Ošetrovné, keď je škôlka zatvorená viackrát ročne
Ahojte, je pravda ze ocr kvoli uzavretej skolke sa da uplatnit len raz za rok? Na stranke maju:
Nárok na ošetrovné má poistenec v rozsahu najviac 14 kalendárnych dní (nárok na ošetrovné z toho istého dôvodu vzniká iba raz a jednému poistencovi). To znamená, že rodič si môže uplatniť nárok na ošetrovné na dieťa z vyššie uvedeného dôvodu počas jedného uzatvorenia škôlky iba raz.
Nikde nie je napisane ze to moze len raz cerpat za ROK, ak bola skolka zavtorena pocas celych letnych prazdnin a tam som cerpala 2 tyzdne, mozem si dalsiu OCR cerpat cez vianoce? - nesudte, slobodna matka a dovolenku cerpam ked je syncek chory v skolke (miesto OCR/PN)…
https://www.socpoist.sk/news/osetrovne-cez-praz...
"... počas jedného uzatvorenia škôlky iba raz."
Takže pri každom uzatvorení raz max 14 dní...
@tanyan takze dobre tomu chapem, lebo v praci ma presviedcali ze ze raz za rok tak dakujem 🙂
@tanyan riadny luxus.
@anonym_autor to obmedzenie sa týka jedného uzavretia škôlky. Cize môžeš. A ešte mi nedá - to sme dopadli, keď sa tu musíš dopredu obhájiť, že nemáš kde dať dieťa a chceš čerpať dávku...Choré už tu na MK ale aj celkovo v spolocnosti. Mám pocit, že už všetci stoja proti všetkým. Matky, čo dajú deti do jaslí oproti tým, čo "sedia 3 roky na zadku", matky, ktoré čerpajú OCR oproti tým, ktoré si to "vedia inak zariadiť", neockovaní proti ockovaným, dezolati oproti tým "rozumným, s morálnymi hodnotami", mladých proti dôchodcom, ktorí nevedia spravne voliť a treba len vydržať, kým pomrú. A ešte to zaklincuje kreten zo SMEčka, že treba SMERákov dehumanizovať. Ja už mám pocit, že tu s nami hrajú nejaké hnusne hry, že poštvi každého proti každému a bude....čo? Občianska vojna?
@anonym_autor to obmedzenie sa týka jedného uzavretia škôlky. Cize môžeš. A ešte mi nedá - to sme dopadli, keď sa tu musíš dopredu obhájiť, že nemáš kde dať dieťa a chceš čerpať dávku...Choré už tu na MK ale aj celkovo v spolocnosti. Mám pocit, že už všetci stoja proti všetkým. Matky, čo dajú deti do jaslí oproti tým, čo "sedia 3 roky na zadku", matky, ktoré čerpajú OCR oproti tým, ktoré si to "vedia inak zariadiť", neockovaní proti ockovaným, dezolati oproti tým "rozumným, s morálnymi hodnotami", mladých proti dôchodcom, ktorí nevedia spravne voliť a treba len vydržať, kým pomrú. A ešte to zaklincuje kreten zo SMEčka, že treba SMERákov dehumanizovať. Ja už mám pocit, že tu s nami hrajú nejaké hnusne hry, že poštvi každého proti každému a bude....čo? Občianska vojna?
@anonym_16a759 vies, bezne ked skolka bola zatvorena, sa cerpala dovolenka. takze ano, je to luxus. nepoviem raz do roka, ok, chapem ale namiesto toho aby riesili nahradne moznosti, budu rozdavat a rozdavat a vlastne raz padneme na dno, raz ano ale to pocitia nase deti, nie my
@tanyan riadny luxus.
@anonym_f3cc37 Toto je podľa mňa jedno z najviac logických opatrení. Keď je zatvorená škôlka na základe rozhodnutia štátu (zriaďovateľ, RÚVZ...), tak má pracujúci rodič nárok na kompenzáciu od štátu. Štát vytvorí prekážku, štát poskytne kompenzáciu.
Keď sa niekedy vyskytne viac takýchto situácií, tak by tá dovolenka ani nestačila. A okrem toho to nie je zase až také jednoduché - treba potvrdenie zo škôlky, pečiatku od zamestnávateľa a potom ten vypísaný formulár odniesť na sociálnu poisťovňu.