icon

Občiansky mám 2 mesiace po platnosti. Budem platiť pokutu?

1. dec 2025

Budem platiť pokutu, keď si pôjdem vybaviť nový? Platnosť skončila pred viac ako 2 mesiacmi.

anonym_fa0473
1. dec 2025

Nie

doriiis
1. dec 2025

Záleží od pracovníka, ku ktorému si pôjdeš podať žiadosť o nový OP. Snáď sa dobre vyspí.🤞🏻

ibrunova
1. dec 2025

Nie

koniarova
1. dec 2025

Nie

anka2015
1. dec 2025

Nie

anonym_739881
1. dec 2025

Rok a pol som mala neplatny a nedostala som pokutu, ale zijem v zahranici

smejulcek
1. dec 2025

Kamaratka mala cca rok prepadnutý ale ona bola chorá, tak neplatila, no hovorili jej že inak by platila pokutu ale neviem koľko,,,,možno aj záleží ako dlho nemá platnosť tá občianka, možno že do 3mesiacov nemusíš platiť pokutu

doriiis
1. dec 2025
@smejulcek

Kamaratka mala cca rok prepadnutý ale ona bola chorá, tak neplatila, no hovorili jej že inak by platila pokutu ale neviem koľko,,,,možno aj záleží ako dlho nemá platnosť tá občianka, možno že do 3mesiacov nemusíš platiť pokutu

@smejulcek ... Do mesiaca neplatis pokutu ani poplatok za vybavenie. Po mesiaci už platíš poplatok za vybavenie a keď ti ju udelia aj pokutu. Od 30- 150 €

maryetta
1. dec 2025

Ja som mala 3mesiace neplatny. A neplatila som nic "navyse".

maranco
1. dec 2025

Občan je povinný požiadať o vydanie občianskeho preukazu do 30 dní od neplatnosti skôr vydaného občianskeho preukazu
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

Priestupku sa dopustí ten, kto nepožiada o vydanie občianskeho preukazu v lehote určenej týmto zákonom

Za priestupky uvedené v odseku 1 písm. f) až h) možno uložiť pokutu do 150 eur a v blokovom konaní do 50 eur.

maranco
1. dec 2025
@doriiis

@smejulcek ... Do mesiaca neplatis pokutu ani poplatok za vybavenie. Po mesiaci už platíš poplatok za vybavenie a keď ti ju udelia aj pokutu. Od 30- 150 €

@doriiis môže byť pokuta udeľovaná opakovane ak niekto odmieta si dať vyhotoviť OP?

jarkam84
1. dec 2025

Pred mesiacom som zistila, že mám OP rok po splatnosti, neplatila som nič.

smejulcek
1. dec 2025
@jarkam84

Mna kedysi upozornili pri predložení, tak v pohode

moonlight1210
2. dec 2025
@jarkam84

@jarkam84 platnosti.
Splatnost ma napriklad faktura.

doriiis
2. dec 2025
@maranco

@doriiis môže byť pokuta udeľovaná opakovane ak niekto odmieta si dať vyhotoviť OP?

@maranco ... Neviem. Môže to byť uznané aj ako priestupok. Ale pochybujem, že niekto by sa takouto malickostou chcel zaoberať. To by musela autorka natrafiť na nejakého obr chuja za okienkom

lucik194
2. dec 2025

nie, nikto to nebude riesit, pokutu nezaplatis.

akuratne si to daj co najskor vymenit, lebo nikdy nevies, co sa zomelie a mozes mat s tym problem...... proste je fakt potrebne tie doklady mat platne.....