icon

Ohláška drobnej stavby pre montovanú kôlňu

adolini
26. máj 2025

Ahojte. Riešili ste už niekto ohlášku drobnej stavby po novom stavebnom zákone? Plánujem pri RD samostojacu kôlňu o rozlohe 14,5 m². Po novom vraj treba už stavebný projekt aj na to? Ďalej vyjadrenia plynárov, vodárov, ..., certifikát stavby(plánujem montovanú kôlňu) ? Chcel by som ju postaviť v rohu pozemku, cca 1,2 metra od hranice parciel, kvôli plynu, ktorý tadiaľ ako jediná "sieť" ide. Sused súhlasí v pohode.

Za rady vopred vďaka

janka_266
26. máj 2025

@adolini u nás treba na záhradný domček projekt, stavebný dozor a súhlas susedov, ak je menej ako 2m od hranice, projekt stačí od stavebneho dozoru

adolini
autor
26. máj 2025
@janka_266

@adolini u nás treba na záhradný domček projekt, stavebný dozor a súhlas susedov, ak je menej ako 2m od hranice, projekt stačí od stavebneho dozoru

@janka_266 Toto mi moc ako uľahčenie teda nepríde. Hľadať a platiť niekoho za projekt montovaného domčeka. Kedysi stačila jednostranová ohláška, 2x situačný nákres a jednoduchý nákres stavby aj majiteľom, resp. stavebníkom stavby. Teraz hľadať a platiť projektanta, architekta a podobne?

danniiee8
26. máj 2025
@adolini

@janka_266 Toto mi moc ako uľahčenie teda nepríde. Hľadať a platiť niekoho za projekt montovaného domčeka. Kedysi stačila jednostranová ohláška, 2x situačný nákres a jednoduchý nákres stavby aj majiteľom, resp. stavebníkom stavby. Teraz hľadať a platiť projektanta, architekta a podobne?

@adolini my riešime prístrešok na auto a tiež musíme mať projekt od projektanta a prísne nám bolo prizvukované, že projekt musí byť v súlade s najnovším zákonom, inak to bude považované za čiernu stavbu. Okrem toho projektu ale nepotrebujeme nič iné, cez pozemok nejdu siete a ani tam žiadne neplánujeme ťahať.

adolini
autor
26. máj 2025
@danniiee8

@adolini my riešime prístrešok na auto a tiež musíme mať projekt od projektanta a prísne nám bolo prizvukované, že projekt musí byť v súlade s najnovším zákonom, inak to bude považované za čiernu stavbu. Okrem toho projektu ale nepotrebujeme nič iné, cez pozemok nejdu siete a ani tam žiadne neplánujeme ťahať.

@danniiee8 To bolo prizvukované aj nám - inak pôjde dole. No príde mi to prehnané. A riadne s tým projektom. A neviete či po ohláške chodia aj prv pozrieť miesto stavby? Alebo je to len papierová záležitosť? Ďakujem

janka_266
26. máj 2025
@adolini

@adolini od nás už na výmenu plotu po starom chceli projekt s pečiatkou 🤣od konca marca doteraz čakám na rozhodnutie. Uľahčenie to určite nie je, len ako peniaze vytiahnuť z ľudí

adolini
autor
26. máj 2025
@janka_266

@adolini od nás už na výmenu plotu po starom chceli projekt s pečiatkou 🤣od konca marca doteraz čakám na rozhodnutie. Uľahčenie to určite nie je, len ako peniaze vytiahnuť z ľudí

@janka_266 Neplatí pre tento prípad, že ak nepríde stanovisko úradu do 30 dní, považuje sa ohláška za schválenú? Niekde som to takto čítal

janka_266
27. máj 2025
@adolini

@janka_266 Neplatí pre tento prípad, že ak nepríde stanovisko úradu do 30 dní, považuje sa ohláška za schválenú? Niekde som to takto čítal

@adolini teraz asi hej, my sme stihli podať podľa starého zákona ešte, tak musíme čakať