Nárok na podporu a nahlásenie na úrad práce po PN
Dobrý deň,
prosím o radu. Týka sa to syna, dospelý.
Pracoval v jednej spoločnosti od mája 2020 do novembra 2024.
Pracovný pomer ukončil dohodou k 15.11.2024.
Od 18.11.2025 nastúpil na PN, táto bola ukončená 3.3.2025.
5.3.2025 bol hospitalizovaný v nemocnici a tam mu vystavili PN od 4.3. do 20.3. 2025.
Teraz neviem, keď na nahlásenie na úrad práce je lehota 10 kalendárnych dní, čo mi niekto skúsený poradí. Ráta sa to od toho 3.3 kedy bola ukončená PN?
Ide o to, aby nestratil nárok na podporu. Aj keby bolo treba ukončiť túto teraz aktuálnu PN.
Syn má dlhodobo psychické problémy, kde spúšťačom bolo vyhoretie z pracovného stresu.
Bojí sa, aby neprišiel o podporu.
Ďakujem za všetky rady.
@lucka_ke Ďakujem....ja som hlavne chcela vedieť, či bol v ochrannej lehote iba pri tej pn do 3.3. alebo pokračuje ochranná lehota aj od 4.3.
ochranná lehota je 7 dní na prvú PN, na ďalšie už nie
Podla mňa, sa mal nahlasit na úrad práce 16.11. a od toho dňa by bol evidovany na UP s ochranou lehotou 7 dni. Potom by nahlásil PN od toho 18.11. , dávka z UP by bola prerušená (dostal by za dva dni 16. A 17.11.) , dostával by dávku z PN, po ukončení PN.by pokračoval v poberani podpory z UP
nie ochranná lehota sa na druhú PN už nevzťahuje.....takže druhú PN už nebude mať zaplatenú, ale nárok na podporu stále má, ale s tým že ho na UP zaevidujú až po skončení druhej PN......
@lublub 16.11 bola sobota......v piatok podpísal dohodu o skončení PP a v pondelok nastúpil na PN
Ďakujem dievčatá veľmi pekne

nárok na podporu má do 2 rokov od skončenia pracovného pomeru
akurát za dni 16.11.-17.11. asi nemá zaplatené poistné, toto si doriešte v zdravotnej poisťovni