icon

Nový trestný zákon ohrozí bezpečnosť občanov?

9. jan 2024

Mile volicky smerohlasu a zvysnych individuii, este sa vam stale nerozsvietilo? Stale ste spokojne?
Viem, ze vacsina veci je pre vas tazko pochopitelna, ale ak prejde novy trestny zakonnik, velmi rychlo sa zacne tykat kazdeho z nas.
Vyska sumy, od ktorej pojde o TRESTNY CIN sa ZVYSI z 266 na 700 eur!
Niekto nas teda okradne na internete o 699 alebo nam ukradne bicykel, penazenku alebo celu kabelku a len sa tak spolu zasmejeme? Lebo ved co ine nam zostava, ani k policajtom sa netreba unuvat, pachatelovi prakticky nic nehrozi. ...Ci pockat, vlastne, vsetci kradnu? Aj vy kradnete a budete este viac, aby sa to vsetko vyrovnalo, ked vam niekto nieco ukradne?
Do 35 000 eur - niekto nam ukradne auto alebo cast pozemku alebo nam vybieli ucet, ked sme mali nasporenych 34000 - a jemu stale nehrozi poriadne ani basa, iba podmienka, ved nech si da nabuduce lepsi pozor, ked pojde zase s krcahom po vodu. Aj to je v poriadku, lebo ficko, ficicko zlatucky?
Ci super, konecne to tu bude ako na divokom zapadne, pardon, vychode, kde nebudu platit ziadne pravidla, ziadne pravo?
Uvedomujete si, co toto znamena pre nasu krajinu?
To fakt takto ideme podporovat podvodnikov a zlodejov? Aha, pardon, uz sme ich podporili vo volbach, tak nech su vsade?
Fakt mi to, prosim, vas niekto vysvetlite, ako sa toto da obhajit, ospravedlnit, nebodaj s tym suhlasit...

sasa1310
9. jan 2024

tak zjavne inflácia funguje aj v sadzbách trestov. Pred 15 rokmi, že 266 eur bolo v takej hodnote ako teraz 700 eur, ti vtedy nevadilo? Ja sa ani nedivím, radšej nech sú doma na elektrických náramkoch ako by sme ich mali my živiť. Nie je miesto vo väzniciach, tak to riešia takto.

zalka
9. jan 2024

Ja si dovolím podotknúť, že so zmierňovanim trestov pri ekonomickej trestnej činnosti začala exministerka Kolikova momentálne kopajuca za SaS. https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/647491-t... A zrazu keď v Tom pokračuje terajšia koalícia tak sa s prepáčením ideme posrat?
Ak toto není paranoja tak čo to potom je minimálne zo strany SaS, lebo po kolikovej v tom pokračoval aj jej nastupca v zmene trestov.

simca06022011
9. jan 2024

porzi dnes aj keby ti ukradol 500EUR aj tak sa s tym vela robit nebude, cize zbytocne sa rozohnujes. Nam jeden exot ukratol z auta tablet a takmer 5t a nic.. :D zbtocne tu budes trapne prispevky anonymne pisat. Tieto sadzby a hodnoty treba primerane menit, hovorilo sa o tom uz davno... rovnako ako aj ine "hranice" ktore sa pouzivaju desatrocia a uz ta hodnota penazi taka nie je,aby to malo zmysel..
JASNE najlepsie by bolo keby sa nekradlo.. a vies co? najlepsie by pomohol trest zlodejovi = odseknut ruku, nakopat do zadku, a poslat nech sa postara o seba.. ale od toho je uz svet daleko, pripadne este daleko.

autor
9. jan 2024

@sasa1310 wow, to mas aku inflaciu? a zjavne nevies ani nic o trestnom zakone, trest domaceho vazenia je alternativny trest, to s vyskou nema nic spolocne, uz dnes je mozne udelit taky trest.

zuzanka.zuzu
9. jan 2024

mne ani tak nevadí ak ideme z 266 na 700, kľudne 500 700 900 koľko chcete... ale nech to policia rieši!!! 😡 koľko krát sa 20euove mamičky dajú dokopy, suma aj cez 1000e a baba si veselo kradne ďalej 🙈 toto mi vadí. nah*vno polícia, ešte horšia prokuratúra, súdy totálny odpad.

sasa1310
9. jan 2024

áno, od roku 2005 mám minimálne o 2/3 vyšší plat aj všetci naokolo

erikavesela
9. jan 2024

@zuzanka.zuzu policia a prokuratura ma fungovat...zial, za fica, kalinaka a pod. nikdy fungovat nebude...tu bude fungovat len korupcia a kradnutie..to vedia

draik
9. jan 2024

@sasa1310
Trošku Vám tie počty nejdú, keď to beriete matematicky. Za posledných 23 rokov sa ceny zhruba zdvojnásobili (2.3násobok). Súčasný trestný zákon je z roku 2005.

@zalka
Tento návrh je, čo sa týka sadzieb, prechod z extrému do druhého extrému. Toto ani Kolíková nenavrhovala. Nehovoriac o iných zmenách

zalka
9. jan 2024

@draik nesledovala som sadzby a ani teraz nesledujem ..len mi to príde uletené to správanie a panika...výška sadzieb sa dá tuším pozmeňovacie návrhom zmeniť...

Skôr ako taká panika by ma zaujímalo aké hranice výšky e sú v eú. Nejaké porovnanie ..trebárs priemerná mzda minimálna mzda hranica priestupku hranica nezavazneho trestného činu, hranica vážneho trestného činu a tiež sadzby a pokuty....ak toto niekto znalý by spravil tak človek si vie spraviť vlastný názor a prikloniť sa na jednu či druhú stranu...a oponentom vládneho návrhu by taká porovnávacia tabuľka pomohla...a mozno by sme ostali prekvapený...že nič nie je také ako sa javí.

simca06022011
9. jan 2024

@zuzanka.zuzu presne, to je väčší problém ako "suma". Nam jeden exot ukradol z auta tablet, 5t eur... chytili ho vďaka tabletu , zapotil ze kúpil u bezdomovca 100km od nás ( jasne). Zbytočne bolo presne napojenie miesta, kde sa to stalo, s tým človekom... :D uzavreli to a vybavene. A takýto zlodeji medzi nami chodia. Bež niečo ukradli a povedz ze to ti tuto dal za 5eur bezdomovec za rohom a vybavene. O poistných, daňových podvodoch ani nehovorím. Za 15r sme nemali danovu kontrolu ani jednej fyzickej osobe, sro sme mali asi dve 🙂 a vsetci veselo kradnú a klamú jedna radosť všade. Potom nie sú peniaze, ved dane sa neplatia = tých co platia treba zdaniť ešte viac. O neschopnosti úradov by som vedela romány písať tiež pri riešení problémov, aj trestnej činnosti.

draik
9. jan 2024

@zalka
Keďže vo východnej Európe je národným športom klamať, podvádzať, zatajovať príjmy a politikmi aj svoje majetkové a iné pomery, tak by sa ako prevencia či odstrašenie hodilo mať tresty prísnejšie. Na druhej strane napriklad extrémne vysoké tresty za opakované držanie drog pre vlastnú potrebu atď. (Mimochodom dielo Lipšica). Ale sadzby sú len jedna z viacerých záludností, ktoré naznačujú, že je to celé šité na mieru.

zalka
9. jan 2024

@draik hej tie drogy ma napadli aj pri písaní predošlého príspevku, že aké halo bolo ked cinkota dostal dosť vysoký trest za jeho tretí delikt. / mmch netušila som, že tie drogy šlo o dielo Lipšica naozaj nesledujem / len okrajovo som zachytila, že reformu chystala Kolíková súdnictva a boli tam aj negatívne ohlasy hlavne zo súdov ( tuším nejaké chcela rušiť, sudcov presúvať ) ale neboli protesty na námestiach. Teraz chce vláda pokračovať v jej krokoch ( riešiť prokuratúru ) sú k tomu negatívne ohlasy hlavne z opozície ( a tu je ten rozdieln u kolíkovej riešili negatívne ohlasy zo súdov - tj. odborná verejnosť, teraz riešia negatívne ohlasy politici - nie je to čudné?, že to nerieši odborná verejnosť? )

Ale za mňa, určite treba poriešiť tresty .. ako? v akej výške majú byť nastavené hranice netuším.
Skúšala som nájsť na nete nejaké údaje aspon z okolitých krajín, to čo som písala mzda priestupok trestný čin ... no žiaľ nenašla som. Preto také čosi by som privítala, je mi jedno či to spraví nejaká nezávislá osoba, alebo osoby sympatizujúce s koalíciou alebo osoby čo sympatizujú s opozíciou alebo nejaký študent práva v rámci svojej diplovej práce alebo vrámci dizertačnej práce ( dúfam, že som použila správny názov ), ale ak by som niečo také videla v tabulke pomohlo by mi to spraviť si názor na to aké sumy by boli dostatočné ( nemenili sa roky) a správne.

Ved nedávno sa posúvali aj sumy pri dopravných nehodách, tuším do hora skrz to, že ceny áut šli hore, a staré sumy nestačili a vodiči zaťažovali políciu aj ked šlo len o škodovú udalosť. A neurobila sa s toho politika ako sa robí teraz s trestným zákonom. Pričom základ na tú zmenu dala Kolíková. Ako veľká škoda, že to nedokončila (prečo? odpoved vie každý) , nebol by tu taký huriavk a zase rozdelovanie verejnosti na tú správnu a nesprávnu. Na ovce a tých múdrych. Strašne sme polarizovaná spoločnosť.

draik
9. jan 2024

@zalka
Veľmi sa mýlite vo Vašich záveroch či tvrdeniach.

zalka
9. jan 2024

@draik žeby?