icon

Otázky o predaji bytu bez realitnej kancelárie

1. aug 2025

Dobrý večer.
Predávame byt, kúpnu zmluvu použijem tu ktorú sme mali my keď sme kupovali byt ktorý predávam. Len mám pár otázok

- Zmluva o prevode vlastníctva bytu a nebytového priestoru je vlastne kupno predajna zmluva?
- vklad do katastru dáva predávajúci alebo kupujúci? Kto platí vklad
- vklad do katastru sa dáva po podpísaní kúpnej zmluvy napríklad do 3dni? Aj keď ešte nemame financie na účte? Alebo vie mi niekto napísať postup ? Ďakujem 🍀

mirola
2. aug 2025

zalezi ako bude kupujuci financovat kupu nehnutelnosti, ak cez uver tak banka ti da jasne podmienky predaja, ak z vlastnych zdrojov odporucam ist cez notarsku uschovu, vklad na kataster sa dava po podpise zmluv, kto to bude financovat je na dohode. Z pravidla to byva predavajuci.

oriesocek
2. aug 2025

Podľa otázok, ktoré dávaš by som predsa oslovila buď advokáta alebo realitku. Je tam veka premenných - je to celý proces - celý úver, čiastočný úver, peniaze v hotovosti alebo iná firma. Na byte je úver, nie je? To kto platí vklad by ma v tvojom prípade trápilo najmenej - a aj to je podľa dohody - či kupujúci, predávajúci alebo napoly. Niekedy, ak sa berie úver to dokonca platí aj banka…..