icon

Oneskorené podanie daňového priznania

madamzel123
21. feb 2026

Ako postupovať v situácii, ak sro nepodala daňové priznanie za roky 2022 az 2024. Teraz ich potrebujeme odoslať, len neviem aký dátum na nich uvediem? A tiež aj na zavierkach za staré roky?

anonym_9fe70f
21. feb 2026

@madamzel123 odporucam daňového poradcu keď je problém už pri dátume (nemyslím to v zlom, no tak to jednoducho je…)

negymama
21. feb 2026

Zaškrtnite že je to dodatočne daňové priznanie za príslušny rok. A dátum podania daj aktuálny v čase vyhotovenia dp

ibrunova
22. feb 2026

A mala si povinnosť ho podať?

lienockak
22. feb 2026

@madamzel123 dátum vystavenia uveď aktuálny a druh podania riadne. V žiadnom prípade nie dodatočné, keď si riadne nepodala. V tomto prípade ide stále o riadne DP, iba podané oneskorene. S. r. o. má povinnosť podávať DP ročne odo dňa vzniku až do výmazu z OR, tam nie je žiadna výnimka, že nemá niekedy povinnosť podať.

madamzel123
autor
22. feb 2026
@lienockak

@madamzel123 dátum vystavenia uveď aktuálny a druh podania riadne. V žiadnom prípade nie dodatočné, keď si riadne nepodala. V tomto prípade ide stále o riadne DP, iba podané oneskorene. S. r. o. má povinnosť podávať DP ročne odo dňa vzniku až do výmazu z OR, tam nie je žiadna výnimka, že nemá niekedy povinnosť podať.

@lienockak aj na účtovné závierky, den zostavenia a schválenia uviesť aktuálne dátumy? Nebude problém,ze na všetkých bude uvedený ten istý dátum? Ono tie daňové priznania a závierky boli urobené v riadnom termíne, len ich nikto neodoslal..

michaela329
22. feb 2026
@madamzel123

@lienockak aj na účtovné závierky, den zostavenia a schválenia uviesť aktuálne dátumy? Nebude problém,ze na všetkých bude uvedený ten istý dátum? Ono tie daňové priznania a závierky boli urobené v riadnom termíne, len ich nikto neodoslal..

@madamzel123 postupovala by som ako lienocka píše, dodatočne je nezmysel. Ako budeš dokazovať, že boli urobené načas? Pokuta príde, s tým počítajte. Minimálne je tuším 60€ - ale aj toho máte viac, bude ti viac. V žiadnom prípade to už neignorujte, lepšie je to už vyriešiť, vedia si počkať a úroky sú strašné.

madamzel123
autor
22. feb 2026
@michaela329

@madamzel123 postupovala by som ako lienocka píše, dodatočne je nezmysel. Ako budeš dokazovať, že boli urobené načas? Pokuta príde, s tým počítajte. Minimálne je tuším 60€ - ale aj toho máte viac, bude ti viac. V žiadnom prípade to už neignorujte, lepšie je to už vyriešiť, vedia si počkať a úroky sú strašné.

@michaela329 cize urobim klasicky daňové+účtovné závierky+poznámky len dátumy vyhotovenia a schválenia budú napr.januar 2026, február2026...aby nebolí všetky štyri v jeden deň. Samozrejme, uz budeme dávať vecí načas, ja som toto "zdedila" po predošlej účtovníčke, netuším čo vlastne robila..

lienockak
22. feb 2026
@madamzel123

@michaela329 cize urobim klasicky daňové+účtovné závierky+poznámky len dátumy vyhotovenia a schválenia budú napr.januar 2026, február2026...aby nebolí všetky štyri v jeden deň. Samozrejme, uz budeme dávať vecí načas, ja som toto "zdedila" po predošlej účtovníčke, netuším čo vlastne robila..

@madamzel123 to nebude nikto na DÚ riešiť, že sú rovnaké dátumy vyhotovenia a schválenia... Rozhodujúci je dátum ich podania a podla toho označenie druhu podania - čiže riadne. Aktuálne je v platnosti až do 30.6. daňová amnestia, čiže ak to stihneš podať do 30.6.2026 a aj daň v týchto DP uhradiť, nepríde Ti ani pokuta za oneskorené podanie a ani úrok z omeškania. Ak aj náhodou príde, tak sa odvolaj - na amnestiu.

lienockak
22. feb 2026
@madamzel123

@madamzel123 ešte doplním, že keďže podávaš viaceré roky naraz, tam už bola pravdepodne výzva na ich podanie dávno doručená, možno fikciou, že o tom ani nevieš. Ak už výzva bola doručená, tak aj pokuta za nepodanie po výzve už bola dávno uložená aj splatná.

martul
22. feb 2026
@ibrunova

A mala si povinnosť ho podať?

