Opatrovateľské príspevky pri vysokofunkčnom autizme
Ahojte maminky, prosím Vás bol Vám priznaný opatrovateľský a ostatné príspevky z ÚP pri dg. vysokofunkčný autizmus? Čaká nás so synom ešte vyšetrenie intelektu. Ďakujem za odpovede.
vysokofunkčný? však chodí do školy denne - vozíš ho? alebo navštevuje nejaké špec. zariadenie? nezvládne cestu autobusom? lebo ak áno tak ti asi ťažko niečo priznajú...
ale tak skús, len tak budeš vedieť či áno alebo nie.
inak čo pani na UPSVAR to je iná odpoveď...
@deti95060810 o opatrovatelskom prispevku nerozhoduje ziadna pani na UPSVaR, ale posudkovy lekar
Dcera mala spoluziaka VFA, konciac predlzenym RD v 6 rokoch bol matke schvaleny opatrovatelsky prispevok, 3 roky ho urcite poberala, dalej neviem, pretoze sa odstahovali a uz nie sme v kontakte.
, na to by ti museli schvalit parkovaci preukaz a ked ho máš žiadaš prispevok na benzin , zlavu na dialničnu znamku maš len ked máš ten parkovaci preukaz
na klasiku preukaz ztp alebo ztp/s zlavu na znamku nemáš
záleží samozrejme od okresu, lebo čo je v zákonoc je jedna vec ale na uradoch iné
niekde schvalia ešte aj prispevok na auto niekde ledva opatrovak na pas
parkovaci preukaz neviem o tom že by na vysok, pas niekto dostal, na atypicky pas nedostali
Syn má 5 rokov, preto sa pýtam
o ztp preukaz môžeš požiadat aj teraz , záleží či máš uzavretu dg od pedopsychiatra
opatrovatelsky prispevok je až od 6 rokov skorej nie, do 6 r je predlžena rd zo zdr, dôvodov
spýtaj sa na urade či máš naraz žiadat o preukaz a kompenzacie - parkovaci preukaz a prispevok na benzin alebo až ked schvalia ztp preukaz ,všade je to inak
dôležitá je správa od pedopsychiatra a neurologa,
v prvom rade vysokofunkcny autizmus nie je dg. na opatrovatelsky musis mat stanovenu diagnozu a hlavne posudok ako je na tom dieta so sebaobsluznymi aktivita, samostatnostou a komunikaciou. a hlavne vek min. 6r. dietata. toto ti vie napisat lekar (nestaci ked napise "odporucam opatrovatelsky" musi tam byt presne aky je stav dietata. na ZTP pri detskom autizme aj aspergerovom syndróme narok mate, treba si podat ziadost. pri dialnicnej potrebujete stanovisko z uradu prace ci potrebuje parkovaci preukaz. vsetko zalezi od dietata a jeho zdravotneho stavu.
Pri 5 rocnom dietati mas narok na predlzeny RP, opatrovatelsky je az od 6 rokov.
, na to by ti museli schvalit parkovaci preukaz a ked ho máš žiadaš prispevok na benzin , zlavu na dialničnu znamku maš len ked máš ten parkovaci preukaz
na klasiku preukaz ztp alebo ztp/s zlavu na znamku nemáš
záleží samozrejme od okresu, lebo čo je v zákonoc je jedna vec ale na uradoch iné
niekde schvalia ešte aj prispevok na auto niekde ledva opatrovak na pas
parkovaci preukaz neviem o tom že by na vysok, pas niekto dostal, na atypicky pas nedostali
@sara07 mne úradníčka len keď som jej žiadosť o ztp podávala tak mi povedala že dostanem aj parkovací že k pas to dávajú takmer vždy a aj mi ho dali.
@anonym_autor momentálne je to všetko úplne inak, keďže od 1.9.plati nový zákon. Spravy od lekárov sú vám v podstate na nic, keďže vás budú posudzovať nevzdelane úradníčky, ktore navyše maku pokyn všetko zamietat a navyše este aj u vás doma a teda potom ešte nejaký posudkovy lekar, ktorý vaše dieťa uvidí 1x v živote. Nedajbože bude mať to dieta dobrý deň, tak vám všetko poberu. Jediná vec co ostatne je sa potom súdiť. Holt, treba prachy na starých a ich dôvodky. Cize si to pekne odskacu naše chore deti.
@sara07 mne úradníčka len keď som jej žiadosť o ztp podávala tak mi povedala že dostanem aj parkovací že k pas to dávajú takmer vždy a aj mi ho dali.
@daaaaaska ako kde, u nás pas dietatu zobrali parkovaci, stači doprovod, že dieta ležalo pod lavicou potom cely den alebo zachvat vo vagone tak že im ludia nadavali čo nesedia doma, sprievodca sa spytal či je nutne takto to dieta vozit a tyrat.. zamietli aj na odvolanie
@anonym_autor momentálne je to všetko úplne inak, keďže od 1.9.plati nový zákon. Spravy od lekárov sú vám v podstate na nic, keďže vás budú posudzovať nevzdelane úradníčky, ktore navyše maku pokyn všetko zamietat a navyše este aj u vás doma a teda potom ešte nejaký posudkovy lekar, ktorý vaše dieťa uvidí 1x v živote. Nedajbože bude mať to dieta dobrý deň, tak vám všetko poberu. Jediná vec co ostatne je sa potom súdiť. Holt, treba prachy na starých a ich dôvodky. Cize si to pekne odskacu naše chore deti.
@anonym_b3bef5 a už to platí ja som zachytila že to museli posunut zase

Chcem požiadať aj o preukaz ŤZP. Ako je to prosím s preplatením dialničnej známky, benzínu atď.?