icon

Nezdaniteľná časť základu dane na manželku.

kvetinka343
28. jan 2020

Dobrý večer, chcem sa opýtať, čo sa zaraďuje do vlastného príjmu manželky. Manželka v roku 2019 poberala rodičovský príspevok, potom sa zamestnala a poberala mzdu (neviem, či sa teda do vlast. príjmu má zarátavať hrubá mzda alebo čistá mzda) a zároveň príspevok na starostlivosť o dieťa (príspevok na jasličky) a niekedy bola s malým na OČRke. A aké doklady potrebujem k tomu doložiť, aby som si mohol uplatniť NČZD na manželku. Ďakujem za odpoveď.

kvetinka343
autor
28. jan 2020

Ďakujem, čiže rodič. príspevok do vlast. príjmu nepatrí, ale príspevok na starostlivosť o dieťa (príspevok na jasličky) je podľa mňa tiež štátna sociálna dávka (rovnako ako rodičák), teda podľa mňa by sa tiež nemal zaraďovať do vlast. príjmu manželky

moonlight1210
28. jan 2020

@kvetinka343 zaratava sa hruba mzda, z ktorej su odpocitane zaplatene preddavky na socialne a zdravotne poistenie.
socialne davky, ktore su vynate, su tam presne vymenovane (v sekcii: "Medzi štátne sociálne dávky patrí iba:"). takze akakolvek dalsia je jednoducho pre ucely tvojho danoveho priznania jej prijem, ak si manzelku chces uplatnit.

kvevka
Odpoveď bola odstránená
kvevka
Odpoveď bola odstránená