@ibrunova s.r.o má vždy povinnosť podať, zak každý jeden rok existencie

martul
22. feb 2026
@negymama

Zaškrtnite že je to dodatočne daňové priznanie za príslušny rok. A dátum podania daj aktuálny v čase vyhotovenia dp

@negymama prečo radíš keď nevieš?

martul
22. feb 2026
@lienockak

@madamzel123 ešte doplním, že keďže podávaš viaceré roky naraz, tam už bola pravdepodne výzva na ich podanie dávno doručená, možno fikciou, že o tom ani nevieš. Ak už výzva bola doručená, tak aj pokuta za nepodanie po výzve už bola dávno uložená aj splatná.

@lienockak
@madamzel123 napríklad pri prvom pochybení daňový úrad pokutu neudelí, pani na daňovom mi však poradila podať všetky roky v jeden deň, potom sa uplatní súhrnná pokuta, ktorá sa zároveň ,,odpustí" nakoľko to bude prvé pochybenie

madamzel123
autor
22. feb 2026

Ďakujem veľmi pekne za pomoc

lienockak
22. feb 2026
@martul

@lienockak
@madamzel123 napríklad pri prvom pochybení daňový úrad pokutu neudelí, pani na daňovom mi však poradila podať všetky roky v jeden deň, potom sa uplatní súhrnná pokuta, ktorá sa zároveň ,,odpustí" nakoľko to bude prvé pochybenie

@martul úhrnná pokuta je niečo úplne iné ako daňová amnestia. Úhrnná pokuta je v platnosti už dávno, na tento prípad podľa všetkého ani neplatí, lebo výzva na podanie DP podla všetkého už dávno išla, pravdepodobne každý rok samostatne, a už aj pokuty po lehote vo výzvach podľa všetkého sú. Ak teraz podá DP naraz, nie je čo pokutovať, lebo pokuty za nepodanie už boli. Otázny je skôr ten úrok z omeškania, tam sa môže uplatnit teoreticky tá amnestia, ktorá je v platnosti od 01.01.-30.6.2026 a platí na prípady, ak je v DP podané oneskorene a je v nich uvedená daň, ktorá bude zaplatená do 30.6.2026. A ešte sú otázne tie ÚZ podané oneskorene, tie sa pokutujú samostatne podľa zákona o účt a tiež závisí od toho, či už tam DÚ poslal výzvu. Tam môže/mohla byť tiež pokuta uložená v úhrne. A na ÚZ podané oneskorene amnestia neplatí.

negymama
22. feb 2026
@martul

@negymama prečo radíš keď nevieš?

@martul áno máš pravdu tam nejde dodatočne lebo riadne nepodali

michaela329
22. feb 2026
@martul

@lienockak

@martul neodpustí, mala som jedného klienta, prvé DP DPH podané dva dni po termíne, dostal minimalnu pokutu.

lienockak
22. feb 2026
@michaela329

@martul neodpustí, mala som jedného klienta, prvé DP DPH podané dva dni po termíne, dostal minimalnu pokutu.

@michaela329 tak to nebolo jeho prvé porušenie. Mohol mať prvé porušenie za oneskorené podanie na iných daniach, preto v rámci DPH už pokuta uložená bola. Alebo prišlo k oneskorenému podaniu DPH ešte pred 1.1.2024, keď ešte nebol účinný zákon v časti o druhej šanci.

martul
22. feb 2026
@michaela329

@michaela329 môjmu odpustili

lienockak
22. feb 2026
@michaela329

@michaela329 a ešte - prvé porušenie sa vztahuje vždy iba na jedno zdaňovacie obdobie. T. j. keď podáš naraz 3 DPH za rôzne obdobia a ide o prvé porušenie zákona po 1.1.2024, na to prvé DPH z nich dostaneš oznámenie o prvom porušení a na tie ďalšie dve uhrnnú pokutu, zvyčajne v minimálnej výške.

michaela329
22. feb 2026
@lienockak

@michaela329 tak to nebolo jeho prvé porušenie. Mohol mať prvé porušenie za oneskorené podanie na iných daniach, preto v rámci DPH už pokuta uložená bola. Alebo prišlo k oneskorenému podaniu DPH ešte pred 1.1.2024, keď ešte nebol účinný zákon v časti o druhej šanci.

@lienockak ja nerobím už 6 rokov, bolo to ešte dávnejšie a bol to jeho prvý kiks. Mala mu to poslať manželka, zabudla. Tiež sme sa všetci čudovali, že hneď pokuta, ale on to ani nechcel riešiť, zaplatil a už si nechal výkazy posielať všetky priamo z kancelárie.

lienockak
22. feb 2026
@michaela329

@lienockak ja nerobím už 6 rokov, bolo to ešte dávnejšie a bol to jeho prvý kiks. Mala mu to poslať manželka, zabudla. Tiež sme sa všetci čudovali, že hneď pokuta, ale on to ani nechcel riešiť, zaplatil a už si nechal výkazy posielať všetky priamo z kancelárie.

@michaela329 áno, pokuta je hneď, DÚ ju má bohužiaľ povinnosť uložiť tak ako hovorí zákon. Na DÚ sú zamestnanci tiež kontrolovaní či ju včas vystavia a pošlú a tie interné lehoty sú krátke.