icon

Nový zákon - doplnenie druhého priezviska pre dieťa v roku 2026

cehavuk
Dnes o 15:17

Dobrý deň, prosím vás, ako funguje nový zákon od januára 2026,ohladom doplnenia druhého priezviska(matkin ho) pre dieťa? Na Okresnom úrade mi uviedli, ze keď si dám žiadosť, budú o tom informovať otca. Ten môže nahliadnuť do spisu, podať námietku a ak nebude súhlasiť, uvedie dovody, môžu doplnenie druhého priezviska nepovolit. Načo je tým pádom doby tento zákon???

pribinak
Dnes o 15:20

Napr ak máš kriminálnu minulost, tak na to je dobry
Chráni dieťa

melanta
Dnes o 15:23

@cehavuk zle ti povedali, povedz dotyčnému, aby si doštudoval zákon. Ak má dieťa otcove priezvisko a dieťa je zverené tebe a teda žije v spoločnej domácnosti s tebou, nepotrebuješ súhlas otca.

melanta
Dnes o 15:25
@pribinak

Napr ak máš kriminálnu minulost, tak na to je dobry
Chráni dieťa

@pribinak čo? Akože súd zverí dieťa do starostlivosti matke s kriminálnou minulosťou ale nebude súhlasiť aby malo dieťa meno tejto matky? Čiže meno kriminálničky dieťaťu bude škodiť ale že ho tá kriminálnička má v osobnej starostlivosti už nie? Ak má matka dieťa zverené do osobnej starostlivosti a dieťa s ňou žije v spoločnej domácnosti, tak súd nežiada ani nezisťuje súhlas otca.

sashka22
Dnes o 15:29

@cehavuk riadne bludy Ti povedali o namietkach...ved prave preto to vzniklo, ze druhy rodic sa moze na hlavu postavit. Tiez budem pridavat priezvisko dietatu ale az po svadbe, nedam teraz moje zaslobodna

melanta
Dnes o 15:29

Upravujem - úrad, nie súd.

anonym_307065
Dnes o 15:30

Na žiadosť rodiča maloletého dieťaťa, ktoré nemá priezvisko tohto rodiča, a ktorý sa o dieťa osobne stará, okresný úrad povolí maloletému dieťaťu používanie priezviska tohto rodiča ako ďalšie priezvisko v poradí za podmienky, že rodičia dieťaťa nie sú manželia a druhý rodič nedal súhlas so zmenou priezviska alebo sa súhlas od neho nedal získať podľa § 11 ods. 3 písm. a); v takom prípade sa nahradenie súhlasu druhého rodiča súdom nevyžaduje. Povoliť používanie priezviska rodiča ako ďalšieho priezviska v poradí podľa predchádzajúcej vety je možné iba raz a iba vo vzťahu k jednému z viacerých priezvisk tohto rodiča.“.

cehavuk
autor
Dnes o 15:33

Uviedla mi presne to, co som písala. Vraj už dostali pokyny akési, lebo minulý týždeň nemali ešte... Povedala som jej, ze ved nový zákon je preto urobený, lebo nie je potrebný súhlas otca. Reagovala, ze otec ma pravo a teda ocinkovi pošlú info, ze toto chcem spraviť, more prísť nahliadnuť, podať námietku a ak tak spraví, nepovolia mi doplnit druhé priezvisko = moje... Som v šoku

anonym_495832
Autor odpoveď zmazal
anonym_09363b
Dnes o 15:57

@cehavuk hore ti cituje @anonym_307065 - tvoje meno tam doplnia vtedy, ak otec nesuhlasi so zmenou priezviska - teda ak trva na tom, aby dieta malo nadalej aj jeho priezvisko.
kedze ty nechces menit priezvisko dietata tak, že uz nebude mat otcove priezvisko - na doplnenie svojho priezviska jeho suhlas NEPOTREBUJES

cehavuk
autor
Dnes o 16:15
@anonym_09363b

@cehavuk hore ti cituje @anonym_307065 - tvoje meno tam doplnia vtedy, ak otec nesuhlasi so zmenou priezviska - teda ak trva na tom, aby dieta malo nadalej aj jeho priezvisko.
kedze ty nechces menit priezvisko dietata tak, že uz nebude mat otcove priezvisko - na doplnenie svojho priezviska jeho suhlas NEPOTREBUJES

@anonym_09363b áno, ja viem, ale na Okresnom tvrdila, že pošlú otcovi info, že chcem pridať svoje priezvisko, ak on s tým nebude súhlasiť, nepovolia to..

melanta
Dnes o 16:19
@cehavuk

@anonym_09363b áno, ja viem, ale na Okresnom tvrdila, že pošlú otcovi info, že chcem pridať svoje priezvisko, ak on s tým nebude súhlasiť, nepovolia to..

@cehavuk čo nechápeš na tom, čo už bolo napísané? Otca budú kontaktovať v prípade, že chceš jeho meno odstrániť a dať dieťaťu iba svoje. Ak s tým súhlasiť nebude, nevieš dieťaťu meno zmeniť. Ale ty ho nejdeš meniť. Ty ideš dopĺňať druhé priezvisko. A na to súhlas nepotrebuješ a otec o tom vôbec nebude informovaný. Pracovník úradu buď nezaregistroval novelu zákona a doplnenie tejto situácie alebo si myslel, že chceš dieťaťu priezvisko zmeniť a nie iba doplniť. Čiže ešte raz - na úrade ťa informovali chybne. Platí čo už sme tu viaceré napísali.

biba_18
Dnes o 16:20

@cehavuk ak by malo platiť to čo píšeš - nemá ten zákon vôbec zmysel

cehavuk
autor
Dnes o 16:22
@melanta

@cehavuk čo nechápeš na tom, čo už bolo napísané? Otca budú kontaktovať v prípade, že chceš jeho meno odstrániť a dať dieťaťu iba svoje. Ak s tým súhlasiť nebude, nevieš dieťaťu meno zmeniť. Ale ty ho nejdeš meniť. Ty ideš dopĺňať druhé priezvisko. A na to súhlas nepotrebuješ a otec o tom vôbec nebude informovaný. Pracovník úradu buď nezaregistroval novelu zákona a doplnenie tejto situácie alebo si myslel, že chceš dieťaťu priezvisko zmeniť a nie iba doplniť. Čiže ešte raz - na úrade ťa informovali chybne. Platí čo už sme tu viaceré napísali.

@melanta a ty nechápeš, že som riadne na Okresnom úrade uviedla, že chcem doplniť druhé priezvisko pre dieťa a nie zmeniť priezvisko??? A povedala mi to, čo som napísala..vravela som jej, že k doplneniu druhého priezviska, nie je podľa nového zákona potrebný súhlas otca. Ona však tvrdila opak.

melanta
Dnes o 16:24
@cehavuk

@melanta a ty nechápeš, že som riadne na Okresnom úrade uviedla, že chcem doplniť druhé priezvisko pre dieťa a nie zmeniť priezvisko??? A povedala mi to, čo som napísala..vravela som jej, že k doplneniu druhého priezviska, nie je podľa nového zákona potrebný súhlas otca. Ona však tvrdila opak.

@cehavuk ešte raz - podala ti zlú informáciu. Nerieš ju. Prípadne jej odporúčaj prečítať si zákon a doplniť si informácie. Alebo podaj sťažnosť za poskytovanie nesprávnych informácií. Úrad pri doplnení priezviska nebude otca informovať.