Počíta sa PN z posledných troch mesiacov?
Ahojte dievčatá, chcem poprosiť o nejakú relevantnú radu. Zamestnaná som od 1.11.2023 - mám hrubú mzdu 1000€, avšak som tehotná 🤰...mala by som ísť čoskoro na PN - viete mi prosím poradiť či sa mi PN bude počítať z posledných 3 mesiacov ( teda 91 dní ) ? Predtým som bola mesiac na úrade práce a predtým som pracovala na veľmi smiešnu sumu takže odvody boli zanedbateľné. Ďakujem ❤️
@duska1996 ved to mas pekne nastudovane, na co sa pytas? ja skor lutujem zamestnavatelov, ked im zrazu po 91 dnoch baby utecu na PN....hlavne take co predtym riadne nedovadzali a cakaju teraz peknu matersku/pn
neodvadzali...
@bublinka1426 ja som predtým riadne pracovala, nerozumiem Vášmu zbytočnému komentáru 🙂 netušíte vôbec prečo bol pracovný pomer prerušený - podotýkam zamestnaná som opäť u toho istého zamestnávateľa.
@bublinka1426 a opäť podotýkam nechystám sa na PN ! Riešila som čo v prípade ak by s tehotenstvom nebolo niečo v poriadku a predsa by ma preradili na inú pracovnú pozíciu 🙂 krásny večer.
ved to tam pisete. o planovanej PN a teda nepisete ze rovnaky zamestnavatel, mohlo to vyzniet ako zmena zamestnavatela ...po urade prace je bezne ze mate ineho zamestnavatela...nez teda toho povodneho...kedze od neho ste odisli.
a sama ste vedeli o tych 91 dnoch, to nie je nahoda, cela otazka bola len vase uistenie...
@bublinka1426 to že som sa nevyjadrila že ide o jedného zamestnávateľa je snáď pre Vás bezpredmetné otázka bola jednoznačne položená. Plánovala je z dôvodu ak by sa náhodou zdravotný stav zhoršil. Toť vsjo 🙂 A môjho zamestnávateľa Vám vážne ľúto byť nemusí.
tak preto ze do toho 100 % nevidime ked nie je plne vyjadrenie hned v uvode , clovek chape veci z lava aj z prava potom...
a prajte si byt zdrava lebo trcat doma na PN je cele zle. staci ze vas cakaju dalsie 3 roky byt doma....
@bublinka1426 ďakujem pekne, nabudúce budem vedieť - niesom častým prispievateľom na takéto fóra. Verím že budem pracovať najviac a najdlhšie ako sa dá predsa len, príjem je tak či onak viac ako PN. 🙂 Prajem Vám pekný večer
@duska1996 tak ja prajem to zdravie 🍀
@duska1996 coze pracujes u toho isteho zamestnavatela len na inu zmluvu ? tak to ti vobec nemusia pocitat podla novej mzdy a ani nebudu toto sa dost sleduje 😉
@mamina7070 pracovala ... potom UP mesiac a zase práca ... čiže nie nebude sa rátať zo starej .. lebo to poistenie bolo prerušené reálne tým mesiacom na UP.
@zalka aha takze ide vlastne len o prerusenie poistenia. vidim ako nadherne ma tento stat pisane zakony...sa potom necudujem ze ludia spekuluju, dalsi krasny navod.
@bublinka1426 vieš prečo sú § také pokrútené, aby si každý našiel tú svoju pravdu v tom §.
A dalšia vec prečo posudzuješ a odsudzuješ niekoho? Je podla teba tak nereálne prísť o prácu a potom znovu nastúpiť na to isté miesto alebo iné miesto ale v tej istej firme? Podla mňa to vôbec nie je nereálne. Sama som sa vrátila do pôvodnej firmy ( teraz to považujem za chybu ale spravila som to ).
Mám nadbytok zamestnancov, prepustím v zápätí mi niekto iný odíde, a ja mám na výber vezmem zamestnanca čo prácu ovláda a robil u mna alebo budem hladať úplne nového a zaúčať. Co by si ty vybrala lebo ja zamestnanca kt. vie o čo ide, pozná tú prácu. Ak som s ním ako zamestnávateľ bola spokojná.
ja som v prvom rade nevedela ze nastupila u = zamestnavatela. takze sa to mohlo zdat ako ucelove, zmena zamestnania , s presnym citovnaim 91 dni, na ziskanie aktulaneho VZ pre ziskanie vyssej PN. napriklad.
nemyslim si ze toto je casta vec, ze s niekym sa ukonci PP a nasledne po mesiaci zoberu toho isteho cloveka na inu poziciu, nepisem ze to nie je realne, ale ze to nie je moc casty jav.
napriklad ja by som 2 x nevstupila do tej istej rieky..
samozrejme ina vec, ze mozno boli tak dohodnuti, ale ani o tom sa tu nepise...a urcite si mnohe firmy robi taketo ''bekapi.''
somz generacie kde takato fluktuacia este nebola a bola som na pozicii, kde sa taketo cachre machre nekonali,
a poucka s 91 dnami svedci len o tom, ze to je jedna nastudovana vec.
ale no ved to je jasne ucelove konanie
robim nikde za minimum potom zistimmze som tehotna idem na UP potom sa vratim do povodneho zamestnania s max vymeriavacim zakladom(uz ako tehotna ) a na 91 den idem na PN
fakt si myslite ze v socialke seno zeru na desiatu ak toto neni ucelove tak co uz
@mamina7070 hlavne tu poucku s 91 dnami maju nastudovani ti, co to planuju aj vyuzit. bezne to podla mna ludia neovladaju
A koľko si pracovala pred up?

@duska1996 po odpracovaní 90 dní sa ti bude rátať zo skutočného VZ .. ak by si odpracovala menej ako 90 dní tak sa ti bude rátať z tej smiešnej sumy ak si tam mala odpracovaných 90 dní