Nejasnosti s platením zdravotného poistenia počas PN
Dobrý večer,mám takú otázku keďže sa v tom nevyznám.Pracovná zmluva mi skončila 28 Apríla.Od 28 do konca Apríla som bola samoplatiteľ,to som v aplikácii vyplatila.Od 2.5 som sa dala na Pn keďže som sa dočitala že od ukončenia pracovného pomeru mám 7 dňovú ochrannú lehotu počas ktorej môžem ísť na Pn.Lekár mi dal normálne Pn.Od 19steho som nastúpila do novej práce.Rátala som s tým že mi príde klasicky Pnka a ja si doplatím len tie dva dni keďže od druhého mi dal až lekár Pn.Dnes som si pozerala aplikáciu a dalo mi tam že mám vyplatiť vyše 60 eur zdravotnú.Nechápem tomu keďže som bola na Pn prečo to tak je.Je nejaká možnosť že je chyba na ich strane alebo som sa ja zle informovala a spravila som ja niečo zle ?Vopred ďakujem za odpovede.
Nie som si teraz úplne istá, ale aby si nemusela platiť zdravotné poistenie, musíš mať PN platenú. Je možné,že ak zdrav. poisťovňa zatiaľ nemá info o PN (nemáš ju zatiaľ rozhodnutú, vyplatenú), evidujú ťa ako samoplatcu. Možno sa to zmení po vyplatení PN
Nie som si teraz úplne istá, ale aby si nemusela platiť zdravotné poistenie, musíš mať PN platenú. Je možné,že ak zdrav. poisťovňa zatiaľ nemá info o PN (nemáš ju zatiaľ rozhodnutú, vyplatenú), evidujú ťa ako samoplatcu. Možno sa to zmení po vyplatení PN
@lilinka88 inac good point.

mozno si musis tie dni od 28.4 do 18.5 zaplatit a peniaze vratia pri Rocnom zuctovani, pocas PN by si mala byt poistenec statu.