) staci vypisat ziadost o pas, potvdit contersingature, zaplatit poplatok a 2 foto..to len tak naokraj lebo pises zavadzajuce informacie

slniecko77
6. sep 2013

@adoracion ja som si to prekladala sama a nebol s tym problem 😉
@katie555 ty co tu este strasis 😉 neodleteli ste este do teplych krajin? 😀

adoracion
6. sep 2013

robi nasa ambasada normalne uradne preklady to znamena ze ked im odovzdam tie potvrdenia od lekarov o navstevovani midwife a doziti 28 dni prelozia mi to uradne alebo viete niekto o niekom kto robi uradne notarsky overene preklady tu v UK? na Slovensko xceme ist na vianoce a viem ze nato nejako nebude cas dakujem

adoracion
6. sep 2013

no lenze nas urad v Kosiciach chce vsetko uradne notarsky overene aspon tak to bolo pri prvej dcere a to sama asi nedokazem 😉 ale dakujem

katie555
6. sep 2013

@adoracion budes ziadat postou alebo osobne? no lebo tu ta overenie podpisu na cestnom vyhlaseni vyjde okolo 100 libier (nakolko to musi byt aj apostilovane) ked to robis na miestnom urade doma tak ta to vyjde cca 1.5-3 eura... O tych prekladoch - prelozis si to sama a co viem ambasade jeden cas overovala preklady , neivme presne kolko to stalo...Mne rodny list segra dala robit v blave, som jej poslala jednu 'kopiu' za 2 dni urobene a tusim 20eur strana

katie555
6. sep 2013

@slniecko77 no uz sa pomaly chystame ..mala ma morning nap, obed a padame na letisko ...juj z tohoto uprsaneho pocasia....

dejka77
6. sep 2013

@adoracion Ja som o to poziadala a nakoniec to na svk netrebalo. Asi to vedia, ze pri druhom dietati to netreba. A preklad som 1x nepotrebovala. Najlepsie bude ak tam zavolas, kazdy urad robi inac.
Zaujimave, aj ja som z Kosic a jedine co som musela dat prelozit a overit bol rodny list. SSMG netrebalo prekladat. Od lekara a midwife som mala upravene tlaciva, teda nase slovenske ako maju byt len s pridanim prekladu po anglicky a v pohode akceptovali.

dejka77
6. sep 2013

@katie555 Hej na to som zabudla. V kazdom pripade je tam ta podmienka 5 odpracovanych rokov.

peta10141014
7. sep 2013

@dejka77 dakujem pekne kedy ste mali cas tak mi to možete niejako poslat?

peta10141014
7. sep 2013
ivica7793
4. nov 2013

ahojte chcem sa opýtať, na registrač.úrade sa pýtajú aj na také skutočnosti ako, či je matka vydatá alebo rozvedená? Ide o to,že mám známu, ktorá žije v UK aj s manželom, obaja sú slov.občania, avšak ona si našla priateľa -angličana a teraz čaká s ním dieťa, na Slovensku už prebieha rozvod. Do pôrodu sa rozviesť nestihne, zapíšu jej za otca dieťaťa priateľa, alebo aj tam platí čo u nás, že zapíšu manžela, keď ešte nie sú rozvedení. Ďakujem.