icon

Oplatí sa nahlásiť zmenu počtu osôb v byte?

19. jún 2025

Tak ma napadlo,ak máte skúsenosti...oplatí sa? alebo je to potrebné? nahlásovat zmenu v počte osôb v byte,ak mi dieťa odchádza študovať do zahraničia? Samozrejme trvalý pobyt má doma. 🙂 Nechápem,k čomu by to malo byť dobre.?

Strana
z3
biba_18
19. jún 2025

napríklad budeš mať menšie poplatky za odpad? alebo ak máte v bytovom dome nejaké platby viazané na počet osôb tak budú nižšie?

zic
19. jún 2025

z mojoch skusenosti (orientacne) je pre spravcu 1 osoba zhruba 20 eur rozdiel (smeti urcite, mozno dalsie rozpocitavania spolocnych veci)...

stvura
19. jún 2025

ono zalezi kde byvas...smetne je v niektorych mestach 50-70e na osobu...u nas na dedine mi odhlasenie nespravi ziaden rozdiel...

autor
19. jún 2025

Smeti,teda poplatok za odpad je úplne iná vec a nemá s bytom nič spoločné (napr.),to si zariadim,ale ten počet osôb,mi príde také zvláštne hlásiť lebo však keď bude o jednu osobu menej,tak prípadný preplatok mi pristane na účte tak či onak pri vyúčtovaní predsa

biba_18
19. jún 2025

ale píšeš to veľmi zmatočne - kam hlásiť, komu?
a s čím má odpad spoločné ak nie s bytom?

biba_18
19. jún 2025

btw, ako ti príde preplatok ak máš nahlásené 3 osoby a napr. za spoločnú elektriku je to na osobu? aký preplatok ti vrátia?

autor
19. jún 2025
@biba_18

ale píšeš to veľmi zmatočne - kam hlásiť, komu?
a s čím má odpad spoločné ak nie s bytom?

@biba_18 OSBD - firme,ktorá robí vyúčtovanie.....smeti s tým nesúvisia nijako,tie patria pod mesto,to je niečo iné

doriiis
19. jún 2025
@biba_18

btw, ako ti príde preplatok ak máš nahlásené 3 osoby a napr. za spoločnú elektriku je to na osobu? aký preplatok ti vrátia?

@biba_18 ....však keď platí zálohové platby a tento rok budú mať menšiu spotrebu,lebo je o jedného menej tak by jej tam mal vzniknúť teoreticky preplatok.
Smeti sú viazané na trvalý pobyt,nie na počet osôb.Teda aspoň v domoch to tak je.V bytoch neviem

autor
19. jún 2025
@biba_18

@biba_18 keď neminiemntolko elektriny,lebo budem sama,tam mi príde preplatok,logicky 😆

autor
19. jún 2025
@doriiis

@biba_18 ....však keď platí zálohové platby a tento rok budú mať menšiu spotrebu,lebo je o jedného menej tak by jej tam mal vzniknúť teoreticky preplatok.
Smeti sú viazané na trvalý pobyt,nie na počet osôb.Teda aspoň v domoch to tak je.V bytoch neviem

@doriiis presne 👍

vevesh
19. jún 2025

Ano, u nas sa napriklad vytah rozpocitava na osoby, vyuzivanie elektriny v spolocnych priestoroch atd. Napriklad pri poruchovosti ci renovacii vytahu ti to vie spravit aj 50e/osobu/rok a to je uz na tebe, ci chces, ci nechces platit tie e naviac...

biba_18
19. jún 2025
@doriiis

@doriiis kks, píšem o platbách ktoré sú viazané na osobu, nie na spotrebu ... neviem ako majú spoločné osvetlenie rozpočítavané, alebo výťah ... ale je možné že na osoby, nie na rozlohu bytu ... keď raz platím spoločné osvetlenie za 3 osoby, tak ich platím za 3, aj keby tam bývala autorka sama a nič jej nikto vracať nebude ...

biba_18
19. jún 2025
@vevesh

Ano, u nas sa napriklad vytah rozpocitava na osoby, vyuzivanie elektriny v spolocnych priestoroch atd. Napriklad pri poruchovosti ci renovacii vytahu ti to vie spravit aj 50e/osobu/rok a to je uz na tebe, ci chces, ci nechces platit tie e naviac...

na ... presne ako píše @vevesh ... ako ti vrátia niečo za osobu keď tam oficiálne býva? ... no, nijako ... ale kľudne to nenahlasuj 🙂

biba_18
19. jún 2025

mám pocit že nečítaš odpovede ako sú napísané ...

autor
19. jún 2025

Na počet osôb nemám vo vyúčtovaní nič,výťah nemáme (napr.)

biba_18
19. jún 2025

ako som písala - píšeš zmatočne - my nevieme ako máte vy konkrétne - a odpovedáme ti všeobecne ...

vevesh
19. jún 2025

A este tu by som upozornila, ak odhlasis dieta na obsd, su iniciativne osoby, ktore ti ho prihlasia, vsak ma tp doma🫣🫣🫣 nie, obsd a tp nema nic spolocne, kludne mozes osoby prihlasovat a odhlasovat podla tvojej situacie...

biba_18
19. jún 2025
@doriiis

@doriiis a ešte k odpadu - nie, to že máš niekde trvalý pobyt neznamená automaticky že tam platíš odpad...

zic
19. jún 2025

Otazka potom je, preco vobec bytove druzstvo zaujima pocet osob, ked to na nic nepouzivaju... u nas v bytoch to pouzivaju na hore spomenute veci. Smeti sa tiez riesia asi vsade inac...

kacena4
19. jún 2025

bytove druzstvo potrebuje vediet pocet osob v domacnosti aby podla toho rozratalo spolocne naklady na bytovy komplex, napr. elektrinu vo vnutornych prierstoroch domu

biba_18
19. jún 2025
@kacena4

bytove druzstvo potrebuje vediet pocet osob v domacnosti aby podla toho rozratalo spolocne naklady na bytovy komplex, napr. elektrinu vo vnutornych prierstoroch domu

@kacena4 autorka píše že to tak nemajú - ale mi je záhadou ako teda majú rozrátané spoločné priestory ...

tramtada31
19. jún 2025

Robila som pre spoločenstvo vlastníkov bytov a my sme smeti mali v zalohovych platbách, ludia ich neplatili mestu, toto mi nepride vôbec štandardne ako píšeš. Rovnako upratovanie alebo elektrina sa rozpočítavajú na počet osob, lebo 4 ľudia z jedného bytu viac pustaju na chodbe svetlo a znecistia schodisko ako napr jeden dôchodca. Avsak, všade sa pocty osob nahlasujú na konci roku, začiatkom roka za predchadzajuci rok, nie v jeho priebehu, takze teraz to naozaj nemusis riesit

deedol
19. jún 2025

autorka, ked to mate takto nestandardne a pises to postupne, ako ti mame poradit? jedine tak, ze u nas by sa to oplatilo a u teba netusim.

autor
19. jún 2025
@tramtada31

Robila som pre spoločenstvo vlastníkov bytov a my sme smeti mali v zalohovych platbách, ludia ich neplatili mestu, toto mi nepride vôbec štandardne ako píšeš. Rovnako upratovanie alebo elektrina sa rozpočítavajú na počet osob, lebo 4 ľudia z jedného bytu viac pustaju na chodbe svetlo a znecistia schodisko ako napr jeden dôchodca. Avsak, všade sa pocty osob nahlasujú na konci roku, začiatkom roka za predchadzajuci rok, nie v jeho priebehu, takze teraz to naozaj nemusis riesit

@tramtada31 chápem...akurat teraz ma napadla iná vec....ja napr. nesúhlasím s platením odmeny zástupcovi vlastníkov bytov. Dá sa voči tomu nejako ohradiť? Čo sa týka agendy s OSBD ja si všetko riešim sama,nie cez neho,reálne ten človek so mnou nemá žiadny kontakt = žiadnu robotu,cize to sa mi prieči. Nemáte s týmto niekto skúsenosti???

biba_18
19. jún 2025

ty určite neriešiš všetko sama ...

janka_266
19. jún 2025

ako to dieťa už nikdy nepríde domov? ani na víkend? prázdniny? keď tam má trvalý pobyt, tak max. smeti Vám možno uznajú, ak to majú vo vzn, po predložení potvrdenia o návšteve školy

procrastique
19. jún 2025
@biba_18

napríklad budeš mať menšie poplatky za odpad? alebo ak máte v bytovom dome nejaké platby viazané na počet osôb tak budú nižšie?

@biba_18 Za odpad nebudú nižšie poplatky, nakoľko by sa musel synátor prihlásiť na vývoz smetí na intráku/v prenajatom byte, čo určite nebude robiť.

elviku11
19. jún 2025

ak mu ostáva trvalý pobyt doma, tak nič nemeníš.

sisska96
19. jún 2025

Ak jej tam ostane trvalý pobyt tak oficiálne tam býva ešte

elviku11
19. jún 2025
@janka_266

ako to dieťa už nikdy nepríde domov? ani na víkend? prázdniny? keď tam má trvalý pobyt, tak max. smeti Vám možno uznajú, ak to majú vo vzn, po predložení potvrdenia o návšteve školy

@janka_266 ani smeti jej neuznajú ak si deiťa neprehodí trvalý pobyt inde

Strana
z3