icon

OČR z dôvodu uzavretia MŠ a počas dovolenky v zahraničí

7. aug 2025

Ahojte, chystám sa čerpať OČR z dôvodu uzavretia MŠ a zároveň v tom termíne 7dni zo 14, mame aj termín letnej dovolenky v zahraničí? Treba toto nejako nahlasovať na sociálnej poisťovni?

mogaa
7. aug 2025

nemôžeš byť súbežne na OČR a čerpať dovolenku....

anonym_08f650
7. aug 2025

Nie netreba to nikde nahlasovať.

anonym_08f650
7. aug 2025
@mogaa

nemôžeš byť súbežne na OČR a čerpať dovolenku....

@mogaa veď ona nebude čerpať dovolenku, bude mať očr a pôjde na dovolenku do zahraničia...

parvinka0001
7. aug 2025

Na dovolenku kľudne môžeš ísť . Ocr sa nijak nekontroluje či si doma či nie .a za ďalšie je to kvôli tomu že je škôlka zavretá

kacena4
7. aug 2025

nechcem byť hnusná ale prečo čerpať OCR keď ideš na dovolenku?? čo keď sa vám tam niečo náhodou stane a budete to musieť potom riešiť s poisťovňou?? však OCR čerpaj až keď sa vrátíte z dovolenky

parvinka0001
7. aug 2025
@kacena4

nechcem byť hnusná ale prečo čerpať OCR keď ideš na dovolenku?? čo keď sa vám tam niečo náhodou stane a budete to musieť potom riešiť s poisťovňou?? však OCR čerpaj až keď sa vrátíte z dovolenky

@kacena4 ocr čerpá kvôli tomu že je zatvorená škôlka a môže chodiť a dieťaťom kde chce. Prečo by nemohla ísť na dovolenku ?

autor
7. aug 2025
@kacena4

@kacena4 Pretože si beriem 2 týždne dovolenky v septembri, kedy sa nedá čerpať OČR. Mladšia dcéra nastupuje do skolky kde ma 2 adaptačné týždne (1. do 10:00 a 2. do 12:00), teraz chodí do jaslí a ja pracujem full time. Zároveň starší syn nastupuje do prvého ročníka, tiež som rada že budem prvé dni doma….

lucik194
7. aug 2025

ano mozes, tych 14 dni mozes ist kam chces, nie si kontrolovana, akuratne papiere musis mat odovzdane, ze skolka je zatvorena

tanyan
7. aug 2025

Netreba to nikde hlásiť. Je to kompenzácia štátu za zatvorenie zariadenia. Môžeš byť kdekoľvek.

janagem
7. aug 2025
@parvinka0001

@kacena4 ocr čerpá kvôli tomu že je zatvorená škôlka a môže chodiť a dieťaťom kde chce. Prečo by nemohla ísť na dovolenku ?

@parvinka0001 pekne napísané ocr si čerpá kvôli tomu, že chce obabrat stat

Úprimne na čase polovicu over zrusit

tanyan
7. aug 2025
@janagem

@janagem Takéto osočovanie podľa mňa vôbec nie je na mieste. Aké "obabrávanie?" Pracujúci človek si platí odvody a z toho mu vyplývajú aj konkrétne práva pri splnení konkrétnych podmienok.
Nie je na mieste dotovať bezodné diery, tam je priestor na úsporu. Ale urážať pracujúcich, ktorí prispievajú do štátneho rozpočtu za to, že si chcú uplatniť svoje právo je nemiestne.

parvinka0001
7. aug 2025
@janagem

@janagem prečo zrušiť .? Ja mám napríklad celý august ocr lebo sú prázdniny a mám dvojky . Určenu celozavodnu za celý rok mám 19dni .odkiaľ mám vziať voľno ešte na zvyšné prázdniny ? Keď babky a dedkovia pracuju

Skôr zrušiť tie nezmyselné tehotenské a podobne. Skôr by som pridala tu ocr kvôli prazdninam minimálne do 4 ročníka. Či už prváci môžu ostať sami ?

parvinka0001
7. aug 2025
@janagem

@janagem a dodám chodím do práce vždy ani raz tohto roku som nemala ocr pre chorobu ani pecko ako kolegyňa ktorá je bezdetná a čerpá na muža za každý prd paragraf .na toto by som si skôr pozrela. Že žena mini ide s mužom o polovicu väčším na štítnu keby mala aspoň vodičák ale asi ho vezme na chrbte . Či aký mala dôvod ísť snim .len využiť volno. Takže iné ženy ojebavaju

tahomi
7. aug 2025
@parvinka0001

@janagem a dodám chodím do práce vždy ani raz tohto roku som nemala ocr pre chorobu ani pecko ako kolegyňa ktorá je bezdetná a čerpá na muža za každý prd paragraf .na toto by som si skôr pozrela. Že žena mini ide s mužom o polovicu väčším na štítnu keby mala aspoň vodičák ale asi ho vezme na chrbte . Či aký mala dôvod ísť snim .len využiť volno. Takže iné ženy ojebavaju

@parvinka0001 ak by to takto fungovalo, tak v lete mozme odstavit stat. Kto bude pracovat, ak by ludia mali cele leto ocr na deti do 4. rocnika ZS?

parvinka0001
7. aug 2025
@tahomi

@parvinka0001 ak by to takto fungovalo, tak v lete mozme odstavit stat. Kto bude pracovat, ak by ludia mali cele leto ocr na deti do 4. rocnika ZS?

@tahomi a máme na rodicaky pre to že deti nevzali do škôlky ? Ocr je omnoho menšia suma ako rodicak ktorý poberás celý rok a na ocr máš len 14 dni za prazdniny

anonym_b34e60
7. aug 2025
@anonym_autor

@kacena4 Pretože si beriem 2 týždne dovolenky v septembri, kedy sa nedá čerpať OČR. Mladšia dcéra nastupuje do skolky kde ma 2 adaptačné týždne (1. do 10:00 a 2. do 12:00), teraz chodí do jaslí a ja pracujem full time. Zároveň starší syn nastupuje do prvého ročníka, tiež som rada že budem prvé dni doma….

@anonym_autor radosť zamestnávať takéto mamičky.

autor
7. aug 2025
@janagem

@janagem Milá pani, štát možno obabráva niekto iný, ale rozhodne nie ja. Pracujem od strednej školy, s prvým dieťaťom som bola doma len 1,5roka a s druhým tiez ledva 2. Pred deťmi som nikdy žiadnu dávku nečerpala. Štát podľa mňa vyciciavaju ženy ktoré sú najlepšie na reťazovej materskej, potom ešte vyberú podporu v nezamestnanosti a keď sa im máli, tak si ešte vybavia predĺžený rodičovský 🙈

parvinka0001
7. aug 2025
@tahomi

@tahomi a ďalšia vec stačilo tu čítať že každá druhá chce aby dieťa nevzali do škôlky .

autor
7. aug 2025

Ďakujem ženy, mňe ani nenapadlo že by som mala dovolenku v zahraničí niekde hlásiť, ale kolegyňa ma dnes zmiatla, že či netreba. Nič som ohľadom toho nevygooglila tak reku, tu určite budete vediet 🙂 Dakujem za rozumne odpovede

tahomi
7. aug 2025
@parvinka0001

@tahomi a máme na rodicaky pre to že deti nevzali do škôlky ? Ocr je omnoho menšia suma ako rodicak ktorý poberás celý rok a na ocr máš len 14 dni za prazdniny

@parvinka0001 kde ja pisem o sume? Citaj s porozumenim.
Ak by boli ocr ako ty pises, tak na leto sa mozu komplet zavorit skolky, obchody, banky, nemocnice atd. Kto bude cele leto tahat v praci za ludi na ocr? A potom k tomu este 25- 30 dni dovolenky?

janagem
7. aug 2025
@tanyan

@janagem Takéto osočovanie podľa mňa vôbec nie je na mieste. Aké "obabrávanie?" Pracujúci človek si platí odvody a z toho mu vyplývajú aj konkrétne práva pri splnení konkrétnych podmienok.
Nie je na mieste dotovať bezodné diery, tam je priestor na úsporu. Ale urážať pracujúcich, ktorí prispievajú do štátneho rozpočtu za to, že si chcú uplatniť svoje právo je nemiestne.

@tanyan súhlasím.. presne preto, by som ocr v týchto prípadoch zrušila, aby to nebolo právo. Obabrat - je možno trochu silné slovo, ale očividne sa ide na dovolenku - keďže tak či tak sa ráta s tým, že niekde s tým dieťaťom budem prečo sa to platí takto?

Ja mám zoznam kde by sme vedeli investovať peniaze ako štát, a bolo by to naozaj lepšie - jedno z nich je práve aj zmena školského a skolkarskeho systému. Ale takto nebudeme mať peniaze nikdy. Keď každý využije každé "právo"

janagem
7. aug 2025
@parvinka0001

@janagem prečo zrušiť .? Ja mám napríklad celý august ocr lebo sú prázdniny a mám dvojky . Určenu celozavodnu za celý rok mám 19dni .odkiaľ mám vziať voľno ešte na zvyšné prázdniny ? Keď babky a dedkovia pracuju

Skôr zrušiť tie nezmyselné tehotenské a podobne. Skôr by som pridala tu ocr kvôli prazdninam minimálne do 4 ročníka. Či už prváci môžu ostať sami ?

@parvinka0001 do 4teho? Veď štát už prikázal zamestnávateľom prispievať na tábory, rekreačné poukazy aby deti boli pod dohľadom.

parvinka0001
7. aug 2025
@janagem

@parvinka0001 do 4teho? Veď štát už prikázal zamestnávateľom prispievať na tábory, rekreačné poukazy aby deti boli pod dohľadom.

@janagem a od prvého môžem nechať dieťa samé ? Či mám vysoliť vyše 800 e za aspoň školské tábory ktoré su mi aj tak na prd keď začínajú na 8 mu a ja na siedmu ..

parvinka0001
7. aug 2025

Zbytočne vám tu niečo písať . Ojebuju tu iní ľudia ale vás sere jedna ocr 14 dni .

janagem
7. aug 2025
@parvinka0001

Zbytočne vám tu niečo písať . Ojebuju tu iní ľudia ale vás sere jedna ocr 14 dni .

@parvinka0001 neserie. Ale keď si predstavím koľko takýchto ocr je, a koľko by sa dalo ušetriť tu + aj inde. Nemuseli by sme mať niektoré zbytočne dane aj podnikateľské prostredie by mohlo byť zdravšie. Ale miesto znižovania nákladov pôjdeme opačným smerom. V zahraničí takéto ocr tiež nefungujú a ľudia ziju

tiika
7. aug 2025
@janagem

@janagem pre malé deti tábory nie sú, tak najskôr od 6-7 rokov, rekrescne poukazy sú tiež len pre deti na ZŠ. Ak rodič nemá starých rodičov ani nikoho iného, kto by sa mohol postarať, kde to dieťa nechať? Škôlka je zatvorena 7-8 týždňov. Tak či tak robiť ten človek nebude. Či si vezme dovolenku alebo OČR. Avšak toľko dovolenky nemá, resp.potrebuje aj cez rok. OČR je max.14 kal.dni, aby to mohol ten človek nejako vykryť,