Zručenie II. Piliera v NN.

nicky8477
2. apr 2020

Prosím vás má niekto skúsenosti so zrušením NN poistenia? Napísali mi ze to momentálne nieje možné a ze ak ho aj tak zruším peniaze nedostanem ale pôjdu do sociálnej poisťovne. Je niekde nejaký zákon alebo nariadenie kde momentalne sa nemôžu vybrať peniaze?

tina2213
2. apr 2020

@nicky8477 druhý pilier je možný vybrať iba v dôchodku. Ak by ste ten druhy pilier nemali, tak by tie peniaze aj tak odchádzali ale do sociálnej poisťovne, z ktorej to viete vybrať tiež až v dôchodku. Pripadne sa dajú peniaze z druhého piliera dediť, ak sa daná osoba dôchodku nedozije, kdezto peniaze nasetrene iba v sociálnej poisťovni prepadnú štátu ak sa sporiteľ nedozije dôchodku. V tom je veľká výhoda v druhom pilieri okrem iného. V NN pracujem ako manažér predaja Tatry Sympatia (dôchodky).

ivkazba
2. apr 2020

@nicky8477 z druhého piliera sa dá vystúpiť iba vtedy, keď ho vláda otvorí, aby ľudia mohli z neho odísť. Od roku 2008 sa tak stalo iba 4 krát a ťažko povedať kedy a či sa tak stane znovu. A áno, info ktorú si dostala je správna, t.j. ak vystúpiš z druhého piliera, peniaze z tohto tvojho účtu sa presunú do SP a tam odídu na dávky. Ty ich máš nárok dostať až keď začneš čerpať starobný dôchodok a dostaneš ich vo forme dávok, nie naraz.

Čo sa týka zákona, druhý pilier sa riadi zákonom č. 43/2004 a výstup z neho zakazuje §64 odstavec 10.

nicky8477
autor
2. apr 2020

Ježiš toto je ale blbosť 🤨... Môj názor... A ako je to s dôchodkom ktorý majú policajti predčasne? Ide o mestských policajtov ktorý v 56 ci 52 teraz neviem môžu začať poberať dôchodok už vtedy to platí pre nich? A este to otvorenie je niekde evidované alebo kde sa o tom vlastne dozviem?

yogagirl
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivkazba
2. apr 2020

@nicky8477 aká blbosť? ak teraz odvádzaš peniaze do sociálnej poisťovne na dôchodkové, tiež si ich nemôžeš teraz len tak vybrať. Tiež ich budeš čerpať až keď začneš čerpať dôchodok. A tak isto funguje II. pilier. Je irelevantné, či začneš čerpať dôchodok v 65 roku života alebo predčasne (napríklad aj v tebou spomínaných 56 rokoch), ak to umožňuje legislatíva z dôvodu zamestnania sporiteľa. Otvorenie II. piliera oznamuje vláda, dozvieš sa ho aj na stránke SP aj DSS, to obdobie bolo v minulosti vždy niekoľkomesačné. V skorej budúcnosti však nepočítam, že by II. pilier znova otvorili, nie je dôvod na to.

A ešte k tomu, že aká je to blbosť... ak by dôchodkové sporenie bolo možné, aby ľudia vyberali kedykoľvek, tak väčšina ľudí na Slovensku by na dôchodku skapala od hladu, pretože všetko by vybrali skôr a neostalo by im nič na dôchodok. Finančná gramotnosť na Slovensku je totiž dosť nízka a svedčí tomu žiaľ aj tvoja reakcia.

luccija
2. apr 2020

@nicky8477 ty nevieš za akých pravidiel si to zakladala??

nicky8477
autor
2. apr 2020

Ad 1 je to moj názor takže si láskavo nechajte pre seba svoje názory. Akože toto je presne Slovensko napíše niekto svoj názor a je za debila. Nezakladá la som si to ja ale manžel ešte keď sme spolu neboli! Toto je ale správanie do riti ooytqs sa slušne nejakú vec a hneď si za blbca 🤦‍♀️

avlv
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tina2213
3. apr 2020

@nicky8477 ahoj. Áno keď ide človek na predčasný dôchodok tak samozrejme má nárok na výplatu z druhého piliera skôr. A to otvorenie to je vo hviezdach kedy bude ale keď sa aj otvorí neznamená to ze si môžeš peniaze vybrať. Znamená to že zrusis (vystupis) z druhého piliera a tie peniaze sa z neho presunú do sociálnej poisťovne.

tncka
3. apr 2020

@nicky8477 presne,preto som to zrusila kym to bolo otvorene. Teraz mam aspon aku taku spokojnost ze zo socialky mi chodi celkom slusny invalidny a tie prachy som si tam akoze vlozila ja 🙂 aj ked to malo byt az v dochodku ale na "uklepanie"duše mi to staci🤣🙈