icon

Počíta sa PN z posledných troch mesiacov?

duska1996
18. jan 2024

Ahojte dievčatá, chcem poprosiť o nejakú relevantnú radu. Zamestnaná som od 1.11.2023 - mám hrubú mzdu 1000€, avšak som tehotná 🤰...mala by som ísť čoskoro na PN - viete mi prosím poradiť či sa mi PN bude počítať z posledných 3 mesiacov ( teda 91 dní ) ? Predtým som bola mesiac na úrade práce a predtým som pracovala na veľmi smiešnu sumu takže odvody boli zanedbateľné. Ďakujem ❤️

zalka
18. jan 2024

@duska1996 po odpracovaní 90 dní sa ti bude rátať zo skutočného VZ .. ak by si odpracovala menej ako 90 dní tak sa ti bude rátať z tej smiešnej sumy ak si tam mala odpracovaných 90 dní

duska1996
autor
18. jan 2024

@zalka Takže môžem byť v pohode ? Lebo ako odpracujem určite viac ako 90 dní len keď by nastali nejaké komplikácie v tehotenstve tak chcela by som mať k tomu nejaké info. Každopádne som Vám veľmi vďačná za upokojujúci a milí komentár 😇

zalka
18. jan 2024

@duska1996 určite áno .. v podstate si ako na ihlách do konca januára.

duska1996
autor
18. jan 2024

@zalka ešteže že je čoskoro koniec, ako teraz mám prácu v pohode no chcú ma preradiť na obsluhu zákazníkov - od marca ...Čo už v 6 mesiaci veľmi nerada by som.

bublinka1426
18. jan 2024

@duska1996 ved to mas pekne nastudovane, na co sa pytas? ja skor lutujem zamestnavatelov, ked im zrazu po 91 dnoch baby utecu na PN....hlavne take co predtym riadne nedovadzali a cakaju teraz peknu matersku/pn

bublinka1426
18. jan 2024

neodvadzali...

duska1996
autor
18. jan 2024

@bublinka1426 ja som predtým riadne pracovala, nerozumiem Vášmu zbytočnému komentáru 🙂 netušíte vôbec prečo bol pracovný pomer prerušený - podotýkam zamestnaná som opäť u toho istého zamestnávateľa.

duska1996
autor
18. jan 2024

@bublinka1426 a opäť podotýkam nechystám sa na PN ! Riešila som čo v prípade ak by s tehotenstvom nebolo niečo v poriadku a predsa by ma preradili na inú pracovnú pozíciu 🙂 krásny večer.

bublinka1426
18. jan 2024

@duska1996

ved to tam pisete. o planovanej PN a teda nepisete ze rovnaky zamestnavatel, mohlo to vyzniet ako zmena zamestnavatela ...po urade prace je bezne ze mate ineho zamestnavatela...nez teda toho povodneho...kedze od neho ste odisli.

a sama ste vedeli o tych 91 dnoch, to nie je nahoda, cela otazka bola len vase uistenie...

duska1996
autor
18. jan 2024

@bublinka1426 to že som sa nevyjadrila že ide o jedného zamestnávateľa je snáď pre Vás bezpredmetné otázka bola jednoznačne položená. Plánovala je z dôvodu ak by sa náhodou zdravotný stav zhoršil. Toť vsjo 🙂 A môjho zamestnávateľa Vám vážne ľúto byť nemusí.

bublinka1426
18. jan 2024

@duska1996

tak preto ze do toho 100 % nevidime ked nie je plne vyjadrenie hned v uvode , clovek chape veci z lava aj z prava potom...

a prajte si byt zdrava lebo trcat doma na PN je cele zle. staci ze vas cakaju dalsie 3 roky byt doma....

duska1996
autor
18. jan 2024

@bublinka1426 ďakujem pekne, nabudúce budem vedieť - niesom častým prispievateľom na takéto fóra. Verím že budem pracovať najviac a najdlhšie ako sa dá predsa len, príjem je tak či onak viac ako PN. 🙂 Prajem Vám pekný večer

bublinka1426
18. jan 2024

@duska1996 tak ja prajem to zdravie 🍀

mamina7070
18. jan 2024

@duska1996 coze pracujes u toho isteho zamestnavatela len na inu zmluvu ? tak to ti vobec nemusia pocitat podla novej mzdy a ani nebudu toto sa dost sleduje 😉

zalka
18. jan 2024

@mamina7070 pracovala ... potom UP mesiac a zase práca ... čiže nie nebude sa rátať zo starej .. lebo to poistenie bolo prerušené reálne tým mesiacom na UP.

bublinka1426
18. jan 2024

@zalka aha takze ide vlastne len o prerusenie poistenia. vidim ako nadherne ma tento stat pisane zakony...sa potom necudujem ze ludia spekuluju, dalsi krasny navod.

zalka
18. jan 2024

@bublinka1426 vieš prečo sú § také pokrútené, aby si každý našiel tú svoju pravdu v tom §.
A dalšia vec prečo posudzuješ a odsudzuješ niekoho? Je podla teba tak nereálne prísť o prácu a potom znovu nastúpiť na to isté miesto alebo iné miesto ale v tej istej firme? Podla mňa to vôbec nie je nereálne. Sama som sa vrátila do pôvodnej firmy ( teraz to považujem za chybu ale spravila som to ).

Mám nadbytok zamestnancov, prepustím v zápätí mi niekto iný odíde, a ja mám na výber vezmem zamestnanca čo prácu ovláda a robil u mna alebo budem hladať úplne nového a zaúčať. Co by si ty vybrala lebo ja zamestnanca kt. vie o čo ide, pozná tú prácu. Ak som s ním ako zamestnávateľ bola spokojná.

bublinka1426
18. jan 2024

@zalka

ja som v prvom rade nevedela ze nastupila u = zamestnavatela. takze sa to mohlo zdat ako ucelove, zmena zamestnania , s presnym citovnaim 91 dni, na ziskanie aktulaneho VZ pre ziskanie vyssej PN. napriklad.

nemyslim si ze toto je casta vec, ze s niekym sa ukonci PP a nasledne po mesiaci zoberu toho isteho cloveka na inu poziciu, nepisem ze to nie je realne, ale ze to nie je moc casty jav.
napriklad ja by som 2 x nevstupila do tej istej rieky..
samozrejme ina vec, ze mozno boli tak dohodnuti, ale ani o tom sa tu nepise...a urcite si mnohe firmy robi taketo ''bekapi.''

somz generacie kde takato fluktuacia este nebola a bola som na pozicii, kde sa taketo cachre machre nekonali,

a poucka s 91 dnami svedci len o tom, ze to je jedna nastudovana vec.

mamina7070
18. jan 2024

ale no ved to je jasne ucelove konanie

robim nikde za minimum potom zistimmze som tehotna idem na UP potom sa vratim do povodneho zamestnania s max vymeriavacim zakladom(uz ako tehotna ) a na 91 den idem na PN

fakt si myslite ze v socialke seno zeru na desiatu ak toto neni ucelove tak co uz

bublinka1426
18. jan 2024

@mamina7070 hlavne tu poucku s 91 dnami maju nastudovani ti, co to planuju aj vyuzit. bezne to podla mna ludia neovladaju

sono2
18. jan 2024

A koľko si pracovala pred up?

duska1996
autor
24. jan 2024

@sono2 pred UP som pracovala 3 roky v jednej práci na živnosť, potom 2 roky v druhej práci rovnako na živnosť a potom som pracovala 3 roky aj niečo na TPP 🙂

duska1996
autor
24. jan 2024

@sono2 ale každopádne už je táto diskusia bezpredmetná keďže som to riešila priamo so sociálnou poisťovňou. Ďakujem všetkým za pomoc 🙂