Nárok na paragrafy, lekárov a doprovody
Zmluva mi končí 31.5.2035.. prosim vás, na koľko lekárov a doprovodov nám nárok? Krati sa to nejako alebo si môžem vycerpat 7 paragrafov a 7 doprovodov? A potom keby som sa zamestnala v novej práci, tak už nárok by som nemala či alikvotnu čiastku?
A nevyčerpané dovolenka sa mi do zákona musí preplatiť? Dakujem
@alenah31 ďakujem pekne, niečo také sa mi aj marilo....
Začnem s tou dovolenkou - áno, ak máš nevyčerpanú dovolenku, tak tá sa ti preplatí.
Ak si doteraz nečerpal pracovné voľno z dôvodu návštevy lekára alebo sprevádzania rodinného príslušníka, neznamená to, že do konca mája musíš vyčerpať 7 + 7 dní. Je to možnosť, nie povinnosť čerpať.
Takže ak máš ošetrenie, alebo sprevádzaš rodinného príslušníka, tak to voľno čerpaj. Ale ak to chceš len zo špekulatívnych dôvodov, tak je to nefér voči zamestnávateľovi.
ZP uvádza, že tých 7 + 7 dní sa môže krátiť len v prípade, ak pracovný pomer sa začal v priebehu roka a to za každú tretinu roka, ktorú odrobíš, môže zamestnávateľ poskytnúť tretinu voľna. Je to v § 141 ods. 6:
(6)
Zamestnávateľ môže určiť, že ak pracovný pomer zamestnanca vznikol v priebehu kalendárneho roka, pracovné voľno s náhradou mzdy z dôvodov uvedených v odseku 2 písm. a) prvom bode a písm. c) prvom bode sa poskytne v rozsahu najmenej jednej tretiny nároku za kalendárny rok za každú začatú tretinu kalendárneho roka trvania pracovného pomeru. Celkový nárok podľa prvej vety sa zaokrúhli na celé kalendárne dni nahor.
Takže teoreticky by si mohol čerpať teraz 7 dní na vyšetrenie a 7 dní na sprevádzania, legislatívne je to v poriadku. U nového zamestnávateľa by si potom mal nárok na 2/3 z tých 7+7 dní, pokiaľ to nový zamestnávateľ upravil v interných predpisoch.
@chrobak7 ďakujem zistila som si aj na personálnom, nekrati sa to. Ide o to že nám ešte dosť vyšetrení a tak či ti vôbec môžem čerpať. Nie preto že to chcem zneužiť
Áno, môžeš, ZP neumožňuje krátiť nárok v prípade skončenia PP v priebehu roka.
Prosím vás,ceste jedna otázka... Keďže je dohoda o ukončení pomeru k 30.5. s trojmesačný k dostupným..keby som si našla napr prácu v priebehu mája, tak ma môže zamestnávateľ pustiť aj skôr? Ale asi by dom prišla o odstupné však?
Všetko záleží na vzájomnej dohode medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Predpokladám, že výpoveď ti dal zamestnávateľ, takže ak by súhlasil so skorším skončením, tak o odstupné neprídeš. Môžete uzatvoriť dohodu o ukončené PP k 31.4. z rovnakého dôvodu, ako ti dali výpoveď a stále máš nárok na odstupné.
Ale veď nájdi si takú prácu, kde ťa prijmú od 1.6. Však normálne im povedz, že ti plynie výpovedná doba a budeš k dispozícii od 1.6.
@chrobak7 ani, budem tak hľadať, od 1.6. dúfam že sa mi niečo podarí nájsť... Som z toho v šoku, že prepustili práve mňa,
neboj sa najdes, a uvidis budes lepsie spokojna ako v tejto povybavuj si prehlaidky ublekarov zanedbane veci plus mas narok na volno v suvislosti s hladanim si noveho zamestnannia
@mamina7070 ďakujem za povzbudenie
Netreba si z toho robiť ťažkú hlavu, život ide ďalej. Niečo už len nájdeš. A to, že prepustili práve teba ... na niekoho to muselo padnúť. Mohla si to byť ty, Pani Anka z vedľajšej kancelárie alebo mladá Zuzka ... no vybrali teba. Netreba za tým hľadať nejaké dôvody, pokiaľ voči teba osobne nič nemali.
@chrobak7 prosím ťa ak sa vyznas...odstupné je vyplatené v poslednej výplate naraz? Napr máj odrobiť, v júni dostanem výplatu za máj spolu s celým dostupným?
Áno, odstupné sa vypláca v poslednom vyúčtovaní mzdy za posledný odpracovaný mesiac.
@chrobak7 dakujem

pozri sa do kol. zmluvy resp. int. smernice alebo rovno do prac. zmluvy. Pokiaľ zamestnávateľ v týchto dokumentoch neuvádza, že ho bude alikvótne zo zákona (má na to právo) krátiť - máš nárok na 7+7 a u nového zamestnávateľa platí to isté. Dodatočným písomným vyhlásením ti ho už krátiť nemôže.