icon

Občiansky preukaz mi neprišiel v zákonnej lehote

eaudekatarina
5. aug 2022

Chcela by som sa opýtať, ako postupovať v prípade, že mi občiansky preukaz neprišiel v zákonnej lehote 30 dní.

lenka7477
5. aug 2022

skontroluj údaje na žiadosti

eaudekatarina
autor
5. aug 2022

Údaje sú správne, aj som tam volala a povedali mi, že musí prísť.

pinkgirl
5. aug 2022

@eaudekatarina lehotu nemusia dodržať, žiaľ stáva sa to teraz keď je veľa žiadostí na OP a pasy. V prípade, že si za vydanie OP platila správny poplatok, máš nárok na vrátenie € (alebo časti poplatku).

eaudekatarina
autor
5. aug 2022

Podľa zákona musia dodržať lehotu vystavenia občianskeho preukazu najneskôr do 30 dni od podania žiadosti. Dala som si ho urobiť v dostatočnom predstihu, aby mi stihol prísť do dovolenky, čo však nestihol. Dá sa podať aj nejaká sťažnosť na príslušný úrad?

koniarova
5. aug 2022

@eaudekatarina koľko dní sa oneskoril?

eaudekatarina
autor
5. aug 2022

3 dni.

eaudekatarina
autor
5. aug 2022

Dnes je to tri dni zatiaľ, nakoľko je víkend skôr ako v pondelok určite nepríde.

zuzanka.zuzu
5. aug 2022

da sa aj staznost, aj ziadost o vratenie poplatku... avsak nic necakaj, napr.v BA tie pracovnicky robia aj cez vikendy, ich prosia aby zostali, takze urcite nikoho nepotrestaju 😀 poplatok vratia

eaudekatarina
autor
5. aug 2022

O tých pár € mi nejde, skôr ma extrémne vytočil takýto prístup, a výhovorka, že je leto a majú chaos ma akože vôbec nezaujíma.

lienka.7
5. aug 2022

@eaudekatarina nastuduj si zakon, resp.nejaky prislusny predpis a staznost priamo do kancelarie ministra vnútra s tým ze ziadas o vrátenie poplatku. Oficiálne si ziadost s dátumom nech mas, kedy si podavala
Teba nemusi zaujimat ci maju/nemajú ľudí... stuhaju/nestíhajú. Ty keby si niečo nestihla, hned mas pokutu. Takto dopadla známej dcéra, zranila sa, bola v kome, nepodala načas daňové, a naparili jej pokutu. Nepomohlo, ze vydokladovala, ze bola v nemocnici takmer 5 mesiacov...

eaudekatarina
autor
5. aug 2022

Presne tak, bežný človek musí dodržiavať lehoty inak má problém. Tiež pracujem v štátnej sfére, aj keď iné odvetvie, ale termíny a zákony musím dodržiavať. Skúšala som už hocikde na internete hľadať ako postupovať v takomto prípade, ale nikde som nič nenašla. Samozrejme, našla som len aké pokuty čakajú občana, ak si nevybaví OP do 30 dni od skončenia platnosti starého.

lienka.7
5. aug 2022

@eaudekatarina nech sa paci

eaudekatarina
autor
5. aug 2022

Áno, daný zákon som videla, nie je tam však uvedené ako postupovať v prípade, že úrad nedodrží lehotu.

lienka.7
5. aug 2022

@eaudekatarina to ta nemusi zaujimat... nedodrzali ustanovenie zákona.

thea4
12. aug 2022

verím, že je tam teraz nával na OP - do konca roka si musí ísť dať vymeniť OP za nový každý, kto používa OP s čipom na elektronickú komunikáciou s úradmi, aj keď je ešte v platnosti.

martul
12. aug 2022

@thea4 táto služba ešte nefunguje, bola som sa pýtať, takže toto ako výhovorka neobstojí

thea4
12. aug 2022

a potom ako všetkých naraz spravia 😀 už je august. čudné.