icon

Nárok na OČR

15. apr 2025

Ahojte som nahnevaná tak sa opýtam či má na to lekár pravo. Syn epileptika s ktorým často končíme v nemocnici mi vracal celú noc strašné veľakrát. Prvý raz v živote som išla na očr nie som typ že to zneuzivam alebo čo. Išiel mi tam manžel z roboty vybaviť mi ju ja som bola s malým doma a chcela som ju mať do utorka keďže škôlka je zavretá. A on že to mi nemôže tak dlho a ukončil mi ju v piatok...mňa v podstate pripravil tým o peniaze na utorok mi orazil pecko ktoré už ani asi nemám lebo som s nimi často u doktora. Keby viem ani si očr neberiem na 4 dní to som.mohla zobrať dovolenku a nenechať po poisťovní ešte. Ak mu krivdim ospravedlňujem sa ale fakt.ma.to.nadtvalo prvýkrát v živote si vybavím očr a ešte ma problém ja som myslela že zo zákona mám nárok na 14 dni

autor
15. apr 2025

Ešte dodám že v utorok majú dovolenku budúci týždeň

lilianka28
15. apr 2025

Zo zákona je nárok maximálne na 14 platených dní, nie že každá OČR musí toľko trvať. OČR trvá toľko, koľko si to vyžaduje zadravotny stav dieťaťa a to posudzuje ošetrujúci lekár. Takže pokiaľ uzná, že stačí 3 dni, tak vystaví papier len na 3 dni a nič s tým neurobíš.

janagem
15. apr 2025

No ak je tvoje dieta ok a ty si chcela ocr do utorka len kvôli tomu, že je škôlka zavretá, tak lekár má pravdu.

autor
15. apr 2025

@lilianka28 ako on môže vedieť že sa mu nepohorsi keď sám povedal že ak sa to nezlepší máme ísť do nemocnice...🙈 Obzvlášť teda pri tomto synovi.

@janagem no nie je ok veď včera mu pichal apaurin a pribvypisovani očr sa ani len neopýtal či mu je lepšie

janagem
15. apr 2025

A ty si rozprávala s lekárom, či manžel?

autor
15. apr 2025

@janagem manžel

hopatko
15. apr 2025

Pretoze ak chces OCR z dovodu zatvorenej skolky, tak tu nevystavuje lekar.

lilianka28
15. apr 2025

Keď pôjde do nemocnice, nemáš nárok na OČR.
Pokiaľ sa zdravotný stav nezlepší a budeš s ním doma, dá sa OČR predĺžiť, pripadne vypísať nová. Je to na lekárovi.

janagem
15. apr 2025

Otázkou je, čo hovoril tvoj manžel doktorovi, čo doktor reálne povedal manželovi, a či to manžel povedal normálne späť.

autor
15. apr 2025

@lilianka28 no lenže keď majú dovolenku tak asi sotva mi ju môže predĺžiť

lilianka28
15. apr 2025

Tak snáď lekára aj niekto zastupuje.
Či kde pôjdu ostatní rodičia s chorými deťmi?

draik
15. apr 2025

Počas zatvorenia škôlky ( napr. štvrtok, utorok) máte nárok na OČR, potvrdí škôlka. Ak by bol zdravý, piatok až pondelok by ste s ním boli doma tak či tak a bez bonusu. Čiže ako Vás pripravil o peniaze? Pracujete cez sviatky?

januska12323
15. apr 2025

OCR sa vystavuje podľa stavu a diagnózy. Keď lekár zhodnotil, že stačí tri dni ty s tým nič nespravíš. OCR z dôvodu zavretia škôlky nevystavuje lekár.

lilinka88
15. apr 2025

Ako ti tu písali - jednak lekár nemá vystavovať hneď aj ukončenie, má byť kontrola, na ktorej stav dieťaťa zhodnotí. Očr nie je na 14 dní automaticky, ale na toľko, koľko to zdravotný stav ošetrovaného vyžaduje. Ak dôjde k hospitalizácii, na očr nie je nárok (v takých prípadoch ak je rodič ako doprovod sa mu vystavuje PN). Lekár vystavil očr kvôli ochoreniu dieťaťa, zatvorená škôlka s tým nemá nič spoločné, na to slúži tlačivo zverejnené na stránke SP, potvrdzuje ho samotná škôlka a môžeš si ho uplatniť, takže lekár ťa o nič nepripravil. Stiahni si tlačivo, daj potvrdiť a Pcko od lekára nedávaj v práci

13uzivatelka11
15. apr 2025

A ty si s ním chcela byt do utorka doma a v stredu do skolky? Ako vieš že v stredu už mu bude zázračné lepšie? Mne bolo teda vždy blbé pýtať si ocr napríklad do pondelka, len preto aby tam bol ten víkend.. keď teda synovi nebolo nič vážne.. aj keď chápem že tvoj prípad je iný, ale neviem prečo sa rozčuľujes že si ju chcela práve do utorka.. znie to naozak trocha vypocitavo z tvojej strany.. kebyže napíšeš že nevyzerá že sa mu polepší, ale grcanie fakt dlho netrva, ak je to len črevná chrípka alebo pokazené jedlo